Видни личности, които употребявали наркотици

 

Професионалната дейност на някои исторически личности е свързана с употребата на наркотици. Много изобретатели, учени, писатели и художници могли да извлекат своеобразна полза в своята дейност от този пагубен навик.

Томас Едисън употребявал напитка от вино бордо и листа кока

Томас Едисън – известният изобретател, имал над четири хиляди патента. Такава продуктивност и честото му безсъние навярно са свързани с любовта му към напитката „Вино Мариани“, която съдържала вино бордо и листа кока. Едисън се хвалел на колегите си, че може да изкара без сън 72 часа.
Президентът на САЩ Уилям Маккинли също употребявал тази напитка. Римският папа Лъв XVIII също я харесал и наградил нейния изобретател Анджело Мариани.

Кен Кизи употребявал ЛСД

Кен Кизи е автор на култовия роман „Полет над кукувиче гнездо“. Когато бил астирант в Стандфордския университет, той решил да участва в проекта Мк-Ултра, спонсориран от правителството. Подложили го на няколко халюциногена, включително и ЛСД. Своите най-хубави книги Кизи написал под влияние на този препарат.

Фридрих Ницше вероятно употребявал опиум

Големият германски философ Фридрих Ницше се увлякъл по наркотиците в напреднала възраст. Досега няма единно мнение за любимия му наркотик, но има версия, че това бил опиум. По времето, когато Ницше се намирал под влияние на това влечение, само за две седмици написал едно от най-добрите си произведения . „Генеалогия на морала“.

The Beatles

Когато се сравняват по-ранните с по-късните песни на групата, се забелязва нещо необичайно. В началото на творческия си път певците наричали песните си «Love Me Do», «Please, Please Me», «I Want to Hold Your Hand» и други в същия дух. След това се родили «Tomorrow Never Knows», «Lucy in the Sky With Diamonds» и «Strawberry Fields Forever». Няма съмнение, че тази промяна в репертоара на групата настъпила под влиянието на наркотика ЛСД. Употребата на наркотици се отразила на лириката и звученето на музиката на групата, дори на стила им на обличане. Всеки от бийтълсите в някакъв момент употребявали ЛСД; Ленън и Харисън – по-често. Веднъж Макартни коментирал ефекта от него. Той казал, че ЛСД не само му помага да погледне на света по друг начин, но и да стане по-добър, по-честен и търпим член на обществото.

Хънтър Стоктън Томпсън

Много писатели употребявали наркотици, когато се трудели над свои произведения. Случаят с Томпсън е много интересен, защото наркотиците и творчеството му са неразривно свързани. На неговото перо принадлежат едни от най-изящните литературни произведения през ХХ век. Често цитират следното негово изказване: „Аз не ви препоръчвам секс, наркотици и безумие, но в моя случай те винаги работят отлично…“

Олдъс Хъксли употребявал мескалин

Без съмнение най-известната творба на Хъксли е „За чудния нов свят“. Писателят проявявал жив интерес към ефектите на психоделизма. Той смятал, че човешкият мозък е ограничен от съзнанието, а халюциногените могат да помогнат то да се разшири. На тази тема е посветен трудът му „Вратата на възприятието“. Хъксли твърдял, че употребата на мескалин едновременно с молитва или медитация може да помогне да се постигне просветление.

Пабло Пикасо – хашиш и опиум

Пабло Пикасо може би е най-влиятелният художник през ХХ век. Той търсел нови методи в живописта и се увличал от кубизма. Според изследователи кубизмът му бил резултат от употребата на психотропни вещества. Който познава картините на Пикасо, е наясно, че той има особен поглед върху природата на нещата. Очевидно кубическите му работи са нарисувани под влияние на хашиш и опиум. Дали ги е употребявал действително, и днес се водят спорове за това.

Стив Джобс – ЛСД и марихуана

Известно е, че създателят на Apple обичал ЛСД и казвал за него: „Това беше добър опит, който промени живота ми; аз се радвам, че това се случи с мене…“ Когато напуска компанията през 80-те години поради разногласия с генералния й директор Джон Скъли, Джобс за известно време прекратява употребата на ЛСД и марихуана.

Карл Саган – марихуана

Карл Саган е прочут астрофизик и активен привърженик на идеята за легализиране на марихуаната. Първо написал есе на тази тема, а след това под псевдонима Dr. X издал книгата „Марихуана: поглед под друг ъгъл“. В книгата си Саган писал, че в началото смятал, че въздействието на марихуаната е плацебо ефект, но продължил да я употребява и оценил нейното действие. Той написал: „Марихуаната ми помогна да разбера изкуството и да го оценя по достойнство… Аз мога да разбера намеренията на художника. Това е само една от многото човешки прегради, които аз успях да пресека благодарение на марихуаната…“

Уинстън Чърчил – амфетамини

Навиците на британския премиер са известни. По времето на Втората световна война той често бодърствал до три часа през нощта и ставал в осем часа. Вероятно тази способност на Чърчил много да работи и да спи малко се дължи на амфетамини, разпространени сред британските военнослужещи.
Чърчил ги използвал, за да се поддържа в оптимално състояние, да бъде бодър и стегнат продължително време, когато светът се тресял от поредната война.
Чърчил не е единственият политик от това време, който употребявал наркотици. Адолф Хитлер също употребявал амфетамини.

Издателство PACПEP

Бел.ред., важно е да се знае и помни какво казва — заявява тогава Чърчил по въпроса с бомбардировките над България… цитат: “След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека българите да продължат да получават допълнителни дози от него.“

 

Прочути писатели наркомани

Наркотиците в Съветския съюз: В следреволюционна Русия кокаинът бил по-широко разпространен от водката

Откриха кокаин за $1,3 милиарда в кораб на Ротшилд

Откровенията на сина на прочутия наркобарон Пабло Ескобар: ЦРУ винаги е покровителствало наркотърговията

Лондонското Сити и търговията с опиум: Дейвид Камерън и еврейските му корени в банкирането с опиум – Общият генезис

Уолстрийт, ЦРУ и глобалната търговия с наркотици

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница