Божков: Преди години отказах оферта за 1 200 000 000 евро за колекцията. Днес стойността й е много по-голяма…

Броят на иззетите от офиса на ул. „Московска“ №43 предмети с белези на движими културни ценности достигна 6 566

Продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43. 

В хода на извършените през м. август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност.

Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212.  

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Предоставяме видео и снимков материал от проведените действия по разследването в помещения в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата, които се провеждат под надзора на Специализираната прокуратура.

 Васил Божков: 

Грабежите на #хунтата продължават. Българският народ вероятно никога повече няма да види заграбените предмети. Те ще изчезнат като ритона и никой няма да даде обяснение. Но всички участвали във варварските действия ще понесат персонална отговорност. Имената, длъжностите и данните им са запазени.
8 месеца талибаните от прокуратурата грабят и унищожават световно-културно историческо наследство. Вече дори не карат артефактите в НИМ, а в неизвестни складове, откъдето изчезват по-лесно. Умишленото или поради незнание нарушаване на закона е престъпление.
Преди години отказах оферта за 1 200 000 000 евро за колекцията. Днес стойността й е много по-голяма.
Явно Шиши има нужда от тези пари. Те няма да му помогнат.
#БъдетеЗдрави
P.S.: Завел съм дела за незаконното заграбване на колекцията в международни съдилища. Стойността на исковете ще трябва да бъде покрита от българската държава, но това няма да върне културно- историческото наследство на българския народ. Веднъж държавата ще плати, втори път няКОЙ ще си напълни пак джобовете.

ПО ТЕМАТА

Наглост! Управляващата измет разпродава незаконното отнетите артефакти на Васил Божков

Божков: Полуграмотни чиновници рушат артефакти без аналог в света

Божков: Новото начинание на Пеевски е да влезе в контрабандата с антики

Предишна Статия

Европа – Накъде?

Следваща Статия

АНКЕТА: Кой според вас трябва да подаде оставка Борисов или Радев

Последно от България

Don`t copy text!