Върховният съд отхвърля съдебните искове за президентските избори през 2020 г.

Върховният съд отхвърли поредица от правни искове на 22 февруари към процесите на гласуване и резултатите в няколко щата, останали от неотдавнашния президентски изборен кръг.

Върховният съд не обясни защо е отказал да гледа делата, но трима съдии се разминаха с решението да не се гледа едно от делата от Пенсилвания.

На 11 януари Върховният съд отхвърли исканията на страните – президента Доналд Тръмп, републиканците и поддръжниците на Тръмп – да ускорят няколко от съдебните дела, които се отнасяха до президентските избори, проведени в щатите на Аризона, Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Съдът, както е обичайно, не обясни защо е отхвърлил исканията за спешни случаи с цел ускоряване на съдебните дела.

Някои от съдебните дела оспорват изборните резултати въз основа на твърдения за неконституционни промени, направени в щатските избирателни процедури. Член II от Конституцията на САЩ гласи, че „Всеки щат посочва [избиратели за президент и вицепрезидент] по такъв начин, какъвто законодателният орган може да нареди“. Участниците в спора посочват, че законодателната власт тук е „пленарна“, което означава неквалифицирана и абсолютна.

Според тях щатските служители нямат право да променят изборните процедури без съгласието на законодателната власт.

Една от отхвърлените в момента жалби, Републиканската партия на Пенсилвания срещу Деграфенрайд, съдебни преписки 20-542 и 20-574, първоначално е била известна като Републиканската партия на Пенсилвания срещу Буквар, но тогава респондентът Кати Буквар подава оставка като щатски секретар на Пенсилвания и е заменена от Вероника Деграфенрайд. Случаят се занимаваше с предполагаемото надхвърляне на Върховния съд на щата, когато едностранно променя изборните правила без съгласието на законодателя на щата.

В своята петиция Републиканската партия аргументира, че „важни въпроси от федералния закон [са] въвлечени от решението 4-3 на Върховния съд на Пенсилвания за удължаване на крайния срок на изборния ден на Общото събрание и налагане на презумпция за навременността на бюлетините без пощенски марки.“

Това е случаят, в който съдия Самюел Алито нарежда на 6 ноември, три дни след изборния ден, че „всички бюлетини, получени по пощата след 20:00 ч. на 3 ноември да бъдат отделени“, далеч от останалите гласоподавателни бюлетини.

Съдиите Алито, Кларънс Томас и Нийл Горсух се разминаха с решението на Върховния съд да не разглежда жалбата.

На 22 февруари Алито пише в своето несъгласие, присъединен от Горсух, че делото поставя „важен и повтарящ се конституционен въпрос: дали клаузите за избори или избиратели на Конституцията на Съединените щати… са нарушени, когато щатския съд постанови, че конституционната разпоредба заменя щатския закон, уреждащ начина, по който трябва да се провеждат федерални избори. Този въпрос раздели долните съдилища и нашият преглед към този момент би бил от голяма полза.”

В своето несъгласие Томас изрази разочарование, като написа, че съдът „не успя да уреди този спор преди изборите и следователно да предостави ясни правила. Сега отново не успяваме да предоставим ясни правила за бъдещите избори.”

Друга отхвърлена сега жалба „Кели срещу Пенсилвания“, съдебно дело 20-810, беше внесена от представителя Майк Кели (републиканец), силен поддръжник на Тръмп, който оспори победата на Байдън в щата Пенсилвания. Кели беше поискал от Върховния съд да разгледа неговия иск, който оспорва политиките за гласуване по пощата в родния му щат Пенсилвания. Кели твърди, че Акт 77, щатски устав от 2019 г., който разрешава универсално, без извинения гласуване по пощата, нарушава Конституцията.

Въпреки че подкрепата за оспорване на резултати на Изборния колеж се изпари в Конгреса след нахлуването в Капитолия, Кели твърдо се противопостави на сертифицирането на избирателите в Пенсилвания в началото на 7 януари. Иска не успя.

Върховният съд отхвърли друга петиция от Пенсилвания, Доналд Дж. Тръмп за президент срещу Деграфенайд, съдебно дело 20-845. Буквар първоначално е посочен като ответник.

Адвокатът на предизборната кампания на Тръмп Джон С. Ийстман от Анахайм, Калифорния, заяви в средата на януари пред The Epoch Times, че все още се надява, че най-висшата юрисдикция на страната ще започне случая, защото се отнася до важни въпроси.

„Съществува добре признато изключение от дебатите, наречено „способно да се повтаря, но избягва прегледа“, каза той по това време.

„На него се позовава доста често в съдебните спорове за избори, тъй като често проблемите са толкова приложими както за следващите избори, така и за настоящите. Нашият правен въпрос – дали незаконодателните длъжностни лица в областта на изборите и съдебната власт в щата имат способността да пренебрегват или променят законодателството на щата по „начина“ на избор на президентски избиратели, нарушава член II от Конституцията на САЩ, остава важен и се нуждае от преглед.“

Друго прекратено дело е Ууд срещу Рафенспергер, съдебно дело 20-799, заведено от привърженика на Тръмп и адвокат Лин Ууд срещу щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер. Ууд твърди, че Рафенспергер, републиканец, „узурпира“ пълномощията на законодателния орган на Джорджия „като сключи споразумение за уреждане с Демократическата партия по-рано тази година и издаде официален бюлетин за изборите, който промени ясните процедури на законодателния орган за проверка на идентичността на гласуващите по пощата избиратели.”

Споразумението от март 2020 г. с Демократическата партия на Джорджия, Комитета за демократична сенаторска кампания и Комитета за демократична конгресна кампания нарушиха правата на избирателите, като посочиха „напълно различни стандарти, които трябва да се следват [от] избирателния служител, обработващ бюлетините за отсъствие в Джорджия.“

Дело от Аризона, Уорд срещу Джаксън, съдебно дело 20-809, също беше отхвърлено.

В този иск, заведен от шефа на Републиканската партия в Аризона Кели Уорд, се твърди, че долните съдилища не са предоставили достатъчно време на оспорващите резултатите от изборите в щата.

„В този случай долните съдилища разрешиха само два пълни дни за проверка и откриване на валидността на президентските избори в Аризона, в които бяха подадени… [3 333 829] бюлетини.“

В петицията се посочва, че в щата Мичиган има „широко разпространени нередности и измами на избирателите при обработката и съставянето на счетоводни талони и отсъстващите бюлетини“, както и че първоинстанционният съд „напълно и изцяло игнорира десетките декларации, препоръки, експертни становища, диаграми и снимки, които подкрепят твърдението на вносителите.”

Дело от Уисконсин, Тръмп срещу Байдън, съдебно дело 20-882, също беше отхвърлено.

Кампанията на Тръмп оспори решение на Върховния съд на Уисконсин, в което се твърди, че е нарушило член II от Конституцията „като поддържа преброяването на 50 125 бюлетини на отсъстващи, подадени в два окръга в съответствие с решенията на длъжностните лица по изборите за игнориране или заобикаляне на щатските закони, изискващи бюлетините на отсъстващите да бъдат доставяни само по пощата или на ръка на чиновника“.

Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

 

 

Последно от СВЯТ