Борисов под обстрел, понеже българите губят търпение: Иконата на големия световен капитал „Файненшъл таймс” с голяма статия за протестите у нас

Протестите се засилват, десетки хиляди искат оставката на премиера
Протестиращ срещу корупцията се изправя срещу полицията в София. България е класирана най-ниско от 27-те държави в ЕС в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г.

Елена Касабова не би трябвало да има основания да се чувства недоволна. Тя има добре платена ИТ работа в софийска банка, радва се на почивки в чужбина с дъщеря си и очаква с нетърпение напредъка в кариерата си.
Но това лято тя се присъедини към хиляди българи, организиращи ежедневни улични протести в столицата и други градове, за да настояват за оставката на Бойко Борисов, дългогодишният премиер, и неговия близък сътрудник Иван Гешев, главен прокурор на страната, заради техния неуспех да предприемат мерки срещу корупцията.
„Корупцията е очевидна навсякъде“, каза тя пред FT миналата седмица. „Като добросъвестен данъкоплатец не виждам защо са необходими дарения за финансиране на детски болници и основно медицинско оборудване, докато полицията, депутатите и министрите на кабинета се возят в най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет.“
Протестите подчертаха гнева на народа заради всепроникващата корупция в най-бедната държава-членка на ЕС, което според наблюдателите отразява тайното споразумение на високопоставени служители, сенчести бизнес групи и висши членове на съдебната власт.
България е класирана на най-ниско място сред 27-те държави-членки на ЕС в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г. Центърът за изследване на демокрацията, софийски мозъчен тръст, заяви в доклад за 2019 г., че според местните бизнесмени поне 35% от договорите за обществени поръчки са свързани с корупционни практики.
„Търпението към системата се изчерпва. . . Високите данъци и високите нива на корупция затрудняват много успеха, независимо в какъв сектор сте решили да работите “, каза Петър Недевски, собственик на туристически бизнес в София, който присъства всеки ден на протести, откакто те започнаха в началото на юли.
Проблемите на България с корупцията се утвърдиха през 90-те години, когато група олигарси завзеха контрола върху икономиката, докато следващите правителства се бореха за основен ремонт на институциите на страната след падането на Съветския съюз. Тяхната хватка отслабва, тъй като икономиката се разраства, но въпреки това запазват връзките с политиците.
.
Гневът се засили от поредица от скорошни скандали и изтекли снимки на спалнята на премиера в държавна резиденция, показващи скрити пачки о банкноти от 500 евро в отворено чекмедже. Г-н Борисов заяви, че някои от снимките са фалшиви.
Бивш пожарникар и кмет на София, който изнася третия си мандат като министър-председател, г-н Борисов доминира в политиката на страната повече от десетилетие. Но наскоро рейтингът му на одобрение рязко спадна, като социологическите проучвания показват, че между 60 и 70 процента от българите подкрепят исканията на протестиращите за оставката му.
Протестът от миналата сряда дойде, когато правителството проведе специално парламентарно заседание, за да подготви старта на конституционните реформи по-късно тази година. Не е ясно какви ще бъдат реформите и опонентите виждат плана като тактика за отклоняване на вниманието от г-н Борисов и поддържане на правителството му до края на мандата. Общите избори трябва да се проведат следващия април.

„Борисов е решен да продължи до края на мандата си, но по никакъв начин не е сигурно, че Герб ще получи гласовете, необходими за създаването на събранието. .. По-вероятно е да видим период на объркване и забавяне ”, каза Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на Демократична България, проевропейска партия, която изигра видна роля в протестите.
Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии в София, каза, че конституционното маневриране на Герб само ще направи протестиращите по-решителни.
Последните скандали „са нагледни примери за това, което хората виждат като корупция на високо ниво“, каза той. „Никой не е разследван по подходящ начин, оставяйки у мнозина чувството, че г-н Гешев е служил за прикриване на такива престъпления.“
(преводът е с някои съкращения)

  •  Григор Лилов

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Костадинов: Когато едно правителство тръгне срещу интересите на своя народ, то вече не представлява своя народ! То представлява някого другиго, който дава нареждания, някой, който дава инструкции! Няма правителство и парламент, който да е спечелил войната срещу своя народ! Току-що България обяви война на Русия. Ние, българският народ, на свой ред обявяваме война на това престъпно правителство! Оставка! (ВИДЕА НА ЖИВО ОТ БЕЗРОДНОТО СЪБРАНИЕ)

ВИДЕО   ВИДЕО1   ВИДЕО2   СВЪРЗАНА ПУБЛИКАЦИЯ АНКЕТА: Трябва ли България да даде оръжие на

Фейсбук страница

The Bulgarian Times