Антитурските изявления на Байдън – част от предизборната кампания

В своя обширна статия вестник „Хабер тюрк“ се опитва да обясни откровеното антитурско поведение на кандидата на демократите Джо Байдън. През миналия декември той направи унищожително изказване срещу Ердоган. Наскоро Байдън изригна с нова порция изказвания срещу Турция, които предизвикаха гнева на Анкара.

Той заяви, че Турция трябва да се отдалечи от армено-азерския конфликт, както и че „Света София“ трябва отново да стане музей. Наблюдателите отбелязват, че тези мисли Байдън изрази в туитър и във вестник „Нейшънъл Хералд“. Вероятно целта на кандидат-президента е да бъдат привлечени гласовете на гръцкото и арменското малцинство в страната.

Няколко подробности подсказват, че твърденията имат зрънце истина. На първо място, посоченият американски вестник /със 105 годишна история/ е четен предимно от гръко-американците. На второ място, 1,4 милионната общност на натурализираните гърци в САЩ живее предимно в Мичиган, Уискозин и Флорида. Това са щати, които играят решаваща роля в избор на американския президент, тъй като се водят за „колебаещи се“.

Що се отнася до арменците, то те населяват предимно Калифорния. Според изследователи те са имали значима роля при избора на Камила Харис за сенатор от този щат. Нещо повече, има изключително влиятелни арменци, които влияят върху американското обществено мнение. В тази логическа връзка така например любимката на жълтите медии Ким Кардашиан има директен достъп до всеки американски президент, който може единствено да използва нейната популярност за свои цели. Арменците са особено активни в икономическия живот на страната. Според „Нейшънал Хералд“ Байдън си е поставил за цел привличането на всички гласове на американските граждани, които имат източноправославно вероизповедание. Вероятно има предвид именно гърците и арменците, правейки обобщение за последното.

Всъщност, в апогея на кризата с Фетула Гюлен през 2016 г., Ердоган постави задачата пред своите външнополитически институции да създадат „турско лоби“ в САЩ. Идеята му беше да се противопостави на вече оформените и влиятелни гръцко и арменско лоби в страната. Трудно е да се реализира идеята на „Хабер тюрк“ да се насочи една компактна турско-американска общност от 300 000 души в някой от „колебаещите се“ американски щати, с цел да управляват крайния резултат на американските избори.

До 2013 г. с формирането на „турско лоби“ се беше заел Фетула Гюлен. Още през 2016 г. турски медии отбелязаха, че именно проповедникът е бил този, които се е заел с формирането на „турското лоби“ сред американския политически елит. Той нямаше възможност да формира електорален контингент, но погледът му беше насочен към управляващата класа. Вестник „Сабах“ отбеляза, че Гюлен е платил повече от 20 млн. долара на сенатори, конгресмени, бизнесмени и общественици, за да посетят Турция. Дори даде подробна информация за конкретната персона и сумата, която е получил от Гюлен при командировката си в САЩ. Сега нещата стоят по друг начин.

Видно е, че Анкара предпочита Тръмп, най-вече заради личните връзки, а не заради отношенията. Те очевидно не са такива, каквито ги желае Ердоган. В същото време в Анкара са на мнение, че ако Байдън спечели „нещата започват от нулата“.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ