Австрия и Германия свалят карантината

 

През май двете страни се връщат към нормалния живот

Австрия

В Австрия заразените са 15 хиляди души, от които 11 хиляди са оздравелите. Населението на страната е 8 859 000 души. Починалите са 470 души

Правителството на канцлера Себастиян Курц взе решение да започне поетапно сваляне на карантинните ограничения, в резултат на които се закриват производство и хората се лишават от работа.

В сравнение с другите страни възприемането на опасността от епидемия в Австрия изглежда по-спокойно. Броят на оздравелите надхвърля броя на заболелите.

В клиниките е налице всичко необходимо за излекуване на тежко болните. В Австрия заразените са 15 хиляди души, от които 11 хиляди са оздравелите. Населението на страната е 8 859 000 души. Починалите са 470 души.

Нивото на смъртност в Австрия е 3,13%.

Австрийските болници разполагат с 20 хиляди свободни места в инфекционните отделения за болни от COVID-19.

В края на март епидемията в Австрия стигна своя пик и започна да намалява. Ето нейната динамика:

  • 1 март – 64 заразени на ден;
  • 29 март – 472 заразени на ден;
  • На 20 април – 46 заразени на ден.

От 21 април всички магазини в Австрия с площ до 400 квадратни метра, също и строителните пазари и пазарите за плодове и зеленчуци вече работят. Около 80% от търговците се връщат към нормална работа.

Само във Виена бяха отворени 4500 магазина. Те спазват следните правила:

  • Носят маски продавачите и купувачите;
  • Разстоянието между продавач и купувач – един метър;
  • Ограничено количество купувачи в магазините. На всеки купувач се падат около 20 квадратни метра свободна площ;
  • В транспорта се носят маски.

Магазините работят от 7,40 до 19 часа.

Вторият етап от свалянето на ограниченията започва на 2 май. В този ден се отваря цялата търговска мрежа в страната, подновяват работата си бръснарниците.

На третия етап, който започва на 15 май, се отварят кафенетата и ресторантите.

Германия

В Германия федералното правителство и правителствата на земствата се договориха, че на 20 април могат да започнат да се отварят след принудителното прекъсване малките и средните магазини с площ до 800 квадратни метра.

Възобновява се обучението в средните училища. Но правилата за ограничаване на контактите и правилата за спазването на дистанция се запазват до трети май.

И в Германия, както и в Австрия, епидемията в първите дни на април стигна своя пик и започна да спада.

Населението на Германия е 83 милиона.

  • На 20 март – 1935 заразени на ден;
  • 2-ри април – 6824 заразени на ден;
  • 20 април – 1000 заразени на ден.

На 20 април в Германия заразените с коронавирус са 145 743 души. В момента в активната фаза на болестта се намират 49 602 пациенти. Напълно са излекувани 91 500 души. Починалите са 4642 души. Нивото на смъртност е 3,19%.

Правителството взе решение за начало на сваляне на ограниченията, като се отчита твърдо установената тенденция към намаляване броя на заразени. Земските правителства с нетърпение очакват свалянето на основните ограничения за малкия и средния бизнес.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ