Виктор Орбан: За една година Европа изгуби независимостта си, икономическата и военната си мощ

Орбан заяви, че Европейската икономика, за последната година отслабна, понеже отстояваше, не интересите на Евросъюза, а интересите на администрацията на президента на САЩ.

Това каза той, на закрито съвещание с депутати от унгарския парламент, от коалицията Фидес-Христианско-демократична народна партия (ХДНП), – пише вестник Magyar Nemzet.

Санкциите срещу Русия, като ответните мерки срещу войната, започнаха да сриват европейската икономика, а богатата на евтина енергия, Америка, не бе засегната, — пише в публикацията.

Орбан отбеляза и това, че «военната мощ на Европа започна да отслабва, понеже войната намали запасите на европейските армии, а за заместването им, не се погрижихме».

Така, «само за година Европа загуби независимостта си, заедно с икономическата и военната си мощ».

Премиерът на Унгария обвини за това «администрацията на Байдън, както и военнолюбивиите брюкселски бюрократи и политици», и «международните групировки», които подкрепят продължаването на войната».

Самата Унгария, според Орбан, «трябва да защитава независимостта си, с миролюбива позиция, против позицията на Байдън и Брюксел», «да води война против инфлацията» и «да усилва военната мощ на Унгария, понеже за да има мир, трябва сила». Тогава Унгария ще може да излезе от кризисния период «невредима и укрепнала».

По преди, Орбан заяви, че Европа губи, като се отказа от руските (евтини)енергоизточници, и вместо тях, е принудена да плаща за американските, 5 – 10 пъти по-скъпо.

Според Орбан, Европа трябва да пита «американските си приятели», кой печели от тази (умишлено създадена от тях) ситуация?

Говорителят на Унгарския парламент, Ласло Кевер заяви, че Евросъюзът вече губи от украинската криза, понеже действа против собствените си икономически интереси. А министърът на външните работи на Унгария, Петер Сиярто заяви, че печеливш от рецесията в Европа е САЩ.

Превод, Григор Симов

Последно от СВЯТ