Вирусите: Най-съвършеното оръжие на съвременността

Биологическите средства, заедно със средствата, които ги доставят, са съставни елементи на биологическото, бактериологическо, оръжие – едно от най-опасните видове оръжия за масово поразяване.

Причинителите на заболявания са различни: във вид на клетки – бактерии, и в по-дребна форма – вируси, които не са клетки.

Трябва да е ясно, че антибиотиците не лекуват вирусите, а само бактерии.

Вируси са грипът, простудата, морбили, заушка, рубеола, полиомиелит.

Бактериални болести са туберкулоза, тиф, холера, ангина.
Бактериите са сложна форма на живот и имат различни от вирусите симптоми.

Вирусите живеят в живия организъм на човек, животно или растение. Там те се размножават.

Вирусите обичат влажно време, ниска температура и мъгла. В такива условия лесно мигрират от човек в човек.
Те попадат в живия организъм, за да се размножават; това е смисълът на съществуването им.

Универсална ваксина срещу вирусите не съществува. Някои ваксини спасяват от рубеола, морбили, полиомиелит и др.

Много медици смятат, че маска могат да носят само болни хора, за да не заразят други. За здрави хора маските са противопоказни.

Вирусите наред с болестотворните организми са основните биологически средства, предназначени да поразяват хора и могат да бъдат причинители на чума, холера, туларемия, сибирска язва, вариола.

Инфекционните заболявания заразяват растенията и животните и затова се използват различни вируси.

Бойните биологически средства за поразяване се делят на: смъртоносни и изваждащи от строя. Заразяването се извършва контактно и безконтактно. То протича чрез дихателните органи, слизестите обвивки, стомашно-чревния тракт, увредени и дори не увредени кожни участъци и от ухапване от заразени приносители.

При определени условия инфекционните заболявания могат да засегнат повече хора, предизвиквайки епидемия.
За разлика от най-простите организми, вирусът е извънклетъчен агент, който може да оцелее само за сметка на клетките и не може да съществува извън тях. Вирусът представлява нуклеинова киселина, заключена в белтъчна обвивка; той не може самостоятелно да се храни, размножава и съществува извън клетката. За да осъществи тези процеси, вирусът трябва да попадне в клетката. Той не може да живее извън живия организъм и се превръща в инертен кристал. Затова учените още спорят дали вирусите са живи същества или не.

Освен обикновени вируси, съществуват и хипервируси, които могат да паразитират върху други вируси и когато попаднат в клетката, променят ДНК на другия вирус със своята ДНК.

Стелс-вирусите могат дълго време да пребивават в състояние на покой и се активизират само при появяването на дадени раздразнители.

Съществуват и вируси химери, които могат да задържат чужди гени, т.е. са нещо като генномодифициран продукт. Става дума за т.нар. хипер вируси, които могат едновременно да предизвикат две болести. Едра шарка, хеморагическа треска, испанският грип – са смъртоносни инфекции, които поотделно могат и да не убият човека. Да си представим ситуацията, когато живият организъм, включително и човешкият, се подлагат на атака на възбудител, който предизвиква две инфекционни заболявания едновременно.

Дали вирусите не са най-съвършеното биологическо оръжие в нашето съвремие?

Съвременната наука постигна невиждани висоти през 20 и 21-ви век, включително и с методите за ефективно убиване на едни хора от други хора.
Биологическото оръжие е забранено, но изплува информацията, че то се разработва от няколко големи държави.
То е евтино и разрушително и за броени часове може да съкрати населението на Земята. Като всяко оръжие, то се усъвършенства през времето, взема различни форми.

Най-страшните видове биологическо оръжие

1. Вариола – едра шарка. Смята се, че вирусът й е победен през 1977 г. През 1763 г. британските войски заразили с вариола американски индианци, като им раздали инфектирани одеяла. Заразата унищожила голяма част от местното население в Америка.

2. Сибирска язва – антракс. Спорите на вируса на антракс са идеално биологическо оръжие. Човек се заразява, вдишвайки ги или докосвайки се до тях; след това се увеличават лимфните възли, появяват се треска, гадене, повръщане, диария, проблеми с дишането и смърт.
Японците тровили с вируса Манчжурия; британците през 1942 г. се канели да произведат бомба със спори от антракс; през 2001 г. в администрацията на американския президент откриваха пликове с прахообразно вещество, заразено със спори от сибирска язва.

3. Ебола. През 1970 вирусът на ебола убива стотици в Заир и Судан; след това той прониква в Европа и САЩ, тръгвайки от Конго. Лабораторни изследвания откриват, че вирусът на ебола мутира и може да се предава по въздушно-капков път. Симптоми на инфекцията: главоболие, мускулни болки, диария, повръщане, слабост в цялото тяло.

4. Чума. През 1940 г. японците хвърляли в Китай от самолети чували със заразени бълхи. Бубонната и белодробната чума се предават по въздушно-капков път и чрез бълхи; бубонната чума е по-тежка. Това биологическо оръжие е рекордьор по убийство на хора в историята на човечеството.

5. Туларемия. Макар да не е толкова смъртоносна, тази болест приковава човек към леглото, предизвиквайки температура, диария, болки в ставите и мускулите. Туларемията била популярна като оръжие във военните действия между Германия и Съветския съюз през 1941 г. Заразяването става чрез ухапвания от насекоми или при употребата на месо от заразени зайци. Туларемията е един от първите видове биологическо оръжие, с доработването на което се заемат страните, победителки във Втората световна война.

6. Ботулизъм. Той е мощен смъртоносен вирус; предизвиква нарушено зрение, парализа на дихателната система; настъпва смърт от задушаване.

7. Пирикулариоза по ориза. Този биологически вид оръжие се разработва в САЩ срещу страните от Азия. Тази болест по ориза може да унищожи цялата реколта и да създаде заплаха от глад за населението.

8. Чума по едрия рогат добитък. Тази болест е пренесена от войската на Чингисхан, с обозите животни. Вирусът предизвиква температура, дизентерия, възпаления на слизестите обвивки, загуба на апетит. Този вид чума се разпространява сред домашните животни и не влияе пряко върху хората, но в древността това биологическо оръжие оставяло хората без последната им крава или овца. Има данни, че съвременният „птичи“ грип е експеримент с вируса на чумата по едрия рогат добитък.

9. Вирусът Нипа. Първото заразяване се отнася до 1999 г. Вирусът се адаптира към външната среда и се предава при физически контакт или в контакт със заразени течности. За 6-7 дни вирусът може да предизвика даже енцефалит или възпаление на мозъка. Засега няма данни вирусът Нипа да се разработва като биологично оръжие, но той има потенциал за това.

10. Вирусът Химера. Съветски учени сливат ебола и вариола и получават този вирус, който има мощна убиваща сила; той разрушава генетичната структура на човека. Вирусът Химера е коварен и хитър, създава илюзията, че „заспива“ или че е унищожен, за да се поднови след това действието му върху организма с нова сила. Със своя „механизъм за забавено действие“ е уникален и представлява един от най-страшните видове биологическо оръжие.

Издателство PACПEP

Последно от ЛЮБОПИТНО