В навечерието на епидемията с коронавируса в Китай лекари наблюдавали в Северна Италия „странна пневмония“

Няколко седмици преди в Китай да избухне епидемията от новия вирус, в Северна Италия циркулирала „странна пневмония“. За това разказва Джузепе Ремузи – директор на Института по фармакологични изследвания „Марио Негри“, пред националното обществено радио в САЩ.

„Лекарите помнят как наблюдаваха много странна пневмония, много тежка, основно у възрастни хора през декември и дори през ноември – разказва италианският професор. – Това значи, че вирусът е циркулирал, поне в Ломбардия, преди да ни разтревожи епидемията в Китай…“

Джузепе Ремузи добавя, че едва сега е чул този факт от лекари, което значи, че болестта е съществувала и се разпространявала, но хората не знаели за нея.

Първият случай на заразяване с коронавирус в Ломбардия е на 21 февруари. Първият заболял имал контакт с китайци в края на януари. Оттогава досега заболелите в Италия са 53 хиляди; пет хиляди са починали.

Китайското издание South China Morning Post отбелязва, че китайският експерт по респираторни заболявания Жонг Наншан заявил, че Китай първи съобщил за патогена, но и досега не е ясно откъде се е появил.

Изданието пише, че в Ухан лекарите отбелязали епидемия от „пневмония по неизвестна причина“ на 1 декември. Появила се информация, че първият случай на заболяването вероятно е в средата на ноември, но официален Пекин не потвърждава този факт.
Общият брой заболели от коронавирус днес е над 380 хиляди.

Съществува версията и за изкуствено разпространяване на вируса. Прессекретарт на външното министерство в КНР Чжао Лицзян обвини американците в разпространяването на инфекцията, след като шефът на американския Център за контрол на заболяванията – CDC, Робърт Редфилд, съобщил, че у някои загинали от грип в САЩ бил открит коронавирусът Covid-19.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ