Брет Макгърк са завръща в оперативната политика

Новият американски президент Джо Байдън назначи Брет Макгърк за координатор за Близкия изток и Северна Африка в Съвета за национална сигурност. Последният заемаше поста специален пратеник за „международната коалиция“ от 2015 г. срещу „ИДИЛ“, по времето на управлението на Барак Обама. Той си подаде оставката през декември 2018 г., в знак на протест срещу решението на Доналд Тръмп да изтегли американските сили от Сирия.

Назначаването на Макгърк е ясно послание на новата администрация за радикална промяна на политиката на САЩ в региона, особено по отношение на американското военно присъствие там. По време на неговия предишен мандат той беше един от привържениците за неговото разширяване.

Изборът на Макгърк е и силно послание към Анкара, тъй като той беше един от най-изявените критици за турската инвазия срещу кюрдските райони в Сирия. Натискът на Анкара върху Вашингтон беше една от причините за оставката на Макгърк. Самият външен министър Турция Мевлюд Чавушоглу навремето заяви, че не иска повече да работи с него.

Самият Макгърк е бил заместник-помощник държавен секретар, отговарящ за Ирак и Иран. По това време той води тайни преговори с Ислямската република, между октомври 2014 г. и януари 2016 г., което доведе до освобождаването на четирима американски затворници. Неговото назначение може да се счита за индикация за това каква ще бъде политиката на Байдън, тъй като изглежда, че той ще заеме твърда позиция по отношение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В Техеран се надяват, че Макгърк ще бъде сред хората, които ще настояват за по-мека политика спрямо Иран. Техеран силно се надява американските санкции да паднат срещу обещание за спазване на договора. Едва ли обаче /евентуалното/ връщане на САЩ в ядреното споразумение с Иран ще стане автоматично, без нови преговори и респективно осъвременяване на условията от 2015 г. Още през ноември Джо Байдън спомена, че като „като страна“ в споразумението трябва да влязат „регионалните съюзници на САЩ“.

Едва ли излъчените преди два дни кадри от иранската официална телевизия за откриване на подземна ракетна база в Южен Иран биха били стимул за бързо и безпроблемно връщане на САЩ в ядрената сделка от 2015 г. Близкоизточни източници фокусират върху момента, че камерите на иранските медии са проследили влизането на група от ирански офицери в подземното съоръжение, стъпвайки върху огромни флагове на САЩ и Израел, изрисувани на входа на военната база.

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница