Войските на Файез Сарадж превзеха ключова ВВС база

След 10 дена на интензивни бомбардировки на либийската ВВС-база, ал Уатия, подкрепяното от Анкара правителство на Фаейз Сарадж, я превзе.

Първото настъпление, преди около две седмици, се провали. Ключова роля за успеха са изиграли отново сирийските джихадисти-наемници /нова група е била транспортирана от турските тренировъчни лагери преди дни/ и турските въздушни удари, посредством дроновете Байрактар. Последните са разрушили 2 руски ПВО Панцир С-1, предоставени от ОАЕ на армията на Хафтар. Освен това турски кораби в Средиземно море са нанесли удари с тежка артилерия. Пленени са и две установки Красуха /комплекс за радиоелектронна борба/.

Специалисти обаче подсказват, че липсата на официална руска позиция, както и мълчанието по съдържанието на телефонния разговор Путин-Ердоган относно ситуацията в Либия, вероятно разкриват истинската причина на успеха на Файез Сарадж. Експерти считат, че в състава на про-Хафтар коалицията има разногласия и отделните външни центрове на подкрепа не са постигнали координация. Говори се, че Русия не е съгласна с доминацията на ОАЕ в политическите действия и намерения на Хафтар. Москва нееднократно изрази „изненада“ относно политическите актове на Халифа Хафтар. Първо, на заседанието в края на 2019 г. в Москва, където силният човек напусна руската столица, без да подпише общата /заедно със Сарадж/ декларация. Говори се, че ОАЕ са му казали нищо да не подписва. Второ, изявленията на Хафтар преди месец, че денонсира договора от Схейрат, Мароко /2015/, с който се уреждаше настоящото политическо устройство на Либия, също са били продиктувани от ОАЕ. Изглежда Путин натрупа огромен опит в преговорите и действията с Ердоган и иска същата формула в Либия. Силната антитурска позиция на Абу Даби не го допуска. Оттам се получават и разминаванията между тях, което се отразява на боеспособността на армията на Хафтар.

Да се остави „непослушният“ съюзник на ударите на врага е стара руска тактика. Тя нееднократно беше прилагана в Сирия. Поради търкания с Башар Асад, руската авиация няколко пъти остави сирийската армия на джихадистите от ИДИЛ, което завърши с пълен разгром на хората на Асад. След това, сирийските военни станаха чувствително по-дисциплинирани и по-активно „сътрудничещи“ с руското командване.

Вероятно в Либия ще се получи същото. Двете страни, респективно подкрепяни от Турция и Русия, ще заздравят своите позиции в двете части на Либия. Сирийската формула ще бъде търсена за приложение и в северноафриканската страна. Дотогава обаче ще има още много битки, в които не само ще се установят истинските демаркационни линии вътре в Либия, но и докато се изясни кои са водещите и кои са второстепенните играчи. Президентът на Египет и основен поддръжник на Хафтар генерал Сиси поиска от своя министър на отбраната да приведе армията в пълна бойна готовност. Потъналата в своите /коронавирус/-проблеми Европа вероятно отново ще бъде зад събитията.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times