Антигюленист №1 и конструкторът на споразумението с Либия, ген. Яйчи подава оставка

Назначеният от Ердоган преди дни нов началник на Генералния щаб, влиятелният адмирал Джихад Яйчи подаде оставка от поста, без практически да е сменил настоящия ген. Яшар Гюлер. Така реално оставката на Яйчи е от заемания от него пост до този момент, а именно на началник на Генералния щаб на турските ВМС. Едва ли историята на турската армия познава такива лупинги, особено като се има предвид тежестта и влиянието на този висш турски офицер.

Генерал Яйчи се възприема като борец №1 срещу влиянието на Гюлен в редовете на турските въоръжени сили. Той е инженер по образование и се счита, че е успял да разбие шифъра на закодираните съобщения, разменяни между отделните членове на организацията на Гюлен в турската армия. Така са били разкрити около 5000 военни и 6 000 волнонаемни в армията – привърженици на Гюлен.

Въпросният генерал е създателят на споразумението за сливането на извънредните икономически зони на Турция и Либия. Неговият проект „Синята родина“ /термин, който впоследствие се наложи в турския политически и военностратегически речник/ бе изложен в неговия теоретичен труд „Турция – съсед на Либия“, издаден от „Евразийския център за стратегически изследвания“. Там той развива идеите си за създаване на „щит срещу Гърция, Кипър и Египет“, както и за легитимирането на правото за добиване на енергоресурси в екваторията на Кипър. Яйчи, който има докторска степен, е автор и на идеята за искането на Турция за демилитаризиране на 16 гръцки острова в Егейско море. Практически, всички негови идеи бяха материализирани на политическо или военностратегическо равнище, било то от Ердоган, било то от министъра на отбраната Халуци Акар.

В турския печат се загатва за причината, която е накарала влиятелният генерал да си подаде оставката. Пред свои близки той е споделил: „Моята чест и достойнство са накърнени.“ Различни турски експерти обобщават факторите, които са принудили адмирал Яйчи да се оттегли. На първо място е унижението и нежеланието на настоящия министър на отбраната Халуци Акар да му даде път. В анализите се дават много примери, в които Яйчи е маргинализиран на професионална основа. След опита за преврат през 2016 г. Акар ясно даде да се разбере, че желае да бъде единственият военен, който определя кадровата политика в армията и че само той ще комуникира с политиците, по-специално с Ердоган.

Всъщност подобни уволнения не са прецедент в персоналната политиката на Халуци Акар. Последният постъпва по същия начин с командващия на специалните части генерал Закай Аксакали. Последният е бил първият, разправил се през 2016 г. физически с превратаджиите. Той обвинява Халуци Акар, че в качеството му на бивш командващ Генералния щаб на армията, се е забавил с разпорежданията против тях. Нещо повече, ген. Аксасали е бивш командващ частите при операцията „Ефратски щит“ в Сирия. В армейските среди е придобил прозвището „пълководец-герой“, засенчващ по този начин популярността на министър Акар.

Същата съдба имат и генералите, командвали операцията „Маслинова клонка“, окупирала сирийския град Африн. Става въпрос за Исмаил Метин и Мустафа Барут. Единият е пенсиониран, а другият – назначен на нисък пост. Вероятно става въпрос за несъгласието им за провеждането на следващата операция в Сирия, а именно „Източник на мир“.

Някои свързват оставката на адмирал Яйчи и с външен натиск. Още преди месец в социалните мрежи, близки до Фетула Гюлен, се твърдеше, че той скоро ще бъде отстранен от поста си. Други коментатори считат, че натискът върху Ердоган е комплексен, а именно американо-европейски. Ако допуснем тази теза, вероятно Гърция, която е основната печеливша от отстраняването на Яйчи, е мобилизирала своето лоби в САЩ, за да премахне най-опасния си враг в редиците на турската армия. Истината е, че Яйчи предизвикваше много неприятности на американците със своите подчертано агресивни планове, много подробно и убедително аргументирани в турския печат. Той беше автор на идеята за организиране на операция на територията на Ирак, с цел защита на иракските туркмени.

С отстраняването на адмирал Яйчи едва ли се отстранява духа, но който той е носител. Той олицетворява едно много интересно явление. Все повече генерали се изявяват като политици, макар и на експертно равнище, което не омаловажава тяхната роля на влияние върху турската „дълбока държава“.

The Foreign Insider

Предишна Статия

"Раздуханите" от БНТ данни за броя на заразените и починалите в Русия от COVID-19 досега

Следваща Статия

Пример за нас: Банка измамник ще плаща на нейните клиенти и на властите

Последно от Свят

Don`t copy text!