Биологичната ценност на сланината е в пъти над тази на кравето масло

Макар че тя е висококалорична и плаши хората, които се страхуват от наднормени килограми, парадоксът е, че сланината може да помогне в отслабването

Сланината харесва на някого, на другиго – не харесва, но не оставя никого равнодушен. Много хора смятат, че тя е вредна, но това е грешно мнение. Сланината може да навреди само ако се употребява в големи количества, а ако се използва правилно, не само няма да навреди, но и може да бъде полезна в борбата с различни патологии.

Какви ценни вещества съдържа сланината

Сланината е твърда мазнина, която се отлага в тялото на животните. Функционално тя е хранителен запас за тях.

Свинската сланина се употребява в храненето и в нетрадиционната медицина за лечението на различни болести.

Тя съдържа полезни вещества, които се усвояват по-бързо за разлика от кравето масло, макар че много хора смятат, че е точно обратното.

Сланината съдържа ценни животински мазнини, които са над 88%

Това са:
Холестерин;
Омега-3 и Омега-6 мастни киселини;
Освен това тя съдържа витамините А, Е, Д, РР, С, групата В;
От минералите – калий, натрий, магнезий, калций, цинк, манган, мед, селен.

Биологичната ценност на сланината е в пъти над тази на кравето масло, а омега-3 ненаситена мастна киселина, която е необходима на човека за производството на хормони, строеж на клетките, за работата на бъбреците, черния дроб и мозъка, присъства в добро количество в нея.

Благодарение на арахидоновата киселина слабо протича възпалителният процес в организма, затова народни лечители препоръчват да се употребява сланина.

Макар че тя е висококалорична и плаши хората, които се страхуват от наднормени килограми, парадоксът е, че сланината може да помогне в отслабването.

Тъй като е много хранителна, ако всеки ден сутрин човек изяжда на гладен стомах 40 г сланина, той за дълго се насища и задейства функционирането на стомаха, помагайки на организма да се очисти.

Високата калоричност на сланината я превръща в превъзходен доставчик на запасна енергия, която може да потрябва на човек, когато се занимава с тежък физически или умствен труд.

Сланината съдържа полезен холестерин, който е подобен на онзи, от който е изграден мозъкът. Затова тя е полезна за мозъка и за организма, тъй като помага в обновяването и възстановяването на мозъчните тъкани.

Витамин Д в сланината нормализира процеса на правилно всмукване на калция в стомашно-чревния тракт. Този минерал е важен за здравината костите, затова е истина, че сланината е полезна за костната система.

Витамините А и Е в двойка с други елементи повишават тонуса и подобряват вида на кожата, защитават я и потискат процесите на стареене в нея.

Сланината е полезна за сърцето и съдовете, макар че изследователи твърдят точно обратното – холестеринът, който тя съдържа, провокира развитието на атеросклероза. Но тя съдържа едноосновна карбонова киселина, която нормализира холестериновия обмен, а това означава, че в нормално количество очиства съдовете и ги прави по-еластични. Карбоновите киселини са строителен материал за клетките.

Съдържащата се в сланината полезна мастна киселина омега-6 е незаменима за сърдечния мускул. Тя е много важна за клетъчната тъкан в организма и на жените, и на мъжете.

Сланината е полезна и за половите органи. При жените тя стабилизира нивото на хормоните, защитава яйцеклетките от негативното въздействие на токсичните вещества и зарежда женския организъм с допълнителна енергия.

Установено е, че сланината е полезна и за детския организъм, тъй като засилва имунната система и не предизвиква алергия; тя помага при кашлица и срещу махмурлук.

В 100 грама сланина се съдържат около 770 калории, затова диетолози съветват на ден да не се надвишава дозата от 30 грама.

Препоръчва се сланината са се съчетава с пресни зеленчуци, залети с натурални масла и ябълков оцет.

Една полезна рецепта при болки в гърба. На болното място се налага едно парче сланина и се омотава с шал.
При зъбобол. Малко парче сланина и малко парченце от една чесън се налагат на болния зъб.
Хора със затлъстяване не бива да прекаляват със сланина, както и болни с хронични сърдечно-съдови болести, гастрит, диабет и др.

Издaтeлcтвo PACПEP

ПО ТЕМАТА

Лъжата за холестерола

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ