В партийните каси на КПСС била открита „черна каса“ с над 53 милиарда долара 

Защо делото първо е засекретено, а след това – закрито?

През есента на 1991 г. Генералната прокуратура на Руската федерация завежда дело № 18/6220-91 „За разследване на финансово-стопанската дейност на ЦК на КПСС“, което руснаците наричат издирване на „златото на партията“.

Милиони долари в партийните кабинети

Тласък на делото дават откритите милиони долари в сградата на ЦК на КПСС на „Старая площадь“.

Обискът е проведен в рамките на разследването на августовския пуч през 1991 г. след провала на ГКЧП. В кабинетите на партийните чиновници са открити пачки долари, чието постъпление не е отразено в нито един от официалните счетоводни документи.

Така следователите неочаквано откриват „черната партийна каса“, която никога не била проверявана. Завеждането на дело е първият и единствен опит да се проследят финансовите потоци на КПСС. Разследването открива милиарди долари, включително и в чужди банки.

„Искали да скрият парите за по-добри времена…“

Разследването е възложено на следователя от Генералната прокуратура Сергей Аристов. През 90-те години вестник „Аргументи и факти“ взема интервю от него. Ето част от неговите разкрития:

„За пръв път в цялата история от съществуването на КПСС беше назначена финансова ревизия в Управлението по делата на ЦК на КПСС, която показа, че ЦК продължително време е отклонявал от държавата прилични валутни суми за свои нужди – разказва Аристов. – От запазилата се счетоводна документация в ЦК на КПСС за периода от 1964-1990 г. се вижда, че в партийната хазна са събрани 35 973 554 300 рубли (приблизително 36 милиарда рубли), при официален курс 67 копейки за един долар; сумата в партийната хазна се равнява на близо 54 милиарда долара. Разходите на КПСС са 7,5 милиарда рубли (11 милиарда долара), без да се смятат многобройните недвижими имоти на партията в страната и в чужбина. Тези средства по-равно са разпределени в Централната банка, търговските банки и в структурите, специално създадени в началото на 90-те години. Чрез подставени лица в тях са скрити сумите в сметките, които партията отделя за по-добри времена. Тези структури са около 100…“

От банките, които участвали в схемата за отклоняване на средства, по думите на Аристов, най-големи суми получили акционерите в търговските банки за развиване на автомобилната промишленост „Автобанк“, Банката на профсъюзите в Съветския съюз, младежката търговска банка „Финист-банк“, междуотрасловата търговска банка „Станкинбанк“, московската търговска банка за развитие на социалната сфера „Главмосстройбанк“, Компартбанк на КП на Казахстан и др.

Ковчежниците на ЦК на КПСС загиват един след друг

Следствието установило, че ЦК на КПСС в периода от 1990 до началото на 1991 г. укрило много милиарди средства от започналата национализация. Схемата с отклоняването на средства във всички подробности, с имената и явките, знаели само хора от тесен кръг високопоставени, които по странен начин напускат белия свят през 1991-1992 г.

На 26 август 1991 г. се самоубива управляващият делата на ЦК на КПСС Николай Кручина. Не е ясно дали самият той се е самоубил, или някой му е помогнал, но смъртта му съвпада с откриването на наличните долари в партийните каси и началото на разследването на „златото на партията“.

През октомври 1991 г. се самоубива предшественикът на Кручина на поста в управлението по делата на ЦК Георгий Павлов. Двамата биха могли да разкажат много за „черната каса“ на КПСС. И тяхната смърт не е последна.

Също през октомври 1991 г. след Павлов се самоубива Дмитрий Лисоволик, завеждащ американския сектор във външния отдел в ЦК на КПСС – чрез този сектор се финансирали чуждестранните компартии. Разследването открива, че два милиона долара от откритите пари в сградата на ЦК били предназначени за изпращане на лидера на американските комунисти Хес Хол.

Контрабанда с долари на държавно ниво

Следствието установило, че една част от откритите в ЦК на КПСС долари били предназначени като помощ за комунисти в други страни. Генералният прокурор на Русия В. Степанков, който заема тази длъжност в 1991-1993 г., разказва в интервю, че Съветският съюз отделял всяка година над 20 милиона долара – помощ за чуждестранните комунистически и работнически партии. През 1987 г. американските комунисти получили 2 милиона долара, а през 1988 г. – 3 милиона долара, френските комунисти получили един милион долара през 1987 г., и др. Тези пари не били описани в официални документи. Доларите били предавани контрабандно, с помощта на куриери. Получателите на парите не давали разписки. Никакви отчети нямало за какво са похарчени тези пари.

По същото време, когато се извършвали тези валутни машинации за десетки милиони долари, в Съветския съюз човек, който купувал или продавал примерно 10 долара, бил осъждан на затвор.

Следствието установило, че чуждестранните компартии, получавайки милиони от Съветския съюз, били задължени да правят определени отчисления, които превеждали в секретни сметки, към които имал достъп тесен кръг от доверени лица.

В самата КПСС тези милионни преводи се преподнасяли като средства за укрепване и разширяване влиянието на комунистическите идеи в капиталистическите страни. Всъщност лидерът на американските комунисти Хол си осигурил с тези пари разкошен живот. Белгийските комунисти строели с парите от Съветския съюз вили и отваряли търговски фирми. Но тези пари били само ручейче от валутни средства. Широката река от долари текла по друго русло, където се използвали т. нар. фирми на приятели. В недрата на ЦК на КПСС малко преди разпада на Съветския съюз била създадена финансово-икономическа схема, с участието на чуждестранни организации, които били посредници в наливането на средства в чуждестранни сметки на доверени лица.

Къде са 40 милиарда долара?

За да издири тези тайни чуждестранни сметки на КПСС, през пролетта на 1992 г. Русия сключва договор с известната детективска агенция Kroll, за да бъдат върнати в бюджета на държавата големите суми, изнесени от Съветския съюз в навечерието на пуча през 1991 г.

Професионалистите от детективската агенция открили, че КПСС и други държавни учреждения изнесли от страната 40 милиарда долара; тази сума е една четвърт от бюджета на целия Съветски съюз за 1990 г.

Но детайлното разследване, което би могло да открие пътищата на тези парични потоци, забуксувало. Според една от версиите, следствието било саботирано от влиятелни хора, свързани с бившата партийна номенклатура. КПСС престанала да съществува, но на власт останали онези, които били заинтересувани да запазят в тайна „черна каса“.

Мария Позднякова, издателство РАСПЕР

ПО ТЕМАТА

По дирите на откраднатото злато на КПСС

Професор Валентин Катасонов за Путин, Курск, Изборите, ЦБ, Медведев и колониалните ни администрации, наричани – правителства (ВИДЕО)

Вие трябва да разберете и да знаете, кой управлява Русия и всяка друга страна, вкл. САЩ. Кой управлява Русия? (ВИДЕО)

Професор Катасонов: Чия е Централната Банка на Руската Федерация ? (ВИДЕО)

Путин е най-добрият президент на евреите (ВИДЕО-БГ СУБ)

Истината за Владимир Путин (ВИДЕО-БГ СУБ)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Марин Караиванов: ДС източиха от бюджета 105 милиарда долара

В тайната българска сметка има два пъти повече пари, отколкото притежава Бил Гейтс!

В България имало 5 милиардери и 10 хил. милионери

Племенник на Тодор Живков е най-богатия олигарх у нас с около 1.5 млрд. евро

 

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница