Вятърът на промяната

От утре започва 10-дневно /13-23 ноември/ посещение на действащия държавен секретар Майк Помпео в седем „държави-съюзници“, съгласно медийно съобщение на Държавния департамент. Става въпрос за Франция, Турция, Грузия, Катар, ОАЕ и Саудитска Арабия. Според обявената програма той ще се види с местните лидери. Изключение прави Турция, в която той ще се срещне единствено с Вселенския патриарх Вартоломей I. С него са предвидени разговори за религиозните права в Турция и ролята на религията за разпространение на мира в света. Това предизвика острата критика от страна на турското МВнР. Запознати припомнят, че Държавният департамент изрази критична позиция по отношение на превръщането на „Света София“ в действаща джамия. В програмата не са предвидени срещи с турски политици.
Не е ясно дали подобна програма в Турция на един от най-лоялните хора на президента Тръмп не идва вследствие на ясните анти-Ердоган позиции на кандидата на демократите Джо Байдън, който преди седмица спечели президентските избори. Последният нееднократно изрази своята анти-Ердоган позиция по време на кампанията. Той отстояваше мнението, че трябва да се работи за подкрепата на опозицията на Ердоган.
Наблюдатели считат, че тази позиция в някаква степен е изработена под влиянието и подкрепата на силната гръцка общност в щата Делауер, където Байдън направи своята кариера. В някаква степен, подобно нещо може да се твърди и за вицепрезидент Камала Харис и арменската общност в щата Калифорния, където последната реализира своята професионална и политическа кариера.
The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница