Германия обявява Хизбула изцяло за терористична организация

Вчера говорителят на германското МВР заяви, че вътрешният министър Хорст Зехофер е обявил радикалното ливанско шиитско движение за терористичен субект. Това е изпълнение на гласувания, в този дух от управляващата коалиция закон, в Бундестага с голямо мнозинство. Нещо повече, според годишния анализ на заплахите за националната сигурност на Германия се отбелязва, че вероятно на територията на федералната република живеят 1050 члена на Хизбула.

В отделно изявление на говорителя на ХДС Матиас Мидлбург се казва, че една от причините за това е, че шиитското радикално движение се финансира с незаконни средства. Вероятно става въпрос за зачестилите информации за контрабанда на наркотици в страни от Близкия Изток.

Преди дни саудитските власти задържаха пратка от приблизително 19 246 000 хапчета амфетамин на кораб, дошъл от сирийско пристанище. Предполага се, че четиримата задържани имат връзка с Хизбула.

Един от източниците на финансиране на организацията е събирането на членски внос и дарения на симпатизанти на територията на Германия.

С тази стъпка Германия поставя под един знаменател политическото и военно крило на ливанските радикали. До този момент, такава е практиката само на някои европейски страни като Великобритания и Нидерландия. Повечето държави, в това число и България, считат за терористичен субект единствено военна организация, за разлика от политическото тяло на Хизбула. Тази формулировка беше възприета от ЕС след атентата в Сарафово през 2012 г.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

КОВИД 20

Почина принц Филип. «Ако се преродя, бих искал да се върна като смъртоносен вирус, за да

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times