Възрожденци и демагози | Българи и потомци

 

ВЪЗРОЖДЕНЦИ и Демагози

БЪЛГАРИ и Потомци

„Демагогията /от старогръцките демос – „хора” и агогос – „водя”/ е стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в „своята правота“. Най-често демагогията се използва за постигане на политически цели и реклама. Тя си служи с ораторски и полемични средства (вкл. средства за масово осведомяване), обикновено това са емоционална реторика и пропаганда, насочени към предразсъдъците, чувствата, страховете, суетата и надеждите на публиката. Типични са либералистичните, популистките и религиозни тематики. Какво може да бъде окачествено като демагогия е спорен въпрос още откакто Аристофан за първи път използва термина по адрес на Атинския държавник Клеон.“

Историята познава много личности, които са успели да заблюдат цели нации, чрез демагогията.

Един от тях, окачествяван, като еманация на злото, е Адолф Хитлер. „Този човек“ довежда Национал-социалистическата партия на власт в Германия, като използва харизмата си, безспорните си ораторски умения и… накърнената национална гордост на германците след Великата война /както дотогава е наричана Първата световна война/. Наложен е държавен контрол над медиите, а нацистката пропаганда създава Арийската раса и „наслагва“ в съзнанието на германците тяхното превъзходство над останалите нации и народи по Света.

Възгордени, те се впускат във война, която води до смъртта на повече от 50 /петдесет/ милиона души и до разделението на Германия /Германска демократична република и Федерална република Германия/, последното продължило повече от 40 /четиридесет/ години.

В България не е много по-различно.

Някои неща вече се случват и без да бъде необходимо да се водят войни.

Въпрос на време и…

за някои – на  популация…

за други – на поселение…

за трети – народ…

за пред Света – нация…

След 10 ноември 1989 година се нароиха купища „нови” политически пълководци.

Едни били бивши комунисти, други чисти комунисти, имаше даже и репресирани от „режима”… на тока… вероятно…

Операция „Демокрация” на бившата Държавна сигурност /СД/ на Народна република България /НРБ/, днес дава своите плодове.

За близо 31 /тридесет и една/ години, видяхме:

Червени демократи – грантаджии;

Червени опозиционери – рубладжии;

Червени воеводи – ДС в действие;

Червено-синьо-атлантиеско-трикольорно етнически партии – сделано в ДС на НРБ;

Червени земеделци – разцепени на фракции;

… и все от московско червено до вашингтонско синьо…

Все сладки обещания за звездни бъднини.

А в реалността – тиня-слободия, гнет-грабителство, робия-експлоатация или емиграция-„спасение”.

И синдикатите, които принципно са генералити на армията от трудещи се – май все гледат в коя работна група да влязат или къде в командировка да отидат.

Толкова войнствени оратори, кой от кой по-харизматичен.

Безчет лъскави обещания, под които се криеха и продължават да тлеят нечии икономически интереси, 

Парад на фалша и лицемерието, облечени в светли идеали,

Парадигма от предизборни ценности, с които се търгува в Парламента,

А Родолюбието под формата на дързък национализъм, прикриващ шувенизма, продължава да се пласира от лесно най-лесно…

А, като погледнем назад, както и при Хитлер – стара история, но с различни лица – икономически разбити държави, скотска мизерия, а сред робите се гнети напрежение в очакване на момента за реванш,… да последват поредния „месия”, който да ги поведе към най-злочестия им миг, онзи, в който вместо свобода получават, иго за поколения напред.

Робът си чака господаря.

Господаря, който да въздигнат за цар.

Царя – поредният диктатор.

Свободните се борят за всички.

„За чиста и свята република” – Васил Левски

За държава, в която властта, действително да произтича от народа.

Обществото реално е куп от роби.

Гражданското общество обаче се гради единствено от свободни.

„Никое правителство няма да ви освободи. Свободата е не външен, а вътрешен процес.” – Петър Дънов

В България има общество от селяндури, които се считат за граждани, и от граждани, които се имат „елит”, елит, които отглежда в собствената си слепота или роби, или емигранти.

В последно време се наблюдава активизация на ПП „Възраждне“.

В медиите се появиха твърдения, че многоуважавания д-р Костадин Костадинов бил новия Волен Сидеров.

То бива-бива такива обиди, ама то вече е нетърпимо.

Все едно да се сравняват бялата бялата Златка с бЕлата Принц-еса…

Демагогията обаче не прощава, когато властта и парите от средство са се превърнали в самоцел за някого.

Оказа се обаче, че за нейното потребление също е необходим разум.

Евтиният популизъм обикновено играе лоши шеги – а по време на пандемия, те са смъртоносни.

По време на извънредното положение, заявената позиция от Свърхчовекът по „Телевизия Евроком”, беше меко казано некореспондираща с реалността.

В търсене на скандала и назовавайки мерките, взети от Правителството, за диктатура, предвид необходимостта от налагането на определени мерки в държавата, под „страха”, че правата на хората са ограничени или че бизнесът ще пострада, и пр. се проявиха скритите „качества” на „този човек”.

Погледнато в дълбочина – зад думите, идеалите, пропагандата, жълтата информация и пр. – се забелязва възможното началото на една стара история, която ще бъде пагубна, ако се случи отново в България.

Може и да не харесвам /меко казано/ ген. Бойко Борисов – Министър председател на Република България, както вероятно и много от Вас, но точно той се вслуша в генерал-лейтенант проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военно-медицинска академия, и:

ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

НАШИТЕ

РОДИТЕЛИ

БАБИ

ДЯДОВЦИ

ОСТАНАХА ЖИВИ!

И предвид общоизвестните обиди за ген. Борисов /мутра, тиква, тъпанар и пр., и пр., и пр./, и предвид изказа на д-р Костадинов, възниква въпросът:

„Кой е глупакът?“

За мен ген. Бойко Борисов слушаше друг генерал и това показва неговото израстване.

Но когато явно ядосан, предвид неспазването на карантината, точно този „тъпанар” заговори за ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!…

…за мен тогава възникна един друг въпрос:

„Ти, по тъп ли си от бате Бойко?”

И този въпрос на е обиден за ген. Борисов, а за всички онези, които се направиха на големи умници по време на пандемията, като го сочеха с пръст, забравяйки, че с три други сочат към себе си.

И… въпреки че сравнението е много пресилено историята е безкомпромисна:

Уинстън Чърчил е бил абсоютен политически аутсайдер, предвид че като Първи лорд на Адмиралтейството губи и „Войната за Чанаккале” през 1915 г., както наричат в Република Турция, известната на запад Галиполската или Дарданелската операция. Точно той, вслушвайки се в народа, технократите и военните, извежда Обединеното кралство като победител от Втората световна война.

…Или както го пееше навремето Георги Минчев:

„Ало, Пирогов – при вас постъпил нов –

лекар доктор Иванов, доктор Иванов.”

След като на 13 април 2020 година д-р Костадинов и група граждани с оказаха пред Парламента, въпреки, че тогава беше в сила Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и явно проявявайки грижа за здравето на българските граждани вече в условията на епидемиологична обстановка, ПП „Възраждане” организира протест на 14 май 2020 година – отново пред паметника на „Цар Освободител”.

На протеста на 14 май 2020 година се оказа и бившият съдия от Търговско отделение на Софийски градски съд – Румяна Ченалова.

Да припомня, че последната беше преждевременно „пенсионирана” от Системата, върлуваща в Родината ни, благодарение на Н.Пр. Ксавие дьо Кабан – Посланик на Френската Република в България.

Явно някой се  е опитал да даде правна рамка на поредното законосъобразно грабителство по делото „Белведере” – „вземайки си” едно дружество с френски капитали.

Същата съдба последва и частният съдебен изпълнител Тотко Колев, рег. №708 с район на действие Окръжен съд – Бургас, при опита „законно” да бъде откраднат, чрез фалшива морска ипотека на нотариус от Република Гърция, един… петролният танкер „БАРД”.

Последното доведе на посещение в Република България заместник-министър от Либийската Джамахирия.

Какво обаче се случи с хората, които са ползвали подправения документ, за сега май не е публично оповестено.

Частният съдебен изпълнител е с отнети права за 2 /две/ години.

Минаха цели 9 /девет/ дни и на новинарската сцена блесна бившите депутат от БСП, Омбудсман на Република България и кандидат за кмет на град София – днес адвокат – Мая Манолова.

След като вероятно се самокомпрометира, в качеството си на обществен защитник пред редица Европейски органи и институции, с финес ѝ показаха – навярно – вратата.

Станахме свидетели на гражданската ѝ инициатива „Изправи се.БГ”, а днес и на поредното ОБЕЩАНИЕ в стил „Ще оправя България за 800 /осемстотин/ дни!” – па после Царю честити си тръгна с половин планина, а „независимата” съдбна власт с години се чуди как да си оправя бакиите с „царските имоти” – де бащиния, де на Интендантството…

Е, днес на 23 май 2020 г., демагогия в действие видяхме и от Мая Манолова.

„19 мерки, за 19 месеца срещу последиците от Ковид-19,” което стана причина представители на ПП „ГЕРБ” да заговорят за… „някаква нумерология”…

„Тези, които не вярват в Бог, са склонни да вярват във всичко останало!“

Ханс Келзен

А до догодина пролет, след 10 /десет/-тина месеца, когато ще се провеждат Парламентарните избори 2021 г., как ли ще доо-т-целеем до поредния „рибар” на кота ~570 /петстотин и седемдесет/ дни, предвид че предишния и неговите 800 /осемстотин/ дни… май докараха само поредната многохилядна вълна от български емигранти… 

Завиден поглед за бъдещето!

На Мая Манолова обаче май все криви и излизат финансовите интереси – от бюджета на Омбудсмана поиска да скочи на бюджета на град София, т.е. от 6-7 /шест-седем/ милиона лева на година, на само едни 1.5 /едно цяло и пет/ милиарда лева годишно, до „Изправи се.БГ”.

А, от друга страна, като се погледне, да се чуди човек, кой би бил по-полезен на българина – Омбудсманът на Република България или кметът на Столицата?!?…

…или всичко е въпрос на бюджет…

Отделно протестът на „Изправи се.БГ” беше подкрепен от ПП „Волт” и майките от „Системата ни убива”.

Дано децата с увреждания, чиито родители подкрепят бившия Омбудсман, да имат повече шанс от семействата с репродуктивни проблеми, които разчитаха на парите от една „отказана” държавна субсидия от ПП „Възраждане”.

Общото между протестите на адв. Мая Манолова и д-р Костадин Костадинов е, че и двамата твърдят, че с тях е народът…

И двамата са се насочили към семейства, чиито проблеми са свързани с деца…

И във връзка с тези протести, да се чуди човек колко са безотговорни всички други васални на Партията-Майка отрочета, че въпреки реалната кризисна ситуация никой от тях не тръгна да си активизира член-ските маси.

В тази насока думите бледнеят.

Действията говорят сами по себе си.

Изводът за мен е, че лакеите знаят кому да се кланят,… а шутовете стават за смях всеки път, кога настане тишина – или казано иначе – разумът се нуждае от тишина и точно тогава… обикновено… глупостта използва момента, за да я видят, да блесне.

Или както го е казала народната мъдрост:

„Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.”

Нищо чудно да видим на някой следващ протест, редом на д-р Костадинов и екс-съдия Ченалова, и екс-ЧСИ Тотко Колев, обединени с екс-Омбудсмана на Република България – адв. Мая Манолова

в „люта” битка срещу:

гнилите ябълки в съдебната система,

гнилите круши в частното съдебно изпълнение,

гнилите домати у Парламента…

гнилите тикви у Правителството…

…та след толкова агрономия, как да не викнем:

 „Да живее БНЗН-то или ТКЗС-то!”

след толкова зарзават…

все гнили банки, лоши монополи и прочие сладки хранилки

КОЙ ли е градинарят?!?

За мен отговорът е СИСТЕМАТА!

Това е реално затворена за обикновения човек организирана престъпна група – тип пирамида.

В нея – на върха – е една група от доказани червени фашисти с комунистически убеждения и капиталистическо вероизповедание.

Под тях са техни верни другари – доказали се във времето.

Те пък си имат своите идолопоклонници.

Последните пък се следват от един куп лакеи /г***лизци/.

Под тях са многообещаващите от „онзи списък” – на БКП-потомците.

Те – пряко или косвено – упражняват реалния гнет върху всички.

А най-долу са всички онези сред „свободните”, които са в люти битки помежду си кой е по-по-най достоен да „влезе” във СИСТЕМАТА, за да може да „катери” по стълбицата на кариерното развитие, финансовите върхове и спокойния живот.

Като добавим в тази връзка резултатите от „Доктрината Дълес” и консуматорската поп-порно халтурокрация, да го е страх човек да каже, че дъщеря му и/или сина му се оправят сами в големия град.

Както съм го казвал преди – „Комисионите в СИСТЕМАТА са във всички посоки!”, но да отбележа, че и доц.д-р Кристиан Таков казва една част от истината по неговия си изключителен начин!

Всичко гореизложено са мои – лични и субективни – мнения и виждания.

На който не му допада гореизложеното, може сам да си прецени дали не е поредният политик или кандидат за такъв – безследно изчезнал между думите и делата си.

Честит 24 май – Денят на славянската писменост!

А във филма „Борис I – Слово за буквите”, как беше:

– Ще запалят огън отсреща. Тогава да дойдат!

Помните ли огъня?!?

Автор: адв. Николай Лалев

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница