Германия превръща стари летища в КОВИД-центрове, ще ваксинира по 20 000 души на ден

Властите в Берлин вдъхват нов живот на затворените летища в германската столица, тъй като са избрани две съоръжения за настаняване на центрове за ваксинация за ковид-19, които се очаква да обслужват хиляди хора на ден.

Дългогодишното летище в Тегел в Берлин, което в продължение на 60 години служи като един от входовете към града, бе окончателно затворено в началото на ноември.

Сега големият надпис „добре дошъл“, който все още виси над входа му, ще получи изцяло ново значение, тъй като Терминал С на Тегел е на път да се превърне в един от шестте центъра за ваксинация за ковид-19 в Берлин.

„Ще ваксинираме от 3000 до 4000 души на ден“, каза Албрехт Броме, човекът, отговарящ за проекта за изграждане на ваксинационни центрове в Берлин, пред AFP, говорейки за бъдещите възможности на летището.

Тегел обаче няма да бъде единственото подобно съоръжение, използвано за ваксинация, тъй като подобен център е планиран да бъде създаден в Темпелхоф – друго бивше летище, затворено през 2008 г., което вече е служило като велодрум, център за бежанци и ледена пързалка.

Берлин очаква да получи около 900 000 дози от американската Пфайзер и германските компании BioNTEch през първата партида. Тъй като всеки човек би трябвало да получи по две дози, това би било достатъчно, за да се ваксинират около 450 000 души от 3.7 милиона берлинчани.

Градските власти планират да започнат кампанията за ваксинация до края на годината. „Подготвяме се за декември като възможно най-ранна дата“, заяви министърът на здравеопазването в Берлин Дилек Калайци. Тя също така каза, че общият капацитет на шестте хъба ще направи възможно ваксинирането на 20 000 души на ден.

„Общата идея е да се ваксинират колкото се може повече хора един след друг“, каза 60-годишният Броме и добави, че мерките за безопасност и социална дистанция все още ще бъдат от голямо значение по време на ваксинацията.

Бившият пожарникар добави, че е измислил настройката на хъба на Тегел, като е използвал комплект от Lego и е изградил модел на терминала. Според неговия план се очаква всеки посетител да следва определен маршрут от регистрацията до кабината за ваксиниране и след това до консултацията с лекар и финалния преглед. „Представяме си, че всичко това ще отнеме един час“, каза той.

Засега усилията са насочени към оборудване на мястото и предприемане на необходимите мерки за сигурност. Терминалът е затворен с метална ограда и бодлива тел. Броме също така очаква да бъде назначен достатъчно персонал за сигурност, който да бъде готов, в случай че активистите срещу ваксинацията се опитат да блокират достъпа до съоръжението или да нарушат работата му.

Набирането на лекари, медицински сестри, както и логистичен и помощен персонал също е проблем. Според властите в Берлин в шестте хъба все още липсват общо над 1000 служители. И все пак Броме каза, че няма недостиг на приложения.

Медицинският персонал в Германия вече е в недостиг, така че властите планират да наемат пенсионирани медицински сестри, студенти по медицина и дори стюардеси за тази работа. Подготовката за ваксинационната кампания е в разгара си в Германия. Западната – и най-населената – провинция Северен Рейн-Вестфалия планира да създаде 53 центъра за ваксинация, докато най-голямата и втората по население провинция Бавария очаква да отвори 96.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан настоява, че ваксинацията ще бъде доброволна, докато канцлерът Ангела Меркел възлага големи надежди на кампанията, очаквайки „значителен напредък през следващата година“ в борбата срещу коронавируса.

По-рано канцлерът вече определи частичното блокиране на страната, което наскоро беше удължено до 20 декември, като „частичен успех“.

Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн“

ПО ТЕМАТА

Германия: изолатори, инжектиране, чипиране [Официални документи]

 

Концлагерът в Унгария е готов: 2 реда телена ограда с разстояние и караули (ВИДЕО)

Да си дойдем на думата! Правителството на Обединеното кралство публикува оферта за система за Изкуствен интелект (ИИ) за обработка на уврежданията и странични ефекти от ваксината за СОVID-19 описани като ⚠️ «пряка заплаха за живота на пациентите и общественото здраве»!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ВАЖНО! КОВИД ваксините с наночастици служат за генно модифициращ експеримент

 

Електронният концлагер: 15 страни въвеждат цифров имунен паспорт (ВИДЕО – БГ СУБ)

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times