Архитектурата на дигиталния юан на Китай е готова

Бившият заместник-председател на Националния съвет за фонд за социално осигуряване на Народната банка на Китай, Уанг Джонмин, обяви, че Китай са завършили развитието на архитектурата на дигиталната валута на централната банка на Китай (CBDC).

Уанг направи това съобщение по време на онлайн финтех форума за 2020 г., организиран от Изследователския институт Tencent Fintech и форума Fintech 50 в Пекин.

С толкова много криптовалути, които вече съществуват и се разработват, Китай се стреми да създаде платежна инфраструктура, в която тези валути да могат да съществуват съвместно със суверенни дигитални валути. Уанг каза, че подобна система ще създаде среда в пространството на дигитални валути за по-здрава конкуренция и сътрудничество.

Според Уанг, епидемията засили конкуренцията при дигиталните валути, като повече технологични гиганти и правителства проявяват интерес към създаването на по-добра инфраструктура за дигитални плащания. Той специално отбеляза развитието на Libra, чрез които Facebook пробва дигитални портфейли, базирани на социални медии.

Китайската CBDC във фазата на тестване

Китайската CBDC в момента е във фазата си на тестване, каза Уанг по време на форума. По-рано бе съобщено, че страната също е започнала да изготвя закони, които ще помогнат за пускането и прилагането на дигиталната им валута.

Смята се, че китайските технологични и разплащателни гиганти Alibaba, Tencent, Huawei и China Merchants Bank, които работят с Народната банка на Китай в разработването и тестването.

Въпреки че всички все още не са сигурни кога Китай планира официално да пусне своята дигитална валута, ръководителят на Ledger Vault в азиатско-тихоокеанския регион Глен Ву заяви, че дигиталния юан вероятно ще бъде първата поддържана от държавата виртуална валута, която ще стартира в целия свят.

Cryptodnes. BG

Дигиталната валута на Китай е готова според централната им банка

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times