Българи от 23 града по света протестираха срещу корупцията в България

Стотици живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието „Не сте сами!“ нашите сънародници проведоха демонстрации в основни градове на два континента. Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV.

Българите зад граница се обявяват против „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България“.

Шествията се провеждат във Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт.

Демонстрации днес има в 4 града на Острова – Лондон, Оксфорд, Екситър и Бирмингам. В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева.

„Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронизация на правителството, прозрачност на административно ниво, електронни избори и съдебна реформа“, обяснява тя пред bTV.

По думите ѝ България е крайно време да стане демократична държава. Някои ще попитат нормално ли е българи зад граница да искат оставката на правителството в София?

„Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и можем да заявяваме нашата гражданска позиция , докато не се откажем от българския си паспорт“, категорична е Стефани.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които „всеки ден живеят за България и искат европейско настояще за своите близки“, подчертава един от сънародниците ни Мирослав Тодоров.

По думите му трябва да ни управляват „честни хора, които си изпълняват обещанията, а не простаци“.

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в центъра на Виена, съобщиха участници в събитието. Пред катедралата „Свети Стефан“ и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор. „Мутри, вън!“, скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце. На един от тях пише „Пражко лято 2020“ – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от сънародниците ни са с децата и внуците си.

Защо мълчи Европа за случващото се в България. Това питат в писмо до 160 френски и европейски институции протестиращите в Париж българи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, съобщи Би Ти Ви. В писмото си те посочват и че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера.

Пред посолството в Лондон за 24-и път се събраха българи в подкрепа на протестите в България, прояви имаше и в Оксфорд, Екситър и Бирмингам.

Оставка на кабинета и главния прокурор, реформа в правосъдната система, разследване на корупцията, електронно гласуване – са част от исканията на протестиращи българи в Манхайм, Осло, Стокхолм, Прага.

Челен опит | За нашите чиновници това щеше да е като лош сън! Как президентът на Буркина Фасо изкорени корупцията ? (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

Фейсбук страница