Геополитика: Кога Борисов ще се самосбогува с властта ?

Геополитика
КОГА БОРИСОВ ЩЕ СЕ САМОСБОГУВА С ВЛАСТТА?
**** Турски (Балкански, Хъбов и т.н.) газов поток стана по-важен от Северен! Битката на „големите“ ще е на живот и смърт. На нашата територия.

Който си мисли, че Бойко Борисов ще напусне сега или в близките седмици властта, а пълен наивник. И не е заради ненадминатото му дебелокожие.
Този човек, заседнал в премиерското кресло, изпълнява поръчка! Изключително скъпо заплатена му и изключително гибелна за България.
Тази поръчка е ТРЪБАТА!
Тръбата Южен-Турски-Хъбов-Балкански (Сръбски) газов поток, сега скромно назоваван „част от националната газова мрежа” заради наближаващите санкции върху нея.

Борисов няма да си тръгне, понеже е руско прокси.
А защо няма. Защото националната ни газова мрежа и ТРЪБАТА от седмица насам се превърна в най-стратегически, най-жизнен руски проект, от който Кремъл е заинтересуван до кръв, както се казва – на живот и смърт, с цената всички възможно и невъзможно.
Обяснявам защо!

КРЕМЪЛ СПРЯ СЕВЕРЕН ПОТОК

Онзи ден руснаците се отказаха от довършването на Северен поток.
Отказаха се, без да дочакат американските санкции. (по-надолу обяснявам как и защо се отказаха)

Руската икономика се крепи на два фактора – износ на нефт, износ на газ. За Кремъл е жизненоважно, практически въпрос на оцеляване на властта на Путин да осъществи износ на газ при големите потребители в Западна Европа.
След срива със „Северен поток” им остана само Южен-Турски-Хъбов-Балкански (сръбски) поток.
В България кабинетът на Борисов усилено строи тази тръба, в Сърбия Газпром владее националната им газова мрежа. Остава Унгария, но евентуално Виктор Орбан може да се купи с много пари.
И така синьото злато най-сетне ще стигне до хъба в Австрия, за да потегли към най-големите пазари. Иначе в близка перспектива Москва ще трябва да ги отстъпи на другите доставчици и на LPG – втечнения близко- и средно източен и американски газ.

Вижда се, че Борисов, ГЕРБ и патриотичната му коалиция са поели ангажимент, която вече е невъзможен за отказване. Щом строят ТРЪБАТА, са си взели вече и своето, личното (става дума за над 300 милиона долара!!!!)

Кремъл няма интерес от смяна на тяхното правителство, което строи.
Няма интерес от друго, от какъвто и да е преход във властта в България, дори отново да монтира във властта някакви свои хора. Няма голям интерес и от служебен кабинет на Радев, понеже този вид управления са краткотрайни и с ограничени финансови ресурси.

=======================
А и всякакви такива промени са загуба на време. В условия на краен негов дефицит (наближава времето на бурите в Балтийско море)
Затова цялата пета колона на Москва е мобилизирана, за да удържа Борисов на власт.
Затова руското прокси в Президентството е позиционирано за втори отбранителен рубеж – ако първият падне.
Затова руското прокси в протеста е трети отбранителен рубеж – ако вторият падне, пак да останат хора и лостове за влияние във властта
=======================

Следователно самооставка от Борисов по негова воля може да се очаква, когато свърши строежа на ТРЪБАТА. Срокът за завършването беше краят на т.г., но сега е пролетта. Когато са изборите.
Цената на тази битка се измерва със стотици милиарди долари, с енергийни зависимости, със започналото геополитическо преструктуриране, което ще определи бъдещето на редица държави за десетилетия напред.
Или ще ги превърне (и нас ще превърне) в опожарена земя като Сирия.

ПОДМОЛНА СМЯНА В ТРЪБАТА – ОТ БЪЛГАРСКА НА РУСКА

Втората цел на Кремъл е от българска тръбата да стане руска.
Първата крачка е направена – с помощта на българското правителство е резервиран капацитет от 90 на сто. Това е в нарушение на европейските изисквания за междудържавни газопроводи и затова Борисов започна да се кълне, че проектът е само „за разширение на националната мрежа”. Най-вероятно обаче от ЕС ще реагира на погазването на правилата.
Идеята е при капацитет от 90% тръбата да не се пълни и съответно да не се изплаща.
А защо?
Заради заемите.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Втората крачка в смяната на собствеността са те – взиманите кредити за строителство
• 200 млн. евро от октомври 2019 г.
• 400 млн. евро от август – тези дни (всъщност вече са 450 млн.)
• Стоков кредит от 2019 г. за 600 млн. евро (самите тръби, съоръженията, както и земята, която е предоставена от старото съвместно дружество „Южен поток”)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

При липсата на достатъчно поръчки и капацитет тази Тръба няма да се изплати и за век напред. А по парите залогът е тя.
Нали знаете какво става, когато спреш да плащаш на банката? Идва частният съдебен изпълнител и ви прибира жилището – барабар с мебелировката.

Заради тази поръчка и тлъстия, ошемляващ комисион покрай нея за завоюване на националната ни газова мрежа Борисов не играе коронния си пирует. Знаете го – да си подаде оставката и после отново са монтира във властта с фалшифицирани избори.

За мен не е толкова любопитна руската или Борисовата позиция – там всичко е от ясно по-ясно.
Интересната е американската.
И не във връзка със санкциите, които все още не са наложени. Подозирам, че няма и да ги наложат.
Защо?
Понеже САЩ и техните компании също имат амбиции към ТРЪБАТА. Ала за разлика от руснаците интересът не е толкова да я владеят, а да ползват – плащат и прокарват своя втечнен газ до сърцето на Европа.

Не е проблем: едно малко разклонение към Видин и по моста газът е в Румъния, заобиколил руската Сърбия. А оттам пътят за хъба в Австрия е лесен – без политически спънки.

Хм, това е сметка без кръчмар!
Понеже както се очертава, преносът на неруска газ по българска тръба заради непомерните заеми ще се преобърне в пренос по руска тръба, собственост на Газпром.
Така американските компании и САЩ ще трябва да се молят на най.-големият си газов и политически конкурент да им пусне аванта.

ТРЪБАТА Е ДЖОБЪТ ВИ

Навремето взривиха редакцията, в която работех, когато преди 22 години, в началото на 1998 написах, че предстои прокарване на тръбопроводи по дъното на Черно море, съюз на Кремъл с ислямистите в Турция и пореден опит за приватизация от Русия на националната ни газова мрежа.
Но за толкова десетилетия видях, че Вашингтон не успя да научи урока си и продължава да храни илюзии. Видях, че и Германия не го научи и хранеше илюзии. И Русия дори не можа да го научи, както се вижда.
И България не го научи, но за сметка на ненаученото захрани с невероятни лични суми властниците си.
Сега за пореден път изброените ще учат и ще ни преподават уроците си – на нашата територия. Ще трябва да си изберем учител. Защото без учител или с много учители пишат двойка
А в геополитиката двойката е разпад. На държавата.

Ще кажете: дреме ми голямата политика, я стане, я не стане.
Дреме ви, ама не.
Касае ви!.
Съвсем пряко.
**** Скъпата руска газ у нас (най-скъпата в Европа) фалира химията ни. Десетки хиляди останаха без работа, цените на производни продукти и стоки от тази газ се от най-високите у нас.
**** Касае ви – цените на скъпата руска газ е дълбоко бръкване в джоба ви от топлофикациите.
**** Касае ни – чрез дълбокото бръкване от джоба ви от цените на електроенергията.
**** Касае ви. Дори един-единствен факт е достатъчен като аргумент: публикуван е отчетът на ЕС за цените на енергоносителите (газа) за първото полугодие на тази година.
Цена за България – 19,77 евро/МВтч. За същата газ в Европа плащат 10 евро/МВтч.
**** Касае ви – ТРЪБАТА ИЗЛИЗА 3 МЛРД. ЛЕВА (ПО 435 лева и 72 стотинки НА ВСЕКИ, ВКЛ. И ПЕЛЕНАЧЕТАТА И ПО НАД 1000 ЛВ НА РАБОТЕЩ)

––––––––––––––
––––––––––––––
––––––––––––––
ПЛАНИНАТА РОДИ МИШКА

След отказа на западни компании да полагат тръбите, Русия привлече своите два единствени такива кораба „Акад Черкаский” от Далечния Изток и баржата (шлеп) „Фортуна” *** виж мой пост от мин. г

Мин. г. се наложи тежък техен ремонт заради разграбването им, който трябваше и да ги осъвремени.
По технология баржата щеше да полага тръбите, а корабът – да насочва и контролира полагането. Това е сложна и проблемна за изпълнение операция, понеже се изисква много точно позициониране. Но Москва не притежава морски съд като Запада, който едновременно да извърши двете операции.
И освен това трябваха два кораба, защото оборудването за заваряване на тръби с голям диаметър, използвани в „Северен поток 2“, нямаше как да се модернизира в „Академик Черский“ (руснаците закупиха кораба през 2015 г. срещу 1 млрд. долара.)
Той има оборудване, което се използва при полагане на тръби с по-малък диаметър на Сахалин, но за „Северен поток” не стана.
За сметка на него шлепът „Фортуна“ е с такива възможности за заваряване на големи тръби. Но пък няма система за позициониране и задържане на едно място. Освен това шлепът може да работи само в плитка вода, а за полагане на дълбоководни тръби е необходим „Академик Черски“.

Въобще ситуацията се оказа парадоксална. Имаш и едното, и другото, но не знаеш как да си съединиш. Като ракия без салата или още по-лошо като чаша, но без ракия

Затова на онзи ден, на 7 август руската компания „Межрегионтрубопроводстрой“ (МРТС – основната руска компания за тръбополагане), заяви, че изтегля баржата „Фортуна” от този проект. Същевременно Министерския съвет прие решение, с което ще се строи тръба по морското дъно в Далечния Изток и вече е ясно, че двата плавателни съда ще потеглят натам, откъдето дойдоха.
Обяснението на компанията за отказа е, че тя е арендатор на баржата и договорът за аренда бил прекратен. Хм, явно го е прекратил „Газпром”, понеже съдът се води негов, макар и през офшорка. Но това е пропагандата – „лошите” ни спряха, а не неуменията ни.

Резултатът от руската одисея: кораби има, но технология няма. Прокарването на оставащите 110 км (по руски данни) е повече от проблематично, а като съдя по решението за отказ от баржата- невъзможно.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Така от някаква жалка провинция, от заден двор на Европа и света България изведнъж се превърна в център на световна геополитика. Родният мутренски елит въобще не се интересува от нея, няма и интелектуалният капацитет поне малко да я проумее.
Неговото разбиране за политика опира до „колко взех” и „колко ми дадоха” (в случая може да се изчисли комисион от четвърт милиард долара)
Затова тази власт е опасна!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
За всеки от нас!
Понеже ни натиква в центъра на геополитически въртеж.
И вярва, че някоя руска баржа ще ни спаси. Която дори една тръба не можа да положи в едно относително плитко море.

  • Григор Лилов

„Северен поток“ е мъртъв, България получи уникален шанс, но го проигра, плащайки 3 милиарда

Борисов: „Южен поток“ е спрян, защото нашите интереси се определят от ЕС

Путин: Искахме да помогнем на България с „Южен поток“, но колониалното и правителство не го пожела

Путин: Искахме да помогнем на България с „Южен поток“, но колониалното и правителство не го пожела

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който