БЦЖ предпазва от заразяване с коронавирис COVID-19?

Тази новина потресе Русия и прозвуча направо революционно. Тя беше озвучена в американското издание The New York Times. СМИ отбелязват, че Русия може би е защитена от коронавируса с ваксината БЦЖ. Съветското постижение в борбата с туберкулозата може да претендира за ролята на защитник от короновируса. Този извод направиха учени от Австралия.

Агенцията Bloomberg цитира ръководителя на отдела за изследвания на инфекционни заболявания в Детския клиничен институт „Мърдок“ в Мелбърн и професор по инфекционни болести в кралската детска болница в града Найджъл Къртис:

„Ваксината може да засили имунитета, за да може по-добре да защитава от редица различни инфекции, много различни вируси и бактерии като цяло, а не само от туберкулоза. По времето на пандемия трябва максимално да се обмислят методите на защита на медиците…“

Лекарят говори за това, че трябва да се проведат изследвания, които да разкрият действието на ваксината, известна на света от сто години, върху коронавируса. В едно от изследванията са привлечени за участие 4 хиляди медици от Австралия. Резултатите от него се очакват след половин година.

Половината от участниците ще приеме ваксината БЦЖ, която има минимум странични действия; другата половина ще получи плацебо. След това резултатите от здравословното състояние на участниците ще бъде изучавано и анализирано.

Тази идея възникна на фона на малкото заразени с коронавирус в Русия и други страни в постсъветското пространство и това се свързва с факта, че по-рано с БЦЖ бяха ваксинирани всички без изключение; децата се ваксинират на 3-5-ия ден след раждането в родилния дом.

Спасителната БЦЖ

Принципът на действието на ваксината БЦЖ, смятат учените, е много по-широк, отколкото обикновената борба с бацила на Кох. Защото тя активно стимулира имунната система на човека и постига добър и стабилен ефект.
Днес специалисти изучават картата на разпространение на коронавируса в света. Забелязали интересни резултати; например в страни от соцлагера, включително и в ГДР, ситуацията с разпространението на вируса не е толкова критична. В ГДР и други страни ваксинирането беше задължително за всички. Сега ситуацията е такава, че Западна Германия страда от новата инфекция много по-силно от своята източна част, наречена по-рано комунистическа.
Украинският педиатър Евгений Комаровский, цитиран от СМИ, също посочва, че в Украйна засега не се забелязва масово увеличаване на заразени в тежка форма на коронавируса. Това се обяснява с факта, че повечето украинци са ваксинирани с БЦЖ. Същото е положението в Русия и Беларус. Комаровский отбелязва, че съществува версията, че по определен начин ваксината БЦЖ стимулира имунната система и намалява вероятността от тежки форми на коронавируса.
На фона на хилядите загинали в европейските държави, в Украйна заразените още не са стигнали 500, в Русия са над 1000, в Беларус няма дори сто случая.

Особености на ваксината

В началото ваксината БЦЖ е против туберкулоза. Тя е създадена на базата на щамове от жив туберкулозен бацил. Микроорганизмът, отбелязват специалисти, не е опасен за човека, защото предварително е инактивиран. Ваксинирането с БЦЖ защитава човека от тежки заболявания като туберкулозен менингит, поражение на костите, смъртоносни форми на белодробни инфекции.
Ваксината е създадена през 1921 г. от учените Калмет и Герен. Съставът й се запазва и остава непроменен; той включва няколко подтипа причинители на туберкулоза. Културата микроорганизми за ваксиниране се получава чрез посявка на бацили в хранителна среда, където те се растат около една седмица и се развиват. След това се отделя причинителят, филтрира се, концентрира се и в резултат се получава готовата ваксина.
Руски специалисти засега не са много въодушевени от тези изводи и смятат, че е нужно да се проведат необходимите изследвания, за да се установи дали има връзка между БЦЖ и защитата от коронавируса, но е напълно възможно стратегията в страната на съветите да ваксинира всички поголовно срещу едно страшно заболяване да помогне за справяне с друго.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати