Войната срещу паметниците

 

В какво обвиняват Чърчил, Ганди и Линей

Протестите в САЩ задействаха негодуванието срещу паметниците, които протестиращите смятат, че не отговарят на съвременната идеология на скулптурското изкуство и предлагат да бъдат свалени. За „неугодни“ бяха обявени Колумб, Рузвелт, Карл XII и дори скромният ботаник Карл Линей.

В какви грехове бяха обвинени хората от миналото

Христофор Колумб – притесненията на коренните американци

В САЩ протестиращите свалят паметниците на Колумб. Един от тях беше обезглавен, друг – хвърлен в езеро, още няколко бяха свалени от постаментите и разрушени. На един от постаментите протестиращите написаха „Колумб – символ на геноцид“. Критиките срещу него започнаха още преди протестите. Протестиращите смятат, че пътешествието на Колумб поставя началото на търговията с роби през Атлантика, а самият откривател на Америка бил много жесток към коренното население в САЩ. „Той бил робовладелец, заповядвал да се обезглавяват роби, продавал 9-10-годишни момичета в сексуално робство и е отговорен за геноцида и смъртта на около три милиона души…“ – изброяват противниците на Колумб неговите престъпления. В много щати предложиха да се отмени денят на Колумб. В Бостън местните власти след поредния акт на вандализъм решиха да не връщат статуята на мореплавателя в парка и предложиха да бъде преразгледана историческата му значимост.

Карл ХII e обвинен в тирания

Екскметът на шведския град Умео – Ян Бьоринге, заяви, че сега в много страни демонтират статуите на „потисници и расисти“ и Швеция може да се присъедини към тази тенденция. Бьоринге предлага да се свали паметникът на Карл ХII, който през 1709 г. загубил сражението край Полтава, защото бил „самовластен деспот, чужд на демократическите ценности“. Вместо него Бьоринге предлага да се постави паметник на шведската екоактивистка Грета Тунберг или на нобеловия лауреат Даг Хамаршьолд, който организирал първата миротворческа операция в Египет през 1956 г. Според екскмета двамата правят света „по-хуманен и по-добър“.
Двама бивши депутати в Риксдага от партията на Зелените предлагат заедно с Карл ХII да бъдат свалени и паметниците на шведските монарси Густав II и Адолф II, защото управлявали еднолично, воювали, съсипали могъществото на страната и я довели до бедност.

Карл Линей класифицирал расите

В немилост от страна на шведите попада и прочутият биолог. Петицията с искане да бъде свален паметникът на Линей в централния парк в Стокхолм събрала над 1600 подписа. Естествоизпитателят е обвинен, че в научните си работи класифицирал хората. Линей не ползвал понятието „раса“ и смятал, че европейците и азиатците са различни видове хомо сапиенс. Освен това той разположил тези видове в определен ред и чернокожите в този списък се оказали най-отдолу. Според авторите на петицията изследванията на Линей помогнали „европейците да бъдат представени като висша раса“.

Теодор Рузвелт е обвинен в колониализъм и расова дискриминация

Властите в Ню Йорк решиха да свалят и паметника на 26-ия американски президент – Т. Рузвелт, заради композицията на статуята – президентът е на кон, а индианецът и африканецът вървят пеша. Президентът Тръмп нарече тази идея „глупост“.
Негодуванието на протестиращите стигна и до обединителя на Щатите и първи президент на страната Джордж Вашингтон за това, че воювал против индианците, след това станал едър плантатор и до края на живота си не се отказал от робовладелчеството.

Уинстън Чърчил сравнявал африканците с деца не обичал китайците

В Британия се появи сайтът „Да свалим расистите“. Там е публикувана карта с 60 паметника, които създателите на проекта смятат за спорни. Властите в Лондон създадоха комитет по въпросите за спорните паметници.
В Британия вече свалиха паметниците на двамата робовладелци от 18 век: търговецът и собственик на кораби Робърт Милигън и на търговеца Едуард Колстън.
Вандали повредиха и паметници на Чърчил, когото протестиращите обвиняват в расизъм. Той нарекъл индианците „диви хора“ със зверска религия, сравнявал африканците с деца и дори открито заявявал, че не му харесват китайците. Според Чърчил Бенгалският глад през 1943 г. се случил, защото индийците „се размножават като зайци“.
Наложи се британските власти да защитят лондонския паметник щитове, за да го защитят от протестиращите.
Британският премиер Борис Джонсън призова англичаните да „престанат да цензурират миналото“.

Махатма Ганди нарекъл африканците „диви“

В писмата си от Африка индийският политик, прочут с философията си за ненасилие, нарекъл местните жители „диви“, затова също е обвинен в расизъм. Във Великобритания събират подписи за сваляне на паметника на Ганди в Лестър.

В няколко френски града паметници на Шарл де Гол са полети с червена боя

Президентът на Франция Е. Макрон заяви категорично, че е против свалянето на паметници. „Републиката няма да прави никакви компромиси в борбата с расизма, но няма да изтрие нито една следа и нито едно име от своята история. Републиката няма да свали нито един паметник…“ – заяви Макрон.

Веднага след това паметници на Де Гол бяха полети с боя. На един от тях протестиращите написали „Той поддържаше робството“.
Основният народен гняв обаче е насочен срещу Жан Батист Колбер, министър на финансите при Людовик XIV, който е автор на „Черния кодекс“, който регулирал правилата за купуване на роби. Протестиращите не само искат да свалят статуите му, но и да преименуват всички улици, наречени в негова чест.

Леополд II – колонизирал Конго

В Белгия активистите обявиха за расист Леополд II, който имал решаващата роля в завземането на долината на река Конго. Няколко статуи на белгийския крал били повредени, затова властите в Антверпен решиха предварително да демонтират паметника на монарха. Кметът на Брюксел Катрин Муро дори предложи да се преименува булевардът, който носи името му.

Превод: издателство PACПEP

Кой одобри изграждането на паметник, на убийците бомбардирали София 1944 г. ?

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница