Адът в Беслан. 1-3 септември 2004 г.

На 1 септември 2004 г. група терористи безпрепятствено завземат училище №1 в град Беслан, Република Северна Осетия-Алания. Точният брой на нападателите не е установен, но се говори за 32 въоръжени бандити. Според показания на свидетели те са два пъти повече.
Нападението е извършено сутринта, по времето на тържествената церемония по откриването на учебната година.

Заложници на бандитите се оказват 1128 души, повечето деца. Стреляйки във въздуха, терористите подгонват в сградата на училището над 1100 души. По-голямата част – в спортната зала, която похитителите минират. Държат ги в тежки условия и отказват да удовлетворят дори естествените им нужди.

Терористите заповядват на заложници мъже да чупят стъклата на прозорците, за да лишат от възможност правозащитните органи да използват газ, както се случва при освобождаването на заложниците в Театралния център на Дубровка.

На третия ден след завземането на училището федералните сили вземат решение да щурмуват сградата. Операцията се провежда в нощта срещу 4 септември. Резултатът от трагедията в Беслан са 334 загинали, включително и 186 деца. Две седмици след това отговорност за терористичния акт взема един от лидерите на чеченските сепаратисти Шамил Басаев.

От 25 до 31 август 2004 г. силовите структури в Северна Осетия и федералните силови структури получават информация за възможна терористична атака срещу осетински образователни учреждения на 1-ви септември.
Въоръжената банда, която напада училището в Беслан, е сформирана в края на август под ръководството на Аслан Масхадов, Шамил Басаев и Абу Дзейт. В редовете на бандата влизат членове на криминални групировки, много от тях – участвали в бойните действия в Чечения и Дагестан, неведнъж съдени за различни престъпления. Начело на бандата е 31-годишният Руслан Хучбаров, с прозвището „Полковника“. В момента на терористичния акт е издирван за извършване на убийство. По-голямата част от терористите са чеченци и ингуши.

Няколко часа преди нападението на училището, министърът на вътрешните работи на Руската федерация – Нургалиев, получава оперативната информация, че се подготвя терористичен акт в едно от училищата в Беслан, разположен близо до границата между Северна Осетия и Ингушетия.

Въпреки това училищата в Беслан този ден не се охраняват. Служителите на Главната инспекция за безопасност по пътищата, които трябвало да носят служба около училище №1, са прехвърлени за охраната на федералното трасе с цел безопасното движение на президента на Северна Осетия Александър Дзасохов. Училище №1 охранява невъоръжена жена от местната милиция.

В 9,20 часа на 1-ви септември се появява първата информация, че са взети заложници. Местните и федералните власти получават информация за голям брой заложници.

На 1,2 и 3 септември в официалните съобщения се говори за 120-354 заложници.
Вечерта на 1 септември в Беслан пристигат заместниците на директора на ФСБ – Н. Патрушев, генералите В. Проничев и В. Анисимов и генерал А. Тихонов, който оглавява Центъра за специално назначение във ФСБ – с групите „Алфа“ и „Вимпел“.

Генералите вземат под ръководството си оперативния щаб на контратерористичната операция в Беслан. Официално щабът се състои от осетински чиновници, които ръководи президентът на С. Осетия, а след това – началникът на местното УФСБ – В. Андреев.
На 2 септември в училището е допуснат бившият президент на Ингушетия – Руслан Аушев, на когото позволяват да изведе 24 заложници.

Дзасохов, Аушев и М. Гуцериев – влиятелен олигарх с ингушки произход, по собствена инициатива започват да водят преговори с представителя на чеченските сепаратисти А. Закаев и Аслан Масхадов, с цел да ги привлекат да участват в процеса на освобождаване на заложниците. Те се съгласяват, но поставят условия.

В 13,03 и в 13,05 на 3-ти септември в спортната зала на училище №1 прогърмяват два взрива, след което започва силовата операция по освобождаване на заложниците.
Следствието твърди, че причината за първите взривове е взривяване на самоделни взривни устройства, с които терористите минирали спортната зала. Сапьори твърдят, че взривните устройства избухнали заради високата температура по времето на пожара.

Според членове на парламентарната комисия в Северна Осетия и депутати обстрелът на спортната зала в училището с огнеметите „Шмель“ и с реактивни противопехотн гранатомети, с които е въоръжен спецназът от ЦСН – групите „Алфа“ и „Вимпел“, била причината за първите взривове.

Фактите сочат, че действително спецчастите от ФСБ използвали огнемети, гранатомети, танкове от 58-а армия и вертолети. Следствието посочва, че стрелбата по спортната зала започнала, когато вече там нямало живи заложници.

Според следствието заложниците загинали от първите взривове в спортната зала, но все още не са изяснени точните причини за смъртта на заложниците. Пак според следствието терористите минирали само спортната зала в училището, другите зали не били минирани. В началото похитителите държали заложниците в спортната зала, след щурма те били преместени от терористите в други помещения. След атаката на спецчастите в спортната зала открили 116 мъртви тела. В другите минирани помещения в училището открили 208 убити заложници.
Много от оцелелите заложници получили изгаряния, огнестрелни и осколъчни рани и получили обезводняване.
Някои родители, съпровождайки на училищния празник по-големите си деца, взели със себе си и по-малки, сред които има загинали.

В ада на Беслан са ранени над 700 души, повече от половината от тях – деца. Над 100 от пострадалите остават инвалиди.

Почти никое от децата, които загубили родителите си, не попадат в детски домове, а са осиновени от роднини.
Версията, че терористите стреляли в гърба на бягащите заложници, не е потвърдена.

По времето на спецоперацията стрелят както терористи, така и спецназовци от ФСБ.

Десет спецназовци от „Алфа“ и „Вимпел“ загиват в боевете в училището в Беслан.

Голяма част от 116-те заложници, открити в спортната зала, са обгорели до такава степен, че е невъзможно да се установи причината за смъртта им.

Два часа след първите взривове училището е обстреляно дистанционно, в опит да се унищожат терористите с оръжие за масово поразяване – гранатомети, огнемети, танкове.

Зачистването на училището от терористи от силите на „Алфа“ и „Вимпел“ започва в 15,10 часа, когато генерал Тихонов издава съответната заповед.

Събраната информация показва, че първостепенната задача на властите на 1-3 септември 2004 г. било унищожаването на терористите, а не спасяването на заложниците.

Потърпевшите безрезултатно преминали през много съдебни инстанции в Русия, но са чути само в Европейския съд по правата на човека.

Издaтeлcтвo PACПEP

Руснаците отмъстиха жестоко за насилената 13-годишна рускиня в Германия

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница