Американски експерти са потвърдили автентичността на записа с Борисов (ВИДЕО)

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това обяви във Фейсбук евродепутатът Елена Йончева, която е един от споменатите във въпросния запис.

В записа се чува мъжки глас, който използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще “изгори” Йончева, припомня самата тя.

И пише, че 34-страничните анализи и техническата експертиза доказват, че записът е автентичен, няма следи от монтаж. Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на премиера Бойко Борисов.

Йончева обяснява, че експертизата е направена по нейна инициатива от Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). За експертиза на записа настоя и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия. Според евродепутата BAFL работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища.

Пред bTV Йончева обясни, че експертизата има правна стойност и ще я предостави на белгийската полиция, тъй като работя в Брюксел. “Тук в Брюксел на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск. Задължение на евродепутата е да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията”, казва Йончева.

Тя допълни, че записът показва, че в България няма разделение на властите. “Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията”, обяви евродепутът.

Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП на 30 юни изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи на Борисов към Йончева.

https://www.facebook.com/elena.yoncheva.355/videos/10158485161650688/

Елена Йончева,Фейсбук/Дневник

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

Фейсбук страница