В кои продукти се съдържат най-много витамини от група В

Витамините от група В правят човека деен и пълен със сили. Задачите им са многообразни, но като цяло те се свеждат до една важна функция – да помагат на организма да произвежда енергия от храната и да транспортира хранителните вещества до всички органи и тъкани.

Групата В обединява осем витамина, всеки от които участва в енергийния обмен в организма.

Витамин В1 – тиамин – дневна норма около 1,2 мг
Витамин В2 – рибофлавин, около 1,3 мг
Витамин В3 – ниацин, около 16 мг
Витамин В5 – пантотенова киселина, около 5 мг
Витамин В6- пиридоксин , 1,3 мг
Витамин В7 – биотин, около 30 мг
Витамин В9 – фолиева киселина, около 400 мг
Витамин В12 – кобаламин, около 2,4 мг.

Нашият организъм не се запасява с нито един от тези витамини, освен В12. Затова, за да сме бодри и пълни с енергия, трябва да ги получаваме всеки ден с храната.
Съдържат се в много продукти. Но за да определим един продукт като „богат на витамините от групата В“, той трябва да съдържа не по-малко от 20% от дневната доза на един или друг витамин В.

Кои са тези продукти

1. Сьомга. Тя съдържа седем от осемте витамини от групата В, без биотин. Четири витамина са представени във внушителни дози – В2, В3, В6 и В12. Освен това сьомгата съдържа полезните мастни киселини омега-3, селен и белтъчини.

ЕС одобри използването на ГМО соя на Monsanto за храна на хора и животни: Вижте какво точно разрешиха от ЕК

2. Пъстърва. Тя е богата на витамините В1, В2, В3, В5 и В12.
3. Черен дроб. Говежди, свински, пилешки съдържат седем витамина от групата В – В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12.
4. Говеждо месо – съдържа шест витамина от групата В, но най-много витамините В3, В6 и В12.
5. Спанак и други листни зеленчуци – зеле, салата, зелената част на ряпата. Те са източник на витамин В9.
6. Свинско месо. То съдържа витамините В1, В2, В3 и В6.

“Лепило за месо” – Как ни тровят (ВИДЕО)

7. Яйца. Те са богати на витамин В7.
8. Миди, стриди, скариди. Те са богати на витамините В12, В2, В1, В3 и В9. Освен това съдържат желязо, цинк, селен и манган.

Търсете книгата на издателство „PACПEP “ – В12, К2, В17 И ОСТАНАЛИТЕ ВИТАМИНИ“

Витамините са много важни вещества, нужни за здравето ни и за правилното и пълноценно функциониране на нашия организъм. Те участват в обмяната на веществата, в поддържането на имунитета, помагат да се нормализират всички процеси в организма, заздравяват костите и обновяват кожните клетки, подобряват умствената ни дейност, забавят процесите на стареене.
Малко са обаче хората, които знаят каква е тяхната роля. Трудно е да разберем какви витамини не достигат на отделния човек. С тази книга ще се опитаме да помогнем на читателя да открие дали има дефицит от витамини и как самостоятелно да го отстрани. Ще дадем отговор и на въпросите, как и в какви количества да ги употребяваме, за да сме здрави, защо не бива да злоупотребяваме с тях, какви са симптомите на дефицит и предозиране, какви последици – болести и състояния, предизвикват те, кои са безопасните количества за всяка възраст, в кои храни можем да ги открием. Някои витамини, особено антиоксидантите бета-каротин, витамин С и витамин Е, могат да лекуват и най-сериозни болести.

Тайственият витамин В 17

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ