Бунтът на британците: “Спрях да плащам”! 100 хил. британци спрат да плащат битовите си сметки

Движение за гражданско неподчинение призова британците да не плащат сметките за газ и ток

Движение за гражданско неподчинение, наречено „Дон’т пей Ю Кей“ („Don’t pay UK“ – „Не си плащай, Обединено кралство“), призова британците да не си плащат сметките за газ и електричество от октомври, съобщава в. „Гардиън“. По този начин активистите се надяват да окажат натиск върху доставчиците на енергия, за да понижат цените.
Датата не е избрана случайно. От октомври отпадат пределните цени, определени от регулатора за газа и електричеството, след силното им увеличение с 54 процента през април. Ново поскъпване според анализатори може да последва през януари, а след това и през април.
До този момент групата е получила 93 хил. ангажимента за отказ от плащане на фактурите от 1 октомври. За да има успех, акцията трябва да събере 1 млн. души, които да обещаят, че няма да плащат, посочва групата на сайта си.
Тя припомня, че неплащането на сметки не е нова идея и че това вече се е случвало във Великобритания през 80-те и 90-те години, когато над 17 млн. души отказаха да плащат т.нар. „Пол такс“ (Poll Tax – данък на всеки пълнолетен човек от населението), което допринесе за сваляне на правителството на Маргарет Тачър и отмяна на най-твърдите му мерки.
Движението иска да събере 1 млн. поддръжници, за да има тежест „срещу енергийните компании и правителството, които ни се подиграват“.

Заради инфлацията над 100 хил. британци ще спрат да плащат битовите си сметки

Над 100 хиляди британци са се включили в онлайн кампанията Don’t Pay („Не плащай“), която призовава гражданите да спрат да плащат сметките си за ток и отопление от 1 октомври заради огромната инфлация в страната, предаде Sky News.

Кампанията стартира преди два месеца и е събрала общо около 230 000 души в социалните медии, включително почти 100 000 в Twitter. Уебсайтът на кампанията пък отбеляза рекорден ръст посещения – над 290 000 само през юли.
Основателите на кампанията не желаят да разкриват самоличността си, но в сайта се описват като „група приятели и съмишленици“. Финансирането на дейността на групата е от самите основатели, като до момента те са получили дарения в размер на над 21 хиляди паунда. Целта на инициативата е да събере поне един милион британци, които категорично да откажат да плащат комуналните си сметки.
На фона на енергийната криза в Европа, комуналните сметки във Великобритания скочиха драстично – ако през октомври миналата година средната сума за сметки е била 1277 паунда, то през този октомври се очаква да достигне поне 3582 паунда, а през януари догодина да удари тавана от психологическите 5000.
Доставчиците на комунални услуги вече помолиха гражданите да не обръщат внимание на призивите за неплащане на сметките, тъй като това може да доведе до влошаване на кредитния им рейтинг и пълно спиране на комуналните услуги.

“Спрях да плащам”: бунтът на британците след безпрецедентния скок на сметките за газ и ток

Хиляди домакинства се присъединиха към движението “Don’t Pay UK” („Не плащай, Обединено кралство“), след като разходите им за газ и електроенергия се увеличиха тройно.

Жюли Зог, “Фигаро”

Миналата зима Шийла Ърдли не е пускала отоплението. “От тази пролет спрях да гледам и телевизия и да слушам музика през деня, разказва 74-годишната пенсионерка, която живее в двустаен апартамент в Брентфорд, предградие на Лондон. По време на последните жеги дори не посмях да включа вентилатора”. Преживяваща с ниска пенсия, тя вече няма средства да плаща сметките си за газ и електричество. “Те се увеличиха от 37 на 304 паунда месечно в рамките на една година”, разказва Шийла.
Британците преживяват безпрецедентен скок на сметките си за енергия. Сумата, поискана от средно домакинство, се е повишила от 1277 на 1971 паунда през април. През октомври се очаква да достигне 3582 паунда, след което да се покачи до 4426 паунда до средата на 2023 г., според консултантската компания Cornwall Insights. Това представлява общо повишение от 247 процента.
“Войната в Украйна тласна цената на газа нагоре”, отбелязва Дъглас Макуилямс, който ръководи Центъра за икономически и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research). Лондон внася малко газ от Русия, но тъй като става дума за регионален пазар, недостигът в Европа се отразява на цените в Обединеното кралство, уточнява експертът.
Феноменът се усилва поради силната зависимост на страната от газа. “Използваме го, за да отопляваме домовете си и да произвеждаме електричество”, добавя икономистът. Газът представлява 42 на сто от британския енергиен микс и половината идва от чужбина. Основният му доставчик е Норвегия, която заплашва да ограничи доставките си на електроенергия. Конкуренцията може да се увеличи и при доставките на втечнен газ от САЩ и Катар.
За да избегне най-лошото, правителството насърчава болниците да се оборудват с аварийни генератори и се готви да пусне отново две спрени електроцентрали, работещи на въглища. Това вероятно няма да предотврати спирането на тока, което може да настъпи за четири дни през януари, според сценарий за бедствие, изготвен от правителството.
Сред населението назрява гняв. Появи се анонимно движение, наречено “Don’t Pay UK” („Не плащай, Обединено кралство”), което призовава британците да спрат да плащат сметките си за електроенергия и газ от 1 октомври. До четвъртък над 99 400 души се ангажираха да го направят.
Нийл Сандърс, глава на четиричленно семейство в Уорикшър, е сред тях. “Вече използваме пералнята по-малко и включваме осветлението само в една стая, но ако цените се повишат още тези зима, няма да можем да плащаме, казва 48-годишният мъж. Нямам друго решение, освен да анулирам автоматичните удръжки”. Той смята да ги замени с месечна вноска на сума, съответстваща на сегашната му сметка. “Приоритетът ми е да храня децата си и да плащам ипотеката си, казва той. Ако трябва да ме съдят, така да бъде”.
Шийла Ърдли вече е направила тази крачка. “Спрях да плащам сметките си това лято, казва тя. Ще възобновя плащанията в деня, в който доставчикът ме таксува на разумна цена”. Тя признава, че е ужасена от мисълта да я посети събирач на дългове, или да ѝ спрат тока, но твърди, че няма друг избор. Шийла не е единствената в този случай: неплатените сметки за електроенергия са се утроили през последните дванадесет месеца и са достигнали 1,3 млрд. паунда.
Извън еднократното изплащане на 400 паунда на всяко домакинство, обявено през май, правителството досега не е взело мерки, за да помогне на потребителите, които са в затруднение. Двамата консервативни кандидати за премиерския пост, Лиз Тръс и Риши Сунак, няма да променят курса. Първата изключи допълнителни помощи, а вторият само се ангажира да премахне ДДС върху сметките за енергия за една година.
Превод от френски за ГЛАСОВЕ: Галя Дачкова

Научен бюлетин: Електронните електромери фалшифицират показанията шест пъти повече от реалното потребление на енергия (ОБНОВЕНА)

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а