Васил Костов от СИК: Сретен Йосич плати 400 000 долара, за да стане Борисов главен секретар на МВР (ОБНОВЕНА)

/

Така и не разбра, че ако Сретен Йосич иска да го думне и в Симитли да се набута, пак ще яде бай уй.

„Следващият път като стана премиер ще се возя на Лада Нива, бронирана, ще говоря с Путин, да ми даде… Имам смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал…“ – Бойко Борисов, облечен в кожения мутренски шлифер от времето му като главен секретар, когато в България бяха извършени най-много поръчкови убийства.

След като АФЕРА първа и единствена писа още миналата седмица за връщането на „кожения шлифер“, Цоловата от Нова тв, днес подскачайки възторжено върху стола като новоизлюпена „опозиционерка“, реши, че днес „забелязала“ кожения шлифер, въх, недовиждащата.

Иначе Боко пак „го убиват“. Той затуй карал тия джипки.

Тоя така и не разбра, че ако Сретен Йосич иска да го думне и в Симитли да се набута, пак ще яде бай уй. А защо го е страх Борисов от Йоца, всеки случай не е заради това, че го е „хванал и екстрадирал“.

ЕТО Я ИСТИНАТА ЗА „ЗАЛАВЯНЕТО“ НА СРЕТЕН ЙОСИЧ – САМО В „АФЕРА“ – ЕКСКЛУЗИВНО! ИСТИНАТА ЗА ТОВА „КАК СИ РИСКУВАЛ КОЖАТА” БОЙКО БОРИСОВ ЗА ЗАЛАВЯНЕТО НА СРЕТАН ЙОЦИЧ – ХАБЕР НЯМА, ДОКАТО НЕ ИЗЯЖДА КУПА С ЯГОДИ В ХОТЕЛ „ХИЛТЪН”

Сретан Йоцич е кодовата дума, при която Бойко Борисов губи хладнокръвие и побледнява. Така се случи и в парламента, когато бе спомената разработката „Лале”, след което Борисов изтърва нерви и измисли „атентат”, който му готвел Ахмед Доган. В парламента Борисов на висок глас изтъкна как си рискувал кожата и живота, като „ги залавял”. Истината е печално зловеща обаче. Борисов е нямал хабер, когато Сретан Йоцич е бил задържан. НСБОП пазят тогава цялата информация от него в тайна, вероятно страхувайки се от изтичане на информация. Нищо, че е главен секретар на МВР.

През 2002 година Холандия дава съдебна поръчка за задържането на Сретан Йоцич, тъй като тамошните спецслужби получават информация, че Сретан е в България.

Поръчката е отправена до НСБОП.

Бопаджиите са имали засичане на обаждания на Сретан  Йоцич от улични телефони, разполагат и със снимката му.

С много късмет, една седмица след дадената поръчка от Холандските служби, бопаджиите го засичат на пл. Славейков в столицата, докато Йоцич говори по уличен телефон.

И го задържат.

Холандците не могат да повярват на късмета. И моментално пристигат в България, заедно с прокурор.

ЕДВА ТОГАВА БОЙКО БОРИСОВ НАУЧАВА ЗА АРЕСТА НА СРЕТАН ЙОЦИЧ!

Борисов отива на среща в хотел „Хилтън” с холандците, където изяжда една купа с ягоди с тях и тогава разбира изобщо за какво става дума, защото задържането на Сретан Йоцич е изненада и за него.

СРС-та за засичането на Сретан може и да са минавали през главния секретар на МВР, но това е по процедура, след което са отивали за окончателен подпис при тогавашния вътрешен министър Георги Петканов.

Колкото Бойко Борисов на тази основа може да претендира, че знае нещо за задържането на Сретан и „си рискувал кожата по залавянето му”, толкова  може и Георги Петканов.

А Бойко Борисов не е имал и хабер от това, което се случва около Сретан Йоцич и холандската поръчка.

До този момент НСБОП са държали в тайна цялата информация от него, вероятно защото са се страхували от изтичане на тази информация.

Така Борисов е рискувал „живота си и кожата си” по „залавянето” от него на Сретан Йоцич.

Иначе разработката „Лале” е срещу Сретан Йоцич. Образувана е през 2002 година точно в НСБОП.

В  „Лале“ има запис на бай Миле, който казва: „Бойко взе парите и до Варненеца не стигна нищо.“

Говори се за пари, с които е трябвало да бъде освободен вече заловения Сретан Йоцич. Парите са взети, но поръчката за освобождането не е изпълнена.

Много по-късно Сретан Йоцич пред Белградския съд казва, че: „В България се чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София“.

Онова, което са знаели бопаджиите обяснява защо Борисов не е бил държан в течение за холандската поръчка и научава за задържането на Йоцич от холандците пред купа ягоди в хотел „Хилтън”.

А пък точно от Путин да искаш „бронирана Лада Нива“ си е течащ акъл от тиква. Те му набутаха „рестото“, той ще се обажда на Путин. Обади се на Доган, бре, Бай Уй, и той те чака на мушката.

Не се ебавам.

Да припомним:

ЕКСЛУЗИВНО! ВАСКО КЕЦА: БОЙКО БОРИСОВ СТАНА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР С ПАРИТЕ НА СРЪБСКИЯ БОС СРЕТЕН ЙОСИЧ! 400 000 ДОЛАРА!

„Бойко Борисов стана главен секретар и генерал с парите на сръбския наркобос Сретен Йосич. Влизането на Борисов в МВР струваше 400 000 долара. Думите към Сретен Йосич на хора от СИК бяха: „Имаме едно момче, което не е инкрустиран, ще го направим някакъв в полицията , да слуша. По времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР контрабандните канали работеха на пълни обороти, защото ги оглавявали негови хора. Румен Николов Пашата беше редовен гост в къщата му в Банкя.

Борисов стана главен секретар на МВР на 1 септември 2001 г., тогава имаше атентат срещу бай Миле и аз бях потърпевш, затова няма да го забравя. Питайте го дали преди това се е виждал, дали е ходил, в къщите на някои от групировката СИК. Питайте го след като стана главен секретар кой поддържаше връзката между бившата СИК и него, как ходиха у тях в Банкя” заяви в интервю за ТВ7 подсъдимият по любимото дело на Цветанов „килърите“ Васил Костов – Кеца.

ВАСИЛ КОСТОВ – КЕЦА: ВИЖДАЛ СЪМ БОЙКО БОРИСОВ, СРЕТЕН ЙОСИЧ, БАЙ МИЛЕ, СТОИЛ СЛАВОВ – ОБСЪЖДАХА ВСЕКИ ОТ БОСОВЕТЕ ДА СЪБЕРАТ ПАРИ, ЗА ДА ПОДКРЕПЯТ БОЙКО БОРИСОВ ДА СТАНЕ ГЛАВЕН В ПОЛИЦИЯТА!

Аз искам да разкажа за Бай Миле, понеже съм му бил охранител и за групировката СИК, за всички босове от СИК, включително и за Бойко Борисов преди да стане Главен секретар какви са му били отношенията. Не е смешно, защото аз му бях охрана на Бай Миле и съм бил свидетел на разговори и на срещи на Бай Миле и на други, които някои от тях са починали, други са живи. Искам да разкажа отношенията на премиера Бойко Борисов с групировката СИК. Ще започна първо, че повече от разрешителните на оръжията, особено на охранителите на Бай Миле, бяха на фирмата на Бойко Борисов, на охранителната фирма “Ипон”.

Бойко Борисов изрева, че не бил виждал никога в живота си Иво Карамански, камо ли да се бил снимал с него.

Припомняме на читателите на АФЕРА показанията на обвиняемия по любимото дело на Цветан Цветанов „килърите” – Васил Костов – Кеца, които АФЕРА публикува преди две години. От тогава до днес съдът, прокуратурата, службите и МВР се правят на неми и глухи.

Това са пълните обяснения на Васил Костов – Васко Кеца по делото „килъри” за Бойко Борисов от 24 ноември 2011 година пред Шуменския съд:

„Съдът дава възможност на подсъдимия Васил Костов да дава обяснения.

Подсъдимият Васил Костов:Аз искам да разкажа за Бай Миле, понеже съм му бил охранител и за групировката СИК, за всички босове от СИК, включително и за Бойко Борисов преди да стане Главен секретар какви са му били отношенията. Не е смешно, защото аз му бях охрана на Бай Миле и съм бил свидетел на разговори и на срещи на Бай Миле и на други, които някои от тях са починали, други са живи. Искам да разкажа отношенията на премиера Бойко Борисов с групировката СИК. Ще започна не знам от къде. Ще започна първо, че повече от разрешителните на оръжията, особено на охранителите на Бай Миле, бяха на фирмата на Бойко Борисов, на охранителната фирма “Ипон”, аз я знам коя е. Нямам нищо против правителството, нищо против партия ГЕРБ да говоря това, даже съм се.

СЪДЪТ УКАЗВА на подсъдимия Костов в обясненията си да се придържа към факти и обстоятелства по делото, които се изясняват, установяват и проверяват по настоящото дело.

Подсъдимият Васил Костов: Добре. Виждал съм Бойко Борисов, Сретан Йосич, Бай Миле, Стоил Славов и не съм на сто процента сигурен, но мисля, че и Венци Стефанов в сладкарница “Виенски салон”, която се намира на паметника “Левски”. И доколкото в последствие разбрах тоя Виенският салон май е бил на Венци Стефанов. В последствие разбрах, че там се обсъждало от групировката всеки от босовете да съберат пари да подкрепят Бойко Борисов да стане някакъв главен в полицията, не разбрах добре, в последствие разбрах какъв става, и да му се закупи с тия пари, да му се уреди висок чин. Това е едното. Бил съм. Да продължавам ли?

СЪДЪТ УКАЗВА на подсъдимия Костов да дава обяснения във връзка с факти и обстоятелства на делото, предмет на проверка и установяването им по настоящото дело.

Подсъдимият Васил Костов: Аз искам да разкажа за моите отношения, нали все питат “Бай Миле, Бай Миле”, и аз искам да разкажа за Бай Миле, искам да разкажа и за другите. Бил съм на срещата след убийството на Поли Пантев.

Съдът: Въпросът за Бай Миле и неговото отношение не са предмет на разследване тук.

Подсъдимият Васил Костов: Ами ще ви кажа. Ще се обърна и ще Ви кажа, че от тия всичките подсъдими единствено познавам Петър Стоянов, а ме вкарват в някаква група, едва ли не, че с Янко съм бил не знам какъв, и с тоя, и с оня и т.н. Нека да се изкажа.

Адвокат Анадолска: Господин Председател, може ли само да кажа нещо. В момента дава обяснения подсъдимият. Цял ден слушаме свидетелски показния за всякакъв вид убийства.

Подсъдимият Васил Костов: И говорим за пет години назад.

Адвокат Анадолска: Подсъдимият иска да каже това, което е слушал днес, и което провокира тези частични обяснения. Не знам дали неговите са извън предмета на доказване, след като цял ден слушахме за всякакви други неща, което означава, че би могло да продължим да слушаме и това, което той има да каже, включително за Бай Миле, както каза прокурор Петрова, което е на първа страница на обвинителния акт. Значи, той е може би много по-близо до предмета на доказване, отколкото беше свидетелят. Много моля да дадете възможност на моя подзащитен да обясни това, което иска да обясни, защото аз неслучайно казах, че после може да се наложи провеждане на очна ставка именно със свидетеля, който отстранихте от залата.

Подсъдимият Васил Костов: Бил съм пряк свидетеля на срещата между босовете на СИК, няма да ги изреждам, те се знаят кои са, когато се разпределяха, след убийството на Поли Пантев. Бяха всички в Японския хотел и се караха за парите му. Ставаше въпрос за 80 или 100 милиона долара. Тогава Женята и братя Пехливанови не даваха повече от 10 милиона. В последствие разбрах, че Бойко Борисов има бригада, не група – бригада, която все някак си ще се разберат там, ще се оправят, ще се натиснат, ще ги натиснат тези тримата и ще си вземат парите. Чувал съм, това ще си го запазя за впоследствие, и много по други разговори за Бойко Борисов специално. За каналите да кажа. Бойко Борисов му бяха на него, той отговаряше лично за каналите за хероина от Турция, който се сменяше от тук с каптагон и синтетична дроба. Синтетична дрога се изпраща тук и каптагон, а влизаше хероин. Той имаше проблеми тогава за тези канали с Косьо – Самоковеца. Беше взето, знам в коя къща, кои хора са присъствали, се взе решение някак си да се оправи проблема с Косьо – Самоковеца. Трябваше да се оправи и проблемът с Мето Илиенски, а Бойко Борисов не знам там какви отношения е имал – по-близки, по-преки, той се застъпи тогава за Мето Илиенски. И много други работи мога да Ви разкажа – за Бай Миле, и за групата СИК, и за премиера и т.н. Мога да Ви кажа другото. Защото премиерът, тогава Бойко Борисов, идваше постоянно с един мой градски, който в момента всички го знаят какъв е на премиера и къде се намира в момента, за потвърждение, мой градски от Червен бряг, макар че аз не съм от Червен бряг, какви са му отношенията на този човек с Бойко Борисов, нали примерно, ако нещо съм се объркал и не е бил Бойко Борисов. От къде знам, че е бил Бойко Борисов и съм го виждал. Мога да Ви разказвам до утре още, ако Ви интересува. Искам да потвърдя за пореден път, че нямам нищо общо, освен с Петър Стоянов моите познанства и съм работил в неговата фирма. Другите въобще не ги познавах до обвинението, до процеса. И така. Преди това нито съм ги знаел, нито съм ги познавал. Благодаря Ви!”

Сретен Йосич: Истинският поръчител на убийствата в България е влиятелна по това време фигура в МВР!

Новината гръмна вчера в сръбската преса и бе потвърдена индиректно от вътрешния министър на западната ни съседка Ивица Дачич. Той обаче отказа да коментира информацията за статута на наркобоса с думите, че става въпрос за класифицирани данни на разследването. В същото време адвокатът на Йосич – Зденко Томанович, категорично отрече клиентът му да е получавал предложение за защита, ако разкрие информация за показни убийства. Според сръбски медии обаче неофициално Йоца приел сделката. Имал обаче едно условие – да бъде преместен в България. Това желание той назовал още при ареста му у нас през 2002 г.
Йоца Амстердама ще получи защита от спецслужбите и ако опише надлежно пътя на кокаина от Колумбия към Европа. У нас Йосич е заподозрян в седем знакови убийства на босове от подземния свят. В списъка са Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора, Милчо Бонев-Бай Миле, Евгени Стефанов-Женята, Димитър Христов-Митко Малкия, Константин Димитров-Самоковеца и Асен Петров-Шаки.
Източници на сръбските медии твърдят още, че Йоца Амстердама обяснил, че той не е истинският поръчител на знаковите убийства у нас. Според думите му човекът над него бил влиятелна по онова време фигура в МВР, която се занимавала с борбата с организираната престъпност у нас.
Името на Сретен Йосич беше замесено в политически скандал в България, след като даде показания пред белградския съд. Пред магистратите той обясни, че докато е пребивавал у нас, е бил покровителстван от бившия главсек на МВР Бойко Борисов и от оръжейния търговец Николай Гигов.

Сретен Йосич: В България бях в безопасност, защитаваше ме Бойко Борисов!

В прав текст Йоца Амстердам заявява това пред съда в Белград, пише сръбския вестник „Блиц”.

В Белград започна процеса срещу Йоца, че през юли 1995 г. е платил 50 000 германски марки на Миодраг Проданович и Боян Милосавлевич, за да убият Горан Марянович, известен като Гокси Бомбаша и още един човек по прякор Дуца. Сретен Йосич не се признава за виновен и твърди, че е невинен по това обвинение.
В показанията си той каза, че през 90-те години е помагал на сръбското правителство при снабдяването с технически средства, енергийни ресурси и хуманитарна помощ, а в “социалистическите страни” България, Румъния и Македония е лобирал да бъдат “малко по-гъвкави” по отношение на санкциите срещу Югославия.
“Тогава беше договорено, че никой от нас не бива да печели нищо от този патриотичен акт. Служих на тази цел, но през 1994 г. стана ясно, че нещата вече не са такива и хора от партията богатеят. Въпротивих се срещу това и казах, “ако умея да правя това по-добре от вас, защо аз да го правя заради патриотизма, а вие да богатеете”, каза Йоцич.
Така влязъл в конфликт с ръководството на тогавашната югославска Държавна сигурност и по-специално Радован Стоичич-Баджа, когото нарече владетел на “патриотичните сделки”, имало е заплахи срещу него и той е трябвало да отиде да живее в България, след като преценил, че и бодигардове не могат да му помогнат в Сърбия.
“В България бях в безопасност, защитаваше ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София и Николай Гигов, собственик на ФК Локомотив, с когото имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие. Малко е странно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството“, твърди в прав текст Сретен Йосич.
Сретен Йоцич беше обявен за издирване от Сърбия през 2001 г., година по-късно беше арестуван в България и екстрадиран в Холандия. През март 2006 г. Йоцич беше върнат на Сърбия. Два месеца по-късно излезе от затвора под гаранция от 300 000 евро.

Според публикации в сръбската преса отпреди месеци възходът на “най-опасния жив сърбин” Сретен Йоцич /46 г./, както го нарекоха сръбските медии, от дребен престъпник до най-големия югогангстер, тръгва от началото на 90-те години, когато той започва да работи за УДБА /тайната полиция на Югославия/. Дотогава е дребен престъпник, който бързо се издига до наемен убиец.
Скоро се прочува като важен играч на западноевропейския пазар на хероин и кокаин. Смята се, че е работил директно с наркокартелите от Южна Америка. С името му се свързват и многобройни убийства, дори няколко на полицаи, които така и не са доказани. Легендата за него започва с историята, че произлиза от семейство с прокралски възгледи и през 1984 г. избягва от комунистите в Сърбия в Амстердам. И веднага получава прякора си Йоца Амстердам. Там той завършва в ареста, откъдето скоро избягва в България, нов и перспективен център за трафик на наркотици.
В България живее и работи под фалшива самоличност като Марко Милосавлевич. От България предприема акцията по ликвидирането на холандския прокурор Коос Плоои. В България работи под закрилата на сръбската Държавна сигурност, свързват го с Йовица Станишич, бивш шеф на Държавна сигурност. Според медиите през 2002 г. в България Йоцич е издаден от покойния Душан Спасоевич /лидер на Земунския клан, убит при операция “Сабя” в Сърбия/ и осъдения, тогава главен обвиняем за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич Милорад Улемек – Легия. Целта била те да поемат неговия канал за кокаин. След арестуването му в София Йоца е екстрадиран в Холандия. Преди година и половина – две се заговори, че навремето Йоцич е ангажирал Роберт Матанич /арестуван в Хърватия за убийството на журналиста Иво Пуканич, у нас сочен като лидер на хърватска група за мокри поръчки/ и Иван Може /който изчезна безследно от България и сега не е известно дали е жив/ да ликвидират българския наркобос бай Миле, тъй като българският му колега трябвало да го спаси от екстрадиране в Холандия, което бай Миле не направил, но си прибрал трите милиона долара.

По времето, в което Бойко Борисов беше главен секретар на МВР той тръбеше пиарно, че Йосич е искал да го убие като наблягаше на пиар-версията, че едва ли не ще го убиват за това, че е брилянтен борец срещу мафията.

С показанията си обаче Сретен Йосич показва, че чистотата на Бойко е твърде преувеличена.

Източник: АФЕРА

ДОПЪЛНЕНИЕ

ВИДЕО

 

ПО ТЕМАТА

Последно от БЪЛГАРИЯ