Бъдещи сценарии, угрози и възможности (ВИДЕО)

3-то интервю на Авантюриста – Михаил Муравьов

Публикуваме третата част от интервюто с авантюриста (Михаил Муравьов).

Първите две части:

• На Путин му трябва цяла Европа! ;
20 г. Путин убеждава Европа: „Приятели мои, дайте да направим така, че да не умрете. Не искам да получа вонящ труп в ръцете си.“

Текстът тук е от следното видео:

0:25

Сергей: Продължаваме интервюто с една легендарна личност – Михаил Муравьов, известен като „Авантюристът„. Михаил изчезна към 2010 г. и повече от 12 години просто не се появи в журналистиката, практически нямаше информация в информационното поле. И сега, след началото на военната операция в Украйна, написа статия:

• Край на 1000 годишния Drang nach Osten

Статията събра 664 000 четения, което е много голяма цифра за печатен материал, така че записах видео с плюс още 740 000 гледания. Има и много препубликувания на тази статия в интернет.

Ако не сте гледали предишните 2 видеоклипа, не забравяйте да ги гледате, там разгледахме какво беше и какво е. И днес, по аналогия, нека поговорим за бъдещето.

Михаил, обсъдихме какво се случикакво се случва, а какво ще се случи в краткосрочен план, в дългосрочен план, какво очаква Русия в бъдеще? Светло или тъмно?

Михаил: Добър въпрос. Хайде още веднъж. Разбира се, сега всички се интересуват какво ще се случи в близко бъдеще.

1:00

Сергей: Утре.

Михаил: Да, утре. Защото сега огромен брой хора са просто в истерия, в шок, сриват се разни планове, за някои целият свят се срива.

Като за начало, къде сме? Това, което имаме сега, пак повтарям, за трети или четвърти път днес, е конфронтацията в Украйна, конфронтацията със Запада, Европейския съюз и Съединените щати, това всъщност е историческа неизбежност. Не е въпрос на политически решения на Путин или Байдън, този сблъсък беше неизбежен просто заради това как се развива нашата цивилизация или по-скоро как се плъзга надолу. Това не може да бъде отменено, има толкова много различни фактори, които са се развивали дори не в продължение на десетилетия, а в продължение на векове, нито един човек не може фундаментално да промени това, нито една държава. Можете да коригирате хода на тази фаза до известна степен, можете да преминете към тези ресурси, да спечелите в една позиция, в друга много повече, но като цяло всичко това беше неизбежно.

Ние винаги сме били един от централните играчи на тази планета, ние заемаме тази територия, свързваме изток, запад и юг, ние сме най-важният транзитен коридор за движение на стоки , ние сме най-големият склад в света, от който зависи Китай, Индия, Япония, Европейският съюз, беше невъзможно да отвърнем глава и да кажем: „Дали да не постоим в ъгъла?“ Никой не ни предложи това, да постоим в ъгъла.
Единият вариант беше просто да изчакаме събитията да се случат някъде без нашето участие и накрая просто да бъдем изправени пред свършени факти.

Другият вариант бе да вземем активно участие, да изберем удобен момент за себе си, за да влезем силни в острата фаза на играта. И Путин го направи, не мога да кажа със сигурност, че беше нужно да го направи точно днес, но той направи първия ход, всичко е наред, тоест той грабна стратегическата инициатива, сега той играе, а останалите се опитват да разберат каква игра играем. От моя гледна точка той все пак избра достатъчно правилно решение. За Украйна това е отделна тема, колко изострено беше в Украйна, но Украйна всъщност е спусък, детонатор, за да стартира процеса, който виждаме сега, икономически, информационен, цифров и т.н. за атака на Запада срещу Русия. Тази атака щеше да бъде във всеки случай, месец по-рано, година по-късно, не е важно. Никой не се ограничава до ареста на яхтата на Усманов.

Затова просто с това трябва да се примирим, то щеше да се случи, а сега стратегическата инициатива е в ръцете на Кремъл, той взема решенията, а те трябва да реагират на тях. Между другото, спомнете си колко години бе това: „Кремъл се намира в реактивна позиция, Западът играе активни игри, а ние само реагираме“. Колко време, нали! Така че, те го разбраха и Кремъл започна да играе с белите, сега Путин прави ход и всеки трябва да разбере какво е значението на тоя ход.

По принцип не е трудно да се разбере, Путин разказва от 20 години какъв е смисълът на тези ходове, просто седнете и прочетете внимателно.

Какво ще стане с нас? Естествено, сегашната ситуация ще ни разтърси, вече сме раздрусани, можете да отидете в магазина и да видите какво се случва там, а то е острата фаза на икономическата война. Колко дълго ще продължи – в Кремъл не седят идиоти, те разбират, че за тази война народът не е силно морално подготвен. А една продължителна война, както и да върви, който и да бъде инициаторът, ние не можем да понесем продължителна война.

Сегашното ни население няма да може да премине към режима на Северна Корея, да се затвори и да се ограничи откъм всичките си потребности. Израснаха други поколения, очакват нещо по-различно от живота, за тях това ще бъде краят на живота с депресии, самоубийства, опити за напускане, всякакви различни бунтове, митинги. Това не може да бъде допуснато от Москва. Следователно, острата фаза на горещата фаза трябва да приключи бързо и в наша полза.

Трябва да започнат вече стратегическите преговори, и вече не по въпросите, които Путин зададе през декември. Помним, че винаги трябва да приемете ППП – Първото Предложение на Путин, второто вече ще бъде по-мащабно, ще включва по-големи цивилизационни въпроси на световния ред, отново в наша полза, тоест Путин ще поиска повече, много повече.

Сега се отвори прозорец от възможности, когато Европа се насади много твърдо и Путин, печелейки тази схватка, а инструменти за това той има, може да поиска повече за нас.

В краткосрочна перспектива при всички положения ще е зле, тук нищо не може да се направи. Много малко са хората, които ще печелят нещо.

Друго нещо е, ако този период е сравнително кратък, месец, два, три, шест месеца, и докато бъде поставена точката в икономическата война, можем да получим доста сериозни дивиденти от това, няма да ги наричаме репарации, а дивиденти. Съответно за някакъв срок можем съвсем нормално да се възстановим от този провал, особено след като ще се открият нови възможности. Какви възможности имаме за работа с Европа? Всичко повече или по-малко сериозно се отрязва на политическо ниво – не ни позволяват да работим, като се започне от зърното. Имам предвид, когато се опитаха да купят Опел, фабрики в Швеция. Всичко това са някакви повече или по-малко интересни възможности за развитие на нашето сътрудничество и съответно икономическо развитие, всички те бяха отрязани от Газпром, който също продаваше газ на дребно, ако някой е забравил. Продавахме по малко на дребно, Лукойл продаваше бензин. Затвориха ли го? Затвориха го.

Всъщност всички възможности за продуктивно, високомаржово сътрудничество с Европа са затворени. Но и дребните бизнеси затвориха. Дори, които печелеха мизерни хиляди, десетки хиляди долари на месец. Дори и на това ниво. Затова всъщност ние и нямахме възможности за развитие на такова сътрудничество, те не съществуваха.

Сега потенциално може да се окаже, че тази криза ще ги отвори, тя ще принуди европейците да се съобразяват с нашите искания, интереси, да ни пуснат в някакви индустрии, да дойдат тук с някакви решения, да прехвърлят тук производство и технологии. Газът ще стане по-евтин отколкото е днес, но 1000, дори 800, дори 500 долара за килокуб при днешната цена в долари не е цената, на която Европейският Съюз може да се развива. Възможно е да оцелееш с тази цена, но е невъзможно да се развиваш с тази цена.

Да, има смисъл да се прехвърля производството тук, има ресурси, заедно с хора. Много французи, германци, италианци, чехи се преместиха по едно време при нас, по различни причини, докараха някой на ешелони.

9:33

Сергей: Често казвам, че трябва да се справим със самата Русия и след това, точно след това, когато Русия – Москва, Санкт Петербург, Новосибирск и другите ни градове блеснат като град на хълм, тогава хората ще дойдат при нас. Както беше със САЩ, както беше с Израел – за годините, когато икономиката им трупаше жизнена сила, идваха образовани хора от цял свят и това беше ключов стимул за развитие. Ние имаме ли такива шансове?

Михаил: Да, имаме такива шансове. Вярвам, че тази остра фаза, когато всички ги тресе, хората не знаят дали ще имат работа, колко ще получат, колко ще струват хранителните стоки в магазина, дали ще могат да отидат на почивка или не – като гледам ситуацията и както разбирам как ще действат в Москва и как ще отговорят в Европа и Щатите – ще бъде относително продължителна,.

Конфликтът с Щатите няма да изчезне, но Щатите нямат непосредствено влияние върху нашата ситуация. Трупът, който ни хвърлиха, европейският, има много по-голям ефект, това е нашият непосредствен проблем и ще се реши достатъчно бързо, ЕС няма шанс да не го реши, да не тръгне на компромис и на договореност. Колко твърди ще бъдат в Кремъл, ще видим. Путин не е склонен към излишна твърдост тогава, когато от нея няма спешна необходимост. Мисля, че след предупреждение и наказание, просто ще бъде предложено да се премине към сътрудничество, за което той настоява през последните 20 години, нещо подобно.

11:06

Сергей: Това е, ако говорим за краткосрочен план, а ако говорим за средносрочен, десетилетия.

Михаил: Работата е там, че съюз има между Русия и Китай във всички сфери, в това число икономическа, в технологичната вече е формализирана. Вече виждаме – Киргизстан – на втория ден формализира нашето участие, а Грузия каза още първия ден, че по принцип всичко в този живот я устройва. Каквото беше в бившия Съветски съюз, то всъщност е сега. Разглеждайки резултатите от тази експедиция в Украйна, разглеждайки резултатите от това как ще решим въпроса с Европейския съюз, те обявяват, че по принцип винаги им е харесвала Русия. Мисля, че никой няма да ги приеме обратно в Русия, но интеграцията ще тръгне много по-ефективно.

11:59

Сергей: Именно взаимно изгодно трябва да се подчертае, а не колониално.

Михаил: Да. Естествено, в Близкия изток, в Средния изток сега гледат с голям интерес, защото там винаги оценяват кой е главният другар с бухалка на тази планета. Гледайки резултатите от решаването на въпроса с Украйна и Европа, те естествено ще направят правилните изводи.

Мисля, че през следващите десетилетия този проект ще се развива все по-плътно. Ненапразно нашите хора ходят в Африка, този мегаконтинент ще бъде приобщен, Европа, Русия, Азия, Африка, Близкият изток постепенно ще се превърнат в по-мощен клъстер.

Естествено, нашите другари от другата страна на Атлантика не се интересуват от това и, ако се съди по начина им на действие, не се съмняват, че това няма да се получи. Те очевидно продължават да планират как да го предотвратят и тепърва ще видим не един ход от тяхна страна. Защото те напускат Афганистан, Ирак, Сирия твърде лесно, закриват сътрудничеството със страните от Близкия изток твърде лесно, хвърлят Европа в пещта, разместват всички институции. По дяволите трилионите долари, това са милиони интелектуални човешки години, най-добрите специалисти бяха вложени в изграждането на международна система от институции. Например европейския план за развитие на институцията ОССЕ.

Всичко това сега се хвърля в пещта, значи то на дадения момент в такъв вид не е необходимо, значи планът изглежда съвсем по друг начин. Върви ликвидация. Ако се ликвидират системообразуващите неща, които поддържаха цялото това нещо, значи американците считат, че по принцип вече не са необходими, защото светът във вида, в който го познаваме, от тяхна гледна точка вече няма да съществува. Те явно имат представа за това, как възнамеряват да го елиминират. След ОССЕ ще ликвидират и останалите връзки. Може би им се струва, че сам по себе си фактът, че ние действително ще убием Европа по дяволите, те преценяват, че това ще е достатъчно, за да се разпадне тази конструкция.

14:23

Сергей: Имаме напълно противоположен план.

Михаил: Да, пак повтарям, Путин няма да убие Европа, кръвожадност не е нужна. Той е разумен, умерен е и колкото трябва, само толкова болно ще направи, просто за това, хората да преминат в договороспособно състояние.

14:37

Сергей: Исторически погледнато, ние дори да не разбихме САЩ, поне подкопахме колониалния ред на стария запад. Как оценявате вероятността сега да има елити в Съединените щати, с които да може да се влезе в съюз по някои въпроси. Ако не стратегически, поне тактически. При условие, разбира се, че могат да вземат властта от агентите на западната глобализация и да ги елиминират в политически и икономически смисъл. Възможни ли са такива опции?

Михаил: Още веднъж, не става въпрос за политическа воля сега. Препоръчвам още веднъж поредицата от статии на Анпилогов, реално, достатъчно леко написани и доста разумно. И всъщност много неща ще станат ясни. Той свърши огромна работа, жалко, че тази работа не бе реализирана през 2006-7 г., когато всичко това беше написано. Той доста популярно заяви в какъв пламък всъщност се намира световната цивилизация в момента и че всъщност имаме много малко възможности да се изплъзнем през тесния процеп, реално 99% от показателите сочат, че цивилизацията се плъзга към тъмните векове, възможно чак до загуба на писменост.

15:58

Сергей: Какъв е шансът цивилизацията да оцелее? В какво се заключава този шанс?

Михаил: Питахте за сътрудничеството между Щатите и Русия. Вече 2 пъти цивилизацията рухна, първо цивилизацията на бронзовата епоха се срина, след което най-богатият на ресурси Египет се огради и преживя, но никой друг не оцеля. Нито държавата Месопотамия, нито хетите не оцеляха в Ахея, всичко рухна, но Египет оцеля, премина през трудни времена, беше изяден като цяло чак в средата на следващия цивилизационен цикъл. Същото се случи и в следващия цивилизационен цикъл, античността.

Отново всичко рухна, Византия, Източната Римска империя, премина през този хаос на Средновековието и беше изядена в средата на следващия цикъл на цивилизацията след 1453 година. Съответно ресурсите, които остават не са толкова много. Има само една страна, сравнима по това време с тогавашния бронзов Египет и древната Източна Римска империя, това е Русия, която има достатъчно всичко, земя, вода, природни ресурси, нефт, газ и всички останали неща, и хора, за да се огради, и армия, като тази на Египет и Византия, която може да защити всичко това. И да споделим това, т.е. остатъците от трапезата ни по необходимост с тези, от които имаме нужда.

Естественият ход на събитията при положение, че никой не прави нищо и всеки седи и се моли, е натам – светът рухва. У нас така и така ще имаме спад в стандарта на живот и то доста осезаемо, но в сравнение с това, което ще се случи във Франция, ние сме крале. Има обаче доминиращ играч, който разбира, че всъщност тази ситуация не го устройва, този доминиращ играч са Съединените Щати и те искат да спечелят. Те също имат достатъчно от всичко, исканията са малко по-високи и биха предпочели да останат доминиращ играч на своя остров, плюс, разрушавайки системата за управление и контрол в Европа, Азия, Русия и Африка, да влачат неконтролируемо излишъци от там, за да живеят не просто нормално, а просто да продължат да живеят в разкош, при това те управляваха тези процеси в продължение на много векове. Затова трябва да оцелее само един.

18:27

Сергей: Стандартът на живот, населението ще трябва да се съкрати.

Михаил: Само един трябва да оцелее. Не можем да се споразумеем по този въпрос, защото ако оцелеем ние…

18:33

Сергей: Въпросът със земята не е решен, никой не иска да види другия със земя.

Михаил: Ако в този цивилизационен разлом оцелеем след края на тъмните векове, тогава около нас ще започне консолидация. Ако американците оцелеят, тогава ни няма. И ако консолидацията започне около нас, тогава САЩ и Северна Америка като цяло ще са в периферията на историческия процес, тоест те не могат да си го позволят.

Следователно в средносрочна, дългосрочна перспектива, ако ние реално се провалим в тази криза, ще се решава въпросът – кой ще остане като жизнеспособна сила – ние или Щатите. Надявам се, че този проблем няма да се решава в следващите 5-10 години.

Защо се нарича цивилизационна криза. Всички ресурси, необходими за развитието на цивилизацията или поне за нейното запазване, включително всички сурогати, вече са доведени до максимално потребление, невъзможно е дори да се намери сурогат, който да ви позволи да си поемете дъх в продължение на няколко години, сега всичко е доведено до максималните нива на потребление.

Хората ненапразно се страхуват и мнозина сериозно повдигат този въпрос – за втория алтернативен проект, който се обсъжда, не са ли измислили този вирус в биолаборатория, защото вторият вариант е вместо население 8,5 милиарда да се докара до 1,5 милиарда души. Това, между другото, също е вариант и аз даже теоретично не искам да го обмислям, защото тук виждам, първо биологична война, която няма как да се заобиколи. Не можете да приложите ядрена война, значи имаме нужда от реална биологична война, запускане на някаква нова чума, нова едра шарка.

Дайте да не разглеждаме втория вариант. Той съществува, но тогава е невъзможно да се прогнозира, каквото и да било.

22:20 ч

Сергей: Светът е разделен на клъстери, сега сме преминали пика на нефта, а световната глобализация е изградена върху нефта, това са дизел, бензин, това е всичко. Да предположим, че светът е разделен на клъстери, между тях има някакъв вид търговия, но от историята знаем, че някой ден това отново може да се превърне в един хегемон и отново в добре позната спирала. Следователно въпросът е дали е възможно да се създаде баланс на силите между технологичните зони по такъв начин, че да няма нови сътресения под формата на войни и разпадане на системите.

Михаил: Не знаем в историята за такъв пример на приятелски споразумения, така че теоретично да, но това е от сферата на добрите пожелания. Теоретично можем дори утре. Вече имаме нормална компютърна техника, нормални възможности за създаване на интелектуализирани софтуерни продукти, за да управляваме тотално икономиката на страната.

Но няма да стане. Това е невъзможно в нашите условия. Трябва да преминем през някакъв хаос и ад, за да може всъщност държавата да каже: „Това е, момчета, спрете да играете, въвеждаме тотална планова икономика. Сладолед е планиран предварително за всички и е набелязано кой какво да прави.“, и вие пак няма да искате да ходите на разпределение някъде в Сургут.

24:11

Сергей: Настоящата криза, която продължава от 50 години и към чийто край ние бързо се приближаваме, е поради неефективността на капитализма в текущите условия, в условия на недостиг на ресурси, т.е. това е системна криза на капитализма. И при завършване на кризата капитализмът ще отстъпи ли място на следваща обществена формация?

Михаил: Наслояване на разни понятия. Независимо дали е бил капитализъм, социализъм, футуризъм или даоизъм, тази ресурсна криза все още не е изчезнала.

Капитализмът е форма на преразпределение на концентрацията на ресурсите. Никога всички не ядат еднакво. Сега адът вече е в много страни, а в много страни този ад дори не е на 50 години, а на 100 години. Живеем не зле в сравнение с тази картина.

26:47

Сергей: Капитализъм или комунизъм е сега в Русия?

Михаил: Мисля, че имаме държавен капитализъм.

26:55

Сергей: Каква е основната разлика между държавния капитализъм и комунизма?

Михаил: Че имаме богати хора. Законно богати. И че имаме законно бедни. Не знам, наистина не съм готов да обсъждам тази тема дали бих искал социализъм в Русия.

27:56

Сергей: На запад съществува гигантско недоинвестиране в инфраструктурата. Проблемите в енергетиката, липсата на продуктивни работни места означават, че значителна част от населението за западната олигархия се е превърнало не в актив, който с труда си укрепва нейното могъщество, а в тежест, която трябва да се храни и издържа. От това не следва ли, че нивото на неприемливи щети в такава ситуация се променя драстично. Загубата на 50-70% от населението на САЩ може да се счита за приемлива, ако загинат приблизително същия брой, с финансов и енергиен колапс от глад и хаос. Вижте какво е било населението в началото на 19 век, не следва ли от това кардинално преразглеждане на рисковете и вероятност от ядрен конфликт?

Михаил: На първо място, това се отнася не само за Запада, но и за нас, и за Китай. Всъщност проблемът е, че хората сега масово, не милиони, а десетки милиони ще останат без работа, защото идва нова технологична революция, хората практически няма да са необходими.

Всички магазини могат да бъдат автоматизирани, огромният брой продавачки на каса са ненужни, дори подреждането стоки на рафтовете може да бъде автоматизирано, не са необходими мърчандайзери. Всички таксита, всички превози на товари могат да бъдат автоматизирани, не веднага, но това е въпрос на няколко години, 10-15, ще получим роботизиран транспорт и така нататък. Можете да автоматизирате, ако все още са останали, работата в кафенета и ресторанти, робо-поръчка и робо-доставка може да се направят без особени проблеми.

Имам приятел, който работи на тази тема, те правят работещи прототипи не за каси на самообслужване, а робо мърчандайзер, система, която анализира какво и как е изложено на рафтовете, изпраща заявка за стоки към склада и ги слага автоматично по рафтовете. Този проблем е решен. Аз, като човек, който цял живот съм бил в бизнеса, ако имам такава възможност, не бих се обвързвал с персонал, персоналът боледува, прави пакости, трябва да му се вдигат заплатите, ходи на почивка, ражда. И ето, мога да имам робот, който ще върши всичко това.

Целият бизнес иска да инвестира насам-натам, това неизбежно ще се случи. И кои са тези професии, които първи ще изчезнат? Това са професии с прост вход, шофьори, продавачи, сортировачи, а това е половината от населението. И тази половина от населението ще бъде изхвърлена, никой не се нуждае от тях, какво да ги правят? Това е проблем, който никой не знае как да реши. Следователно никой не знае, никой не разбира къде да ги дене тия милиарди хора.

32:59

Сергей: Ще се намеся малко. За автоматизацията, всяка автоматизация е свързана с увеличаване на енергийния поток. Поради ограничените ресурси в момента, само няколко страни са изправени пред подобни проблеми, всъщност само Русия е изправена пред такъв проблем. Другите страни просто нямат ресурси за автоматизиране.

Михаил: Не знам, не съм сигурен.

33:21

Сергей: Освен инвестициите непосредствено в самите процеси на автоматизация, които също са енергоемки, и роботът търговец харчи много енергия. Доста колосални са и инвестициите в дълготрайни активи и в производството на роботи.

Страхувам се от бъдещето, защото всички варианти на бъдещето, които виждам, са един от друг по-лоши.

Според мен сценарият, за който казахте, че Русия ще запази цивилизацията, ми се струва най-логичният за нас.

Михаил: Как ще изглеждат нещата при нас. Да оставим Русия, нека поговорим за една условна Англия, нали стана дума за неприемливи неща, за тези излишни хора.

Теоретично да, всъщност все още се надявам, че цинизмът няма да достигне до такава степен, че „така и така не ни трябват 90% от населението, нека ги убием с ядрени бойни глави“. Все пак трудно е да оправдаеш това за своето население, защото ще долетят ядрени бойни глави, ще бъдат убити не само хора, всичко ще бъде унищожено, земята ще бъде замърсена, как да живеем на тази територия?

Ето защо не смятам, че именно този фактор понижава прага на опасност, защото, между другото, да не забравяме, ако говорим за същата тази Европа, че по-голямата част от земята в Европа е принадлежала и принадлежи на родовата аристокрация, а тази родова аристокрация решава проблемите си с новата финансова аристокрация на САЩ с добро – те не са врагове, имат вътрешновидови търкания, но това са господарите на света. Както преди графовете и бароните не са се убивали помежду си във войната, тоест може да се бият, за да отнемат парче земя или нещо друго, но не са се избивали. И сега няма да се убиват един друг.

Старите феодали, които все още са живи, може да са с различна фамилии, но семейството не е отишло никъде. Преди няколко години в Тоскана бяха анализирани данъкоплатците и се оказа, че това са същите данъкоплатци, които са били през 14 век, минали са 600 години и нищо не се е променило. Както им е принадлежала Тоскана, така и е. Същото се случва във всички страни в Европа и тази родова аристокрация ще бъде недоволна, ако техните родови земи бъдат заразени с радиоактивни отлагания от ядрена война. Хората, да вървят по дяволите, нека умират, докато това е сериозен въпрос.

Като цяло въпросът е къде, защото освен каша в главата си, не виждам изход. Виждам един такъв изход, в даден момент, най-вероятно в някакъв щат ще бъде тестван. На хората ще бъде предложен вариант – вие се отказвате от всичко, между другото има напредък към това, ето ви базов доход, ще ви преселим в добри комплекси. Представете си град извън Новосибирск, на удобно място с евтина земя, строи се мегакомплекс, жилищно общежитие. Там има кухненска фабрика, не е нужно да готвите, своя спортна зала, плувен басейн и ние просто заселваме там излишни хора, които подписват такъв договор – аз съм готов да напусна обществото. И просто там преминава техния живот, там ги хранят, да, не с омари, имат базови неща, могат да спортуват, това впрочем е много евтино.

Когато направих изчисленията, бях изумен от това колко евтино е наистина. Може да се извадят 70% от населението от активна работа и това са стотинки. Всъщност икономиката на Германия, Великобритания или Русия едва ли ще забележи това. Ще го забележи, но на практика е икономически осъществимо. Да се разкарат всички излишни, просто там живейте, няма да се размножавате, това е част от договора, но затова пък не е нужно да работите, просто цял живот ще си прекарвате добре времето, ще имате кино салони, спортни зали, басейни, огромна зона за разходки. Вашият комплекс с 50 000 жители е сред тайгата, разхождайте се там, но не бива да летите до Египет, да гледате телевизия, не трябва да ходите на ресторант, но пък затова не е нужно да ходите на работа, да мислите как ще преживявате, къде да заработвате пари. Вие просто живеете.

38:14

Сергей: И не можете да промените решението си.

Михаил: Да, разбира се. И най-смешното е, че се страхувам, че повечето хора ще подпишат такова споразумение. Може би не днес, но когато започне осъзнаването, че светът се превръща в задник, по-голямата част от бачкаторите ще кажат: „Добре, ние сме готови да преминем в такива условия.”

38:35

Сергей: Хазин преди около 15 години, с група други учени, направиха доклад, в който изчислиха количеството население, необходимо на една страна, за да се развива успешно. Имаше цифра от 500 милиона.

Михаил: Това е друга история, това се отнася към настоящата парадигма.

38:50

Сергей: Те ги имат 500 милиона, отчитайки някакъв коефициент на технологично развитие, тоест колкото по-висок е коефициентът на технологично развитие, толкова по-малко хора трябват. По принцип всички казват на Русия, че имаме нужда от Украйна, защото нямаме 500 милиона души. Реално, ако ние увеличим нивото на нашата енерговъоръженост, лесно ще достигнем тези показатели.

Михаил: Да, ако увеличим производството на енергия няколко пъти и намалим разходите за получаването ѝ, да.

39:22

Сергей: Следователно, като се има предвид затворения ядрено-горивен цикъл за развитието на ядрената енергетика, лично за мен е ясно какво прави Русия за тази бъдеща ситуация. Увеличаваме производството, автоматизацията, ако е необходимо, получаваме мозъци от чужбина, ценз за висококвалифицирани специалисти, каквито има на текущия момент, и това е условие за успешно развитие в бъдеще.

Михаил: Това вече е доста прилично далечно бъдеще, нещо като Византия, след няколко десетилетия ще играем ролята на средновековна Византия.

39:57

Сергей: Всъщност само 2 държави сега разработват затворен цикъл на ядрено гориво.

Михаил: Да, има пробив.
Опитват се да направят пробив и в термоядрената енергия. Не съм вниквал много в тази тема, виждам много новини напоследък. Донякъде съм скептичен.

40:19

Сергей: Средствата за масово поразяване не се изчерпват с ядрени оръжия. Западната олигархия не смята загубата на населението си за проблем, това открива привлекателни възможности за тях по отношение използването на бактериологични оръжия, при това, ако тровят и своите, то всеки друг може да бъде обвинен за това. Колко сериозно приемате тази логика? И възникващите рискове?

Михаил: Има рискове. Ненапразно всичко е разхвърляно около Русия. Има рискове. Друга е работата, че тук има едно нещо, което успокоява. Едрата шарка не знае граница между крал и просяк. Вече видяхме как хора, значими за тази цивилизация, отидоха на другия свят заради коронавируса. Следователно, може би точно това е, което забави този коронавирус, защото разбраха, че по дяволите, не могат да го закрият, няма шанс да го затворят. Ако пуснем бактериологични боклуци по Русия, те ще се върнат при нас, и в това число ще загинат тези, в чиито интереси то е направено. Това по принцип забавя тази угроза.

45:06

Сергей: Отново, у Русия ли има възможност?

Михаил: Има възможност да се закрепим по-високо. Това, което писах за Щатите, че те все пак ще пропаднат, ще рухнат в тази криза, просто има възможност да паднеш отгоре върху планина от трупове. Русия също може до известна степен да падне върху планина от трупове, да не се разбие в развалините, и дъното, до което отидем да бъде по-ниско. Между другото, ситуативно можем дори да усетим растеж, след известно време може да изглежда, че сме се върнали към пистата от началото на 2000 г. Да започне бурен растеж, да започнат някакви радикални подобрения, особено ако сега действително рублата влезе в пула на световните валути, като една от водещите. Ако Европейският съюз започне активно да си сътрудничи с нас, тогава за известно време може да се осъществи и добър отскок, ето, те предупреждаваха за ужас, а започна подобрение. Това, което прави обикновеният човек, той веднага екстраполира тази линия в бъдещето. Този отскок му се струва, че и там трябва да продължи. Но не.

Успокойте се, докато Украйна не бъде приключена, най-вероятно няма да бъдат предприети никакви активни движения, освен реактивни по отношение на Европейския съюз и САЩ. В Украйна сега ще приключи 1 проект, армията трябва да е свободна. За да общува с Европа, армията също трябва да е свободна. Второ, това е добър демонстративен урок, сега навсякъде по света казват: „Да, руснаците имат армия, която умее да решава задачи“.

57:10

Сергей: За ограничен брой седмици.

Михаил: Да, с неголеми загуби. „Да, оказва се, че руснаците могат да решават сложни задачи, когато пожелаят.“ Тогава ще бъде възможно да се започне по-сериозен разговор с Европейския съюз, от сорта: „Вече се поувлякохме, така че какво казахте, докато бяхме в Украйна.” Мисля, че разговорът ще бъде твърд и последствията ще се усетят доста бързо.

Вярвам, че до лятото основната фаза на това безобразие ще приключи. Преговорите могат да продължат дявол знае колко дълго, да се премахнат ракетите, да останат ли някакви американци в Европа, това е отделен въпрос. Да се съхрани или да не се съхрани Европейския Съюз. То, безобразието ще продължи разбира се, но мисля, че острата фаза ще свърши.

В Кремъл знаят, че не могат да разчитат на нас, на нас масово, както на народ, защото ние сме изнежени, свикнали сме винаги да имаме това, това, това. Трудно ни е да прекараме един ден, без да публикуваме маникюра си в Инстаграм. Кремъл се съобразява с нашето състояние и разбира, че не могат да държат хората в такова състояние, необходимо е да завършат тази операция бързо.

Видео 1-ва част:

Видео 2-ра част:

Източник: Aftershock
Превод: Олег Костадинов, Яндекс

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница