В Пентагона: преврат или бомба със закъснител пред Байдън, вероятно изтегляне от Близкия Изток?

Наблюдатели отбелязват, че след смяната на Марк Еспър с бившия директор на Центъра по антитероризъм Кристофър Милър в Пентагона продължават радикални кадрови промени. Специалисти отбелязват, че практически целия втори ешалон във военното министерство е подменен. Надделява мнение, че твърде вероятно е, преди напускането на Белия дом, Тръмп ще заповяда пълно оттегляне на американските войски от Близкия Изток. Прави впечатление, че новите назначения са на такива експерти, които са показали във времето по-голяма лоялност към отиващия си президент. След изявленията на бившия посланик за Сирия Джеймс Джефри, че Пентагонът не е изпълнил изтеглянето от Сирия, както е оставил много повече войници в страната от указаните, е вероятно Тръмп да упражни силен контрол върху подобен тип действия на силовото ведомство. Големият въпрос е каква е целта на въпросната чистка, след като специалисти споделят, че реалният срок за оттеглянето на контингента от Близкия Изток, е не-кратък от 70 дни. След декларацията на Джо Байдън, че приоритети в неговата външна политика ще бъдат Китай и Близкия Изток, е видно, че отиващият си президент има намерение да постави новата администрация пред трудна ситуация.

 

Други коментатори пък изразяват мнение, че с радикалните кадрови промени /те засягат и цивилните лица/ ще се стигне до силна политизация на Пенгатона.

 

Оставки подадоха зам.- военните министри Джеймс Андерсън и Джоузеф Кърнак и високопоставената служителка Дженифър Стюард. Сайтът „The Intercept“ съобщава, че същото е направил зам.-ръководителят на генералния щаб на армиите, който има и ранг на зам.министър Марк Томб. Четвъртък е бил последният работен ден в Пентагона на един от високопоставените експерти в министерството, Алексис Рос. На тяхно място са назначени хора, които са били много тясно свързани, било то с кампанията на Тръмп или пък са били съветници, в сферата на отбраната и сигурността, на различни политически лица на Републиканската партия.

 

Прави впечатление назначаването на старши съветник в Пентагона на полковник Дъглас МакГрегър. Той е един от най-изявените привърженици на пълното оттегляне от Афганистан, независимо от положението на терен или резултатите от преговорите с талибаните. Той отбелязва: „Няма значение кога ще си отидем. Всичко ще рухне. Когато обаче се оттеглим, със сигурност, няма повече да подкрепяме, нито корупцията, нито най-големия производител на хероин в света.“ В интервю през Фокс нюз през 2019 г. той допълва, че ще посъветва президента час по-скоро да се оттегли от Афганистан, да закрие американското посолство в Кабул и да прекъсне преговорите с талибаните, тъй като те не са необходими.

 

Що се отнася до Сирия въпросният полковник е на мнение, че единствено изтеглянето от арабската страна обслужва американските национални интереси. Нещо повече, според него „иранците трябва да бъдат много внимателно изслушани и да се потърсят секторите, в които може да има сътрудничество с тях.“ Няма как МакГрегър досега да е бил в екипа на Тръмп, който планираше и водеше коренно противоположна външна политика по отношение на Ислямската република.

 

Споменатият специализиран сайт споменава още имена на чиновници в Пентагона, чийто вероятно също ще бъдат освободени. Според наблюдатели Тръмп иска да остави във военното министерство екип, който ще води коренно нова външна политика, след като той се оттегли. Според Декстър Феликсън от „Ню Йоркър“ Тръмп планира окончателно оттегляне на американския контингент от Афганистан или поне по-голямата част от тези 4 500 войника, които са на терен. Той счита, че настоящият президент иска да направи процесите, така че окончателното изтегляне да е иманентно, независимо че той вече няма да е в Белия дом. Друго е мнението на експерта в сферата на сигурността Марк Касиян от Центъра на стратегически и международни изследвания“. Той е убеден, че „бюрокрацията на Пенгатона“ ще позволи единствено да бъдат оттеглена малка част от контингента. Касиян изразява становището, че идеята на всички настоящи кадрови промени в Пентагона е най-вече да представи настоящата администрация като защитник на мира, а следващата, демократическата, като защитник на „вечните войни“.

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times