Антилогиката на логичното

МАСКИТЕ: „ЗА“ И „ПРОТИВ“

Хаосът в управлението на кризи и далаверите раждат абсурди

Отговорът на въпроса необходима ли е маската или не остава спорен.

Но отговорът трябва ли ни такъв министър на здравеопазването е безспорен – не!

Не може да взимаш много важни решения и да ги отменяш след часове. Най-малкото това е нежелание да се поеме отговорност и следователно лицето не е за такъв пост.

Освен това не може да си отговорно за здравето на нацията лице и същевременно да се извъртиш неколкократно като фурнаджийска лопата само в рамките на 3 поредни дни в условията на остра криза и задаваща се национална драма (предишните такива пируети не ги броя).
Ден 1 „Маските не се препоръчват като защита от COVID-19. Здравите хора не е необходимо да носят маски“ (официален сайт на МЗ).
Ден 2 „Заповед, т.1.9: „Всички лица, които се намират в закрити или на открити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска за лице (официален сайт на МЗ).
Ден 3 „Отменям т.1.9.” – т.е. задължението за носене на маски (брифинг и официален сайт на МЗ).
Не прави чест и на ген. Мутафчийски, че пое на плещите си гафа със заповедта за задължително носене на маски, като заяви, че той бил настоявал за това (в предишните дни генералът се кълнеше в обратното – за здрави хора не са необходими маските).

Становищата за маските и ползата или евентуалната вреда от тях са противоречиви. Съществуват маса научни статии и изследвания, което са заели едната или другата позиция.
Затова аз съм „за“, но същевременно и „против“ маските. Звучи абсурдно, но такава е диалектиката, когато науката се сблъсква с реалния живот.

Ще обясня този парадокс!
Ще ви кажа нещо, което не знаете!
Нещо, което дори вирусологът Мангъров, когото толкова ругаят или обратното – славославят, няма да ви го каже. Никога официално няма да го кажат и Щабовете. Правителството няма да ви го каже, понеже не го знае и е некомпетентно. Никога няма да го заяви официално СЗО. Няма и да го заявят публично и световните учени, университети, лаборатории.
Какво е това, което не знаете и никога няма да ви кажат?

КОРОНАЧУМАТА ВЕЧЕ Е НАВСЯКЪДЕ.
ТЯ Е В МЕН, ВЪВ ВСЕКИ ОТ ВАС, В БЛИЗКИТЕ ВИ, В ДОМОВЕТЕ ВИ…
ТЯ Е НАВСЯКЪДЕ…
ТЯ Е НАВСЯКЪДЕ, ЗАЩОТО Е ВЪВ ВЪЗДУХА, КОЙТО ДИШАМЕ.

Така е, понеже Ковидът оцеля между 3 и 4 часа във въздуха. Вятърът, теченията, самите въздушни маси го разнасят абсолютно навсякъде и той прониква и в най-забутаното и скрито кътче.
Въпреки това не се заразяваме всички и не се разболяваме всички поради две причини:
1. степента, прага на така нар. вирусно натоварване – т.е количеството зараза, с която контактуваме;
2. силата на личния имунитет, която индивидуализира степента на уязвимост/неуязвимост към средното количество зараза, което ще те направи болен (така нар. минимален праг).

 

СРЕДАТА

 

При високо вирусно натоварване – тип клъстер (концентрация) каквото беше огнището на епидемията в китайския гр. Ухан, заради многото заразени хора и заразените с висока степен повърхности и въздуха вирусното натоварване в самия въздух стана голямо. Затова там носенето на маски е просто задължително, за да се ограничи то в някаква степен. Другата задължителна мярка беше пръскането с дезинфектанти. Видели сте го и затова няма да поствам отново кадрите, в които китайците пръскаха навсякъде, вкл. и право нагоре към небето – във въздуха.
При липса на кръстер и не толкова остри епидемиологични характеристики влиза в действие не правилото за задължителната маска, а правилото за типа маски, който се носи и не се носи.

Или с др. думи: ако навън леко ръми, можеш и без чадър. Ако обаче се извива буря и се сипе порой (т.е. ситуацията е заразен клъстер), чадърът е задължителен, а най-доброто е въобще да не си показваш носа навън (в Ухан беше разрешено само на 1 член от домакинство да излиза навън до близкия магазин само един път седмично).

Затова маските хем се препоръчват от СЗО задължително (в болниците, при контакт със заразен), хем не се препоръчват въобще за здравите.
Те хем се препоръчват от СЗО, хем не се препоръчват в зависимост и от самата маска. От видовете й.
Става дума за три основни вида:
1. домашни направени или фабрично произведени от елементарен тип;
2. специализирани (медицински, хирургически);.
3. с висока защита като N95, респективно FFP3.

 

МАСКИ ВИД 1

 

 

СЗО, както и повечето специалисти-медици и учени категорично не препоръчват за здрави хора без контакт с болни да носят елементарните маски (домашни или фабрични). Защото:
те не осигуряват добра защита. След около час до два маската не само става негодна, но е пропита от вирусите, които живеят върху нея далеч по-добре, отколкото във въздуха;
тези маски не прилепват плътно до лицето и при махане или кашляне насреща – срещу вас, голям облак от аерозола навлиза зад маската;
повечето хора ги носят неправилно от една страна, от друга – непрекъснато ги смъкват под носа, от трета – смъкват ги заради запалена цигара или разговор, а от четвърта ги свалят неправилно и така заразяват ключов носител на инфекцията – ръцете си;
маските се изхвърлят където падне, а епидемиологични процедури за обеззаразяване и съответно изгаряне на този уж нормален, но всъщност опасен боклук няма.
Само при заразен клъстер, когато въздухът е с високо вирусно натоварване и с големи аерозолни облаци, пълни с носителя на болестта, тези маски намаляват, макар и минимално, опасността от заразяване.

СЗО дефинира тези маски като такива за еднократна употреба и въобще не препоръчва тяхното пране или дезинфекция. Ето и съветите на СЗО:
Как най-ефективно да използвате маска?
• Преди да докоснете и да си сложите маската почистете ръцете с втриване на дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода.
• Уверете се, че правилната страна на маската е обърната навън.
• Огледайте за наличие на дупки.
• Покрийте устата и носа с маската като се уверите, че няма пролуки между лицето и маската.
• Издърпайте дъното на маската, така че да покрива устата и брадичката.
• Избягвайте да докосвате маската докато я използвате. Ако го правите, почистете ръцете си с разтриване на дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода
СМЕНЕТЕ МАСКАТА С НОВА ВЕДНАГА СЛЕД КАТО СЕ ОВЛАЖНИ И НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОТНОВО МАСКИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА.
• След употреба свалете маската като отстраните еластичните бримки зад ушите, (не докосвайте предната част на маската) като същевременно държите маската далеч от лицето и дрехите си, за да не докоснете потенциално замърсени повърхности на маската.
• Изхвърлете веднага в затворен кош, почистете ръцете по вече посочения начин.

В българските условия има още един фактор: бай-ганьовщината и келепира.
Маските у нас се шият от най-евтиния и съответно най-неподходящ плат, шият се от по-мургави наши събратя, пословични с лошата си хигиена. Затова масово производителите препоръчват веднага след купуване маската да се изпере и изглади с гореща ютия (т.е. що-годе да се дезинфекцира). Такова упражнение допълнително компрометира материала на маската и евентуалния неин пълнеж.
С други думи маската си остава видимост, но ползата й – практически нулева. Та затова хвалбите на премиера ни как България дори ще изнася маски, се оказаха вятър работа. Такива имитации никой не желае и не търси!
По-продължителното използване на такава маска е опасно както за притежателя й, така и за околните. Тя се препълва с вирусни частици и оставя след себе си шлейф от тях, а около себе си – облак от носителя та короначумата.

МАСКИ ВИД 2 (медицински)

 

Тези маски обикновено са трислойни, от различни видове материал и гарантират около наполовина по-малко гълтане на вирусите.
Редица от сертифицираните техни модели могат да се дезинфекцират или перат по няколко пъти.
Научните изследвания сочат, че специализираните (медицински, хирургически) маски осигуряват относително добра защита – в лабораторни условия до 60%, в реалния живот – около 50%.
Ала не си мислете, че с тях сте защитени от короначумата. Нищо подобно! Но с такива маски вирусното натоварване върху организма ви намалява към два пъти. Следователно по-трудно ще се заразите!
Но и при тези маски важат правилата: смяна на няколко часа, да не се пипат с ръце, да се поставят, носят и свалят правилно. При директно изкашляне или кихане върху вас заради попадналите върху маската пръски тя незабавно трябва да се смени. И при тях остава проблемът за изхвърлянето им от гражданите в обикновения боклук.

МАСКИ ВИД 3

Маските с висока защита като N95, респективно FFP3 се рекламират като сигурни от 95% до 98%.
Всъщност теоретически те също са несигурни, защото тези проценти не са съобразени със сегашния причинител на болестта.
Неговият размер е между 80 и 180 нанометра (милиардни части от метъра), докато най-добрите маски осигуряват защита от частици, поне средно сто пъти по-големи – над няколко микрона (милионни части). Макар разликата от 100 пъти да изглежда драстична, тази наистина огромна врата за преминаване на един-единствен вирус ще бъде тясна за напираща и необуздана тълпа от десетки хиляди вируси.
Това е секретът на тяхната защита: един-единствен брой от вируса не може да зарази, десетки – също, стотици – не, хиляди бройки – надали. Но десетките хиляди, която няма да могат да преминат, иначе ще ви заразят с голяма доза сигурност.
От друга страна тези маски са абсолютно надеждни срещу всякакви пръски от кашлица и кихавици.
И най-сетне те са със сменяеми филтри.
Проблемът с тях е недостигът им дори за медицинския персонал, а от друга – много високата им цена за значима част от българите.

ДА – АМА НЕ, НЕ -АМА ДА!

 

Аз не считам, че у нас няма специалисти, които популярно да обяснят онова, което написах сега.
Специалистите вероятно ги има. Но не вероятно, а с абсолютна сигурност съществува огромно лобиране и корупционни изкушения, вкл. и за тях и затова е това мятане на Щабове, министри и правителство.
Заради бай-ганьовщината, че от Витоша по-високо нема и от Искъра – по-дълбоко също нема, родните производители разчитаха, че далаверата за износ ще се завърти със страшна скорост и на такива цени, че лигите им ще потекат.
Обаче това не се случи (обяснил по-нагоре в текста защо).
И веднага последва натискът върху Щабовете, здравния министър и правителството гражданите да се задължат да носят маски. В мътна вода най-лесно се лови риба, а пандемията е чудесен мотив да стимулираш потреблението (бизнеса-далавера) дори насилствено, като я маскираш с думи за здравето на хората.
Светкавичната реакция на СЗО и редица наши европейски партньори, които чудесно знаят за какви маски и каква опасност от тях става дума у нас, провалиха бизнес-афера-мероприятието. Защото иначе ЕС нямаше да даде обещаните пари и щяха да отрежат поне част от тях – онази, което сега ще се изразходи за по-качествени маски.
Разбира се, това не попречи поръчания внос на 1 млн. предпазни маски от Китай също да се размирише на афера. Средната цена на маска, по която купуваме, е над долар. Пазарната – по 25 цента. Разликата може да се обясни и с разликата в качеството, но това качество/некачество ще се разбере едва тогава, която пратката пристигне в България.

ПОСЛЕСЛОВ

Маски задължително се носят на обществени места в Израел, Чехия, Израел, Босна и Херцеговина. В Израел въобще не става дума за тези еднодневки и парцали, наречени маски, които циркулират у нас. В Австрия стана задължително да пазаруваш в суперите с маска, но маските безплатно ги раздава австрийската държава и не са от типа 1 – еднодневките, дето траят само един-два часа.
В Босна и Херцеговина и в Чехия ситуацията с маските е същата далавера както у нас. Не очаквах нещо по-различно спрямо родните управници от бившия комунистически номенклатурчик и олигарх Бабиш, чешки премиер и същата номенклатура – техен президент. Познах. Въпреки маските (парцали) Чехия е далеч по-напред в пораженията от епидемията спрямо съседните й Полша, Унгария, Словакия.

В държавите от далечния Изток маските не са задължителни, макар че след епидемията от САРС се превърнаха в белег на тяхната култура.
Няма такива правила нито в Япония, нито в Южна Корея, нито в Сингапур. Няма ги дори и всеобщите карантинни мерки, налагани в Европа и въпреки това засега те успешно се справят с короначумата.
Най-вярното обяснение за този феномен е, че ръководителите им се оказаха далеч по-подготвени и по-компетентни в тази област от всички останали правителства. Разбраха и се поучиха от натрупания горчив опит от епидемията САРС преди близо двадесетина години. Имат компетентни специалисти и компетентни министри в тази област. Имат и достатъчно пари.

 Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ