Арсен, олово и токсични химикали в чешмяната вода в САЩ

Новаторско разследване открива тревожни нива на арсен, олово и токсични химикали в чешмяната вода в САЩ

 

Съвместно разследване на Guardian и Consumer Reports установи, че пробите с питейна вода от системи, обслужващи повече от 19 милиона души в САЩ, съдържат опасни нива на множество замърсители.

 

Във вторник Гардиън публикува резултатите от деветмесечно разследване, проведено съвместно с Consumer Reports (ВИЖ ТУК), което показва тревожни нива на тежки метали като арсен, олово и химикали от пластмасови PFAS (пер- и полифлуороалкилови вещества) в пробите с питейна вода в Съединените щати.

 

Според Гардиън милиони хора се сблъскват със сериозни проблеми с качеството на водата в САЩ поради замърсяване, влошена инфраструктура и неадекватно третиране на водните централи (ВИЖ ТУК).

 

Като част от проучването Consumer Reports и Гардиън избраха 120 доброволци, за да предоставят проби от чешмяната вода, които след това бяха тествани за тежки метали като олово и арсен, замърсители и PFAS – група съединения, открити в стотици домакински продукти, които са свързани със забавяне на обучението при децата, рак и други здравословни проблеми.

 

Пробите са от водни системи, които обслужват повече от 19 милиона души.

 

Ето четири ключови констатации от този доклад:

 

Общо 118 от 120 анализирани проби имат засягащи нива на PFAS, арсен или олово над праговете за безопасност, определени от учени от Costumer Reports и други здравни експерти.

 

Почти всяка проба имаше измерими нива на PFAS и повече от 35% от пробите съдържаха потенциално токсичните „вечни химикали“ на нива, надвишаващи максималния праг на безопасност на Costumer Reports.

 

Около 8% от пробите съдържат арсен на нива над препоръчителния максимум на Costumer Reports.

 

Една тествана водна проба в Нова Британия, Кънектикът, е имала концентрация на олово 31.2 ppb – над два пъти повече от действащото ниво на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) от 15 ppb, и с 25 ppb по-високо от доклада за качеството на водата, изпратен на хора, които използват водата.

 

В отговор на констатациите говорителят на EPA Андреа Дринкард каза, че 93% от населението, снабдено с водоснабдителни системи в общността, получава вода, която отговаря на „всички здравни стандарти през цялото време“ и че агенцията е определила стандарти за повече от 90 замърсители. Това включва арсен и олово, но не и PFAS.

 

Според анализ на над 140 000 обществени водни системи, публикуван от Гардиън през февруари, милиони хора в САЩ пият вода, която не отговаря на федералните здравни стандарти, включително ограниченията за опасни замърсители (ВИЖ ТУК).

 

„ВЕЧНИТЕ ХИМИКАЛИ” (PFAS) В ЧЕШМЯНАТА ВОДА

 

Резултатите на Costumer Reports показаха PFAS в 117 от 120 тествани проби от локации в цялата страна. Две от пробите са имали нива на PFAS над федералното консултативно ниво от 70 ppt, като най-високото е било 80.2 ppt.

 

Химикалите PFAS се произвеждат и използват в различни индустрии в САЩ от 1940-те години, според EPA (ВИЖ ТУК). Те могат да бъдат намерени в опаковки за храни, търговски битови продукти, самочистващи се и непромокаеми тъкани, незалепващи съдове за готвене, лакове, восъци, бои, почистващи продукти, противопожарни пяни, петролна и пластмасова промишленост и замърсена питейна вода.

 

Химикалите PFAS се просмукват във водата от фабрики, депа и други източници. Често ги наричат „вечни химикали“, тъй като те могат да се натрупват в тялото и не се разграждат лесно в околната среда.

 

Разследване на здравните въздействия на PFAS, включващо изследване на 69 000 души, разкри „вероятна връзка“ между излагането на даден тип химикал на PFAS и шест здравословни проблема: висок холестерол, улцерозен колит, заболяване на щитовидната жлеза, хипертония, предизвикана от бременност, и ракови заболявания на тестисите и бъбреците. Изследванията също така свързват PFAS със забавяне на обучението при децата (ВИЖ ТУК).

 

Както се съобщава от The Defender, науката предполага връзки между експозицията на PFAS и редица последици за здравето, включително възможни повишени рискове от рак, заболявания на щитовидната жлеза, висок холестерол, увреждане на черния дроб, бъбречни заболявания, бебета с ниско тегло при раждане, имунна супресия, улцерозен колит и индуцирана от бременността хипертония (ВИЖ ТУК).

 

Най-малко 2337 общности в 49 щата имат питейна вода, за която е известно, че е замърсена с PFAS, според анализ от януари на Environmental Working Group, организация за застъпничество (ВИЖ ТУК).

 

Въпреки доказателствата за широко разпространено замърсяване и рискове за здравето, ЕРА не е поставила приложима правна граница за PFAS в питейната вода. Тя е установила само доброволни граници, които се отнасят само до два вечни химикала – перфлуороктановата киселина (PFOA) и перфлуороктансулфоновата киселина (PFOS) – при 70 части на трилион (ppt), взети заедно.

 

Професорът по екологично здраве в Харвард Филип Гранджиан предполага, че ограничението трябва да бъде само 1 ppt за PFOA и PFOS, позовавайки се на изследването му от 2013 г., публикувано в Environmental Health (ВИЖ ТУК).

 

Повечето общини не тестват за PFAS и когато го правят, това е само в малък мащаб.

 

ТОКСИЧЕН АРСЕН В ЧЕШМЯНАТА ВОДА

 

Почти всяка тествана проба на Costumer Reports е имала измерими нива на арсен, обикновен замърсител на подпочвените води, включително 10 проби с нива между 3 и 10 ppb, според Гардиън.

 

Учените на Costumer Reports и групи за защита на околната среда като Съвета за защита на природните ресурси (NRDC) заявиха, че ограничението трябва да бъде 3 ppb или по-ниско, но EPA позволява арсен в питейната вода до 10 ppb, за да балансира разходите за оператори на водните системи за сметка на намаляването на рисковете за здравето (ВИЖ ТУК).

 

Изследванията показват, че излагането на минимални нива на арсен може да представлява дългосрочни рискове за здравето. Проучване от 2014 г. в Environmental Health установи, че арсенът при 5 ppb или повече е свързан с намален коефициент на интелигентност при децата (ВИЖ ТУК).

 

Както The Defender съобщи през март, арсенът беше „класиран на първо място сред веществата, присъстващи в околната среда, които представляват най-значителната потенциална заплаха за човешкото здраве“, според доклад на конгреса, резултат от разследване на тежки метали като олово и арсен, открити в бебешката храна (ВИЖ ТУК).

 

Според доклада: „Излагането на токсични тежки метали причинява траен спад на коефициента на интелигентност, намалява бъдещата икономическа производителност и увеличава риска от бъдещо престъпно и асоциално поведение при децата. Токсичните тежки метали застрашават неврологичното развитие на бебето и дългосрочната мозъчна функция.”

 

ОПАСНИ НИВА НА ОЛОВО В ЧЕШМЯНАТА ВОДА

 

Загрижеността за оловото в питейната вода за първи път стана водеща в националните заглавия по време на водната криза във Флинт, Мичиган през 2015 г. (ВИЖ ТУК) Учените и EPA се съгласиха, че няма безопасно ниво на експозиция на олово, въпреки че нивото на действие на EPA за олово е определено на 15 ppb.

 

Докато годишният доклад за качеството на водата в Нова Британия за клиенти посочва, че средното му ниво на олово е 6 ppb, една проба, тествана от Costumer Reports, показва концентрации на олово от 31.2 ppb, двойно повече от действащото ниво на EPA от 15 ppb.

 

Оловото обикновено прониква в питейната вода през оловните тръби, водещи до домовете на хората или във водопровода на домовете. Около 3 до 6 милиона домове и фирми в САЩ все още получават вода през по-стари линии, които съдържат олово, според оценките на EPA, а неизвестен брой домове имат водопроводни инсталации, изработени от тежък метал.

 

Добре установено е, че неорганичният арсен и оловото, намиращо се в чешмяната вода, са невротоксични и могат да доведат до намален коефициент на интелигентност, както и до неблагоприятно невроразвитие, като разстройство от аутистичния спектър и разстройство с дефицит на внимание/ хиперактивност (ADHD) – две състояния, които стабилно се увеличават в продължение на няколко десетилетия, съобщи The Defender.

 

Според Агенцията за регистриране на токсичните вещества и заболявания, оловото може също да причини репродуктивни проблеми, ниска костна плътност, лоша бъбречна функция, когнитивен спад и да повлияе негативно на всяка органна система в тялото. Високите нива на експозиция могат да причинят енцефалопатия или смърт (ВИЖ ТУК).

 

Американската академия по педиатрия не е установила „праг или безопасно ниво на олово в кръвта“ (ВИЖ ТУК).

 

СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ – РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА

 

Въпреки че хората могат да потърсят по-чиста питейна вода, като използват филтри и системи за домашно филтриране, които премахват опасни замърсявания, Costumer Reports казва, че решението на проблема не трябва да зависи от потребителите.

 

NRDC призова Байдън и Конгреса да приемат законодателство, изискващо експедитивно отстраняване и подмяна на оловните линии и да предприемат незабавни стъпки за справяне със замърсяването на питейната вода с PFAS.

 

Автор: Меган Редшоу
Източник: Children’s Health Defense
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница