Американо-френски-руски натиск върху сирийските кюрди за обединение

Близкоизточни медии съобщават за активизирането на дипломациите на Вашингтон, Париж и Москва за постигане на единно кюрдско решение в Сирия. Става въпрос за период от една седмица. Трите външни за сирийския конфликт фактора се опитват да сближат позициите на двете реално съществуващи крила в кюрдското политическо пространство – управляващата партия Демократичен съюз /PYD, обявена от Турция за терористична/ и Кюрдски национален съвет /ENKS, стоящ близко до Анкара и най-вече до правителството на автономния кюрдски район в Северен Ирак/.


По време на разговорите анализатори отбелязват някои общи цели на чуждите дипломати, а именно даване на предимство на обединеното кюрдско тяло в териториите на изток от Ефрат, прекратяването на иранското присъствие в страната и дори се стига до дебат за кюрдска автономия. Разликата между западните страни и Русия, е че Вашингтон и Париж желаят бъдещото кюрдско тяло да е опозиционно и напълно независимо от Дамаск, а Москва – то да бъде близо до настоящия режим в Сирия. Всички желаят политическия преход да бъде осъществен на базата на резолюция 2254 на СС на ООН от 12012 г. На този етап, преговорите между двете кюрдски крила се оценяват като начални, тъй като не са преодолени повечето различия между тях. Натискът обаче е безпрецедентен, тъй като от една седмица френският преговорен екип е в Хасаке.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница