Банката на Англия с нова банкова система

Банката на Англия в партньорство с Accenture за нова банкова система

Банката на Англия е най-мощната централна банка в света, за разлика от Федералния резерв в САЩ тя се насочва към цифровата валута (CBDC), а последната целева дата е 2025 г. Партньорството на Банката на Англия с Accenture е брак на технократ, сключен в Хадес.

Миналата седмица от Банката на Англия (БА) обявиха, че са назначили Accenture, компания за професионални услуги, за свой „Партньор за технологични доставки“ за подновяването на платежната система за брутни сетълменти в реално време (СБСРВ) на Обединеното кралство. Новините бяха в съответствие с графика на банката за вземане на решение за технически партньор до лятото на 2020 г.

Преди да разгледаме по-широките последици от партньорството на Accenture с банката, си струва да отбележим няколко неща за компанията.

Първо, освен новооткритите си отношения с банката, Accenture е стратегически партньор на Световния икономически форум (СИФ) и при това от двадесет години. Това е същият СИФ, който настойчиво прокарва концепцията за „Голям ресет“ в областта на икономиката, обществото, геополитиката, околната среда и технологиите.

Второ, Accenture предоставя на R3 ИТ решения. R3 са „корпоративна софтуерна фирма за блокчейн“, която управлява платформа, базирана на разпределена книга, наречена „Corda“. Това е уместно, тъй като през 2018 г. R3 бяха сред няколкото други институции, които участваха в ръководеното от БА „Доказателство на концепта за програма за обновяване на СБСРВ“. Смисълът на концепцията беше да се види дали системите на R3 и техните колеги могат да се свържат с обновената СБСРВ. Крайният резултат показа, че могат.

Коментирайки партньорството на Accenture с БА, Виктория Клеланд (изпълнителен директор по банково дело, плащания и иновации) заяви, че представлява „ключов момент в нашата амбициозна и вълнуваща програма за обновяване на СБСРВ.“ Подчертавайки, че програмата за обновяване на СБСРВ е ключов приоритет на БА, Клеланд добави, че „обновената СБСРВ услуга ще бъде създадена не само за да се възползват всички в страната, които извършват плащания, но и да задържат Обединеното кралство на водещия ръб на иновациите в плащанията“.

Sulabh Agarwal, управляващ директор на Accenture, заяви, че „обновената система ще даде възможност на финансовите институции да имат достъп до по-модерна и сигурна платформа за плащане, която е годна за бъдещето.“

Целта, посочена в прессъобщението, гласи, че новите СБСРВ ще започнат да се доставят през 2022 г. Това се потвърждава чрез „План за програма за обновяване на СБСРВ“, публикуван от банката неотдавна. Предвидени са няколко етапа на преход, докато обновените услуги ще станат онлайн между 2023 и 2024 г. Програмата ще се затвори през 2025 г., когато обновената СБСРВ работи напълно.

Темата на СБСРВ е тази, за която редовно публикувам от 2018 г. Ако не сте запознати с предисторията на СБСРВ, бих препоръчал да разгледате някои от ключовите аспекти.

Най-притеснителното за мен е потенциалното взаимодействие между обновената СБСРВ и бъдещата емисия CBDC на БА. Новата информация, на която попаднах наскоро, навява на тази възможност.

Първата е от юни 2019 г., когато БА обсъди „най-новото мислене за използване на API, за да подобри начина, по който потребителите взаимодействат с обновената услуга за брутен сетълмент в реално време (СБСРВ)“. API означава „Интерфейс за програмиране на приложения“ и се описва от банката като „набор от функции и процедури, позволяващи създаването на приложения, които имат достъп до функциите или данните на операционната система.“

Причината да повдигна този въпрос е, че през март 2020 г., когато БА пусна дискусионен документ от 57 страници, озаглавен „CBDC – възможности, предизвикателства и дизайн“, те говориха за API във връзка с „доставчици на платежни услуги“ за CBDC. Ето откъс от статия, публикувана във вестник през май 2020 г.:

“За достъп до CBDC клиентите ще трябва да се регистрират при доставчик. Това обаче ще става при определени условия. Самоличността на потребителите ще трябва да бъде удостоверена, както за откриване на сметка, така и за извършване на плащания, в името на защитата им от измама и борба с прането на пари. Правата на анонимност трябва да бъдат отказани.

Що се отнася до начина, по който плащанията с CBDC ще бъдат обработени, Банката на Англия споменава, че транзакциите между потребители на един и същ доставчик могат да преминат през техните собствени системи и няма да е необходимо да бъдат ратифицирани от основната книга на банката. Но плащанията с CBDC между два различни доставчика – да речем Barclays и Santander – ще трябва да преминат през главната счетоводна книга и чрез разрирението на БА.

Свързан с „доставчици на интерфейс за плащане“ е нещо, наречено „приложен програмен интерфейс“ (API). Именно това ще позволи на доставчиците на частния сектор да се свържат с основната книга на БА. Всеки неоторизиран достъп ще бъде автоматично блокиран, тъй като само регулирани фирми ще получат достъп.”

Накратко, API ще застане между „доставчиците на интерфейс за плащане“ като стена на сигурност в CBDC системата. Фактът, че API се обсъжда като част от обновената СБСРВ, както и бъдещата CBDC, е показател за неговото значение.

Втората информация идва от среща, проведена на 2 юни 2020 г. от Външния консултативен орган на Програмата за обновяване на СБСРВ. Участниците в този орган включват Barclays и Lloyds Banking Group. Освен че са обсъждани последните актуализации на обновените СБСРВ, последният елемент от срещата беше посветен на CBDC и беше записан по следния начин:

“Беше предоставена актуализация на работата на Банката на Англия върху цифровата валута на централната банка (CBDC), с особен акцент върху дискусионния документ, публикуван през март 2020 г. Беше обяснено, че банката не е взела решение да издаде CBDC. Документът има за цел да послужи като основа за провеждане на дискусии за начина, по който национална CBDC може да играе полезна роля за постигане на целите на банката.

CBDC се проучва допълнително с други централни банки. Ключово внимание беше дали обществеността ще избере да използва CBDC и какво ще бъде въздействието върху финансовата и паричната стабилност.”

За да се подчертае още повече важността на дискусионния документ, посочен в протокола, именно в този документ се споменава как работата на банката върху CBDC ще им помогне да „разберат дали CBDC може да взаимодейства с обновената СБСРВ“. В поредицата си от статии, разглеждащи документа, обърнах внимание на убеждението на БА, че основната книга в основата на новата СБСРВ „може да надгради нашето амбициозно обновяване на СБСРВ услугата и да допълни инициативите на частния сектор за подобряване на плащанията“.

Бих счел, че това, което виждаме тук, е как преустройството на платежната система на БА е основополагащо в стремежа да се издаде CBDC. Ако случаят е такъв, тогава графиката за подновяване на СБСРВ дава известна информация кога банката може да се опита да въведе CBDC.

Вземете под внимание в този момент проекта „Иновации BIS 2025“ на Банката за международни разплащания (БМР), в който технологията зад дигиталната валута играе неразделна роля. Завършването на обновената СБСРВ е планирано за 2025 г., като около това време също Федералният резерв планира да въведе нова платежна система, наречена „FedNow“.

БМР не е обсъждала защо 2025 г. изглежда има такова значение. Всичко, което знаем със сигурност, е, че след пет години централните банки трябва да разполагат с нова платежна система, която да е съвместима с блокчейн и технологията на разпределената книга, което само по себе си би поставило основите за реализиране на CBDC.

Ако глобалистите се придържат към своите срокове, до 2025 г. цифровата валута на централната банка (CBDC) ще започне да се разпространява на Запад. Междувременно в Източен Китай напират да въведат своя собствена CBDC. Както бе съобщено още през юни, вече са започнали изпитания в четири града в цялата страна. Но изглежда много по-голямо разгръщане ще има към момента на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Точно когато обновената СБСРВ започва да излиза онлайн.

Във Великобритания публично заявената позиция на Банката на Англия е, че всяка CBDC „вероятно ще действа като допълнение към паричните средства, а не като заместител“. Бих се отнасял към това с най-голяма предпазливост, просто защото е в контраст с генералния мениджър на БМР Агустин Карстенс, който вписва, че в света на CBDC всички плащания ще бъдат само електронни. Точните му думи бяха: „Той или тя повече няма да има възможност да плаща в кеш“.

Както виждам, целта на банковите ЕЛити е да внедрят глобална мрежа за CBDC като механизъм за постепенно премахване на кеша. Физическите пари отнеха по-рано тази година, тъй като страните бяха поставени в локдаун. Нивата на парите в брой започват да се възстановяват в Обединеното кралство, но остават доста под тези, където са били през 2019 г. Поредният кръг от широко разпространени локдауни на фона на възраждането на пандемията ще разруши доверието на хората в работата с банкноти.

Докато обемът на АТМ транзакциите във Великобритания беше 50.9 милиона преди година, днес той е 32.8 милиона. Не е трудно да си представим падането на нивата до мястото, където са били през април – 20.5 милиона – или по-лошо, ако есенно-зимният сезон носи със себе си много възхваляваната „втора вълна“.

Едно нещо, от което съм особено загрижен, са докладите за много скорошна сесия на „военната игра“ между премиера Борис Джонсън и канцлера Риши Сунак, където очевидно беше обсъдено, че на тези над 50 години скоро може да им бъде наредено да останат у дома, за да избегнат поредното национално блокиране. Хората над 50 години са по-склонни да бъдат тези, които продължават да използват пари в брой като разплащане. Ограничете ги до степен, до която са ефективно неспособни да излезнат навън поради страх и можете да видите как това ще се отрази на кешовата мрежа.

Докато светът продължава да бъде обгърнат от истерията на K-19, зад кулисите централните банки тихо напредват на два фронта – обновяване на платежните системи и планове за издаване на CBDC. И двете изглежда вървят ръка за ръка.

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”
Източник Тechnocracy News

Предишна Статия

Гърция и Египет подписаха споразумение за изключителната икономическа зона (ИИЗ) в източното Средиземноморие

Следваща Статия

Юли 2020 г. | Икономически преглед с проф. Ричард Улф (ВИДЕО)

Последно от СВЯТ

Don`t copy text!