Глупавата човешка изобретателност не знае граници! Т.нар. пандемия даде шанс да се убедим в това! КОВИД-19 – Епилог 

Кога ще приключи всичкото това?

Един уважаван доктор ярък ковид-дисидент, в личен разговор отговори следното на въпроса: „Когато днешното ръководство на Световната здравна организация бъде дадено под съд!“

Половин година след началото на т.нар. коронавирусна пандемия човечеството научи много ново, ако не за вирусните инфекции, то поне за себе си, и направи много глупости. Затова е време да направим равносметката.

На кои въпроси трябва да отговорим?

Първият въпрос – ще помогне ли ваксината?

Една от постановките в началото беше, че „това е просто грип“, което в онези дни беше източник на оптимизъм.
Но сега сякаш всичко се преобръща с главата надолу. Коронавирусът малко прилича на грип, но какво означава това? Човечеството познава грипа и от едно столетие осъзнато се бори с него. От грип всяка година умират около 650 хиляди души, малко по-малко от животите, които до днес е отнесъл ковид. Но ние не сме убедени, че цифрата на починалите е вярна и не е сигурно, че са починали от, а не с ковид.

Дали някой от вас знае от кой именно от десетките щамове на грипа сте преболедували и какъв е имунитетът към тях у вас. Едва ли някой ще даде положителен отговор. А по въпроса как се формира имунитетът към грипа е малко известно.

Стотици лаборатории в света разработват противогрипни ваксини и в развитите страни ваксиниране, макар и не поголовно, се извършва ежегодно. Но вирусът мутира, изплъзва се от имунитета и това далеч не е единствената причина за ниската ефективност на ваксините. Както стана ясно по-горе, за имунитета към грипа е известно много малко.

Равносметката от ваксинирането в САЩ в периода 2017-2018 г. е, че то намалило вероятността ваксинираният да заболее само с 36% в сравнение с неваксинираното население.

Какво следва от това?

Следва, че ако ваксината срещу ковид по някакви причини се окаже по-ефективна от противогрипните ваксини, чиято разработка тече десетилетия, това ще бъде направо чудо. Обаче науката не вярва в чудеса. Да предположим, че тези 36% може да пресекат пандемията, но това съвършено не е достатъчно, за да се принуди отделният човек да се ваксинира. И той няма да се впечатли от обещанието: „Вашият риск да се разболеете ще се намали с една трета.“

Случаят с ваксинирането против грип се налага ежегодно да се повтаря. Това означава доброволно разболяване на всеки ваксиниран.

В случая с ваксината против ковид ако заменим прилагателното „задължителна“ със синонима „насилствена“, повечето хора ще се съгласят да се разболеят от опасната болест, отколкото да се превърнат в опитни зайчета в един концлагер, в каквото ще се превърне нашата планета.

Така че онези, които чакат ваксината чудо, меко казано, не виждат за какво става дума. Може би на някого ваксината ще помогне. Самият факт, че ваксина срещу ковид съществува ще помага чистосърдечно на хората да се справят с паниката, а властите в различните страни – да избягват глупавите, разрушителни решения.

Главният удар, който нанесе измислената пандемия, са именно глупашките решения, забележете – не глупавите, а глупашките, решения, плюс последващият срам заради тях и поражданото от срама ожесточение.
Така че сами си отговорете доколко ваксината може да помогне.

Вторият въпрос е ще има ли втора вълна и нова карантина?

Ако се погледне графиката на заболеваемостта, става ясно, че например в Испания втора вълна вече е имало и върви към спад, а в Русия става дума по-скоро за дълго плато. Нека тук да си спомним, че наличието именно на две вълни на една пандемия не следва от нито една епидемиологична наука.

Вече на почти всички хора е ясно, че вредата от карантината може да бъде изключително голяма и ако може тя да не се въвежда, да не се въвежда. В онези дни тази позиция изглеждаше едва ли не ковид-дисидентска. Днес, глобалната агония на пътническите авиопревози, на масовите мероприятия, на спортните зрелища, търговията, фитнес-индустрията и много други сектори в икономиката, вече е нещо банално. Да не говорим, че на много хора намалиха заплатите.

Както се и очакваше, карантинните мерки бяха отменени или отслабени и не защото бяха безполезни или че болестта беше победена, а просто защото омръзнаха на всички. И за много бизнеси те бяха отменени твърде късно.

Някои страни и региони се отличиха с идиотизма на приетите решения. Често за пример дават Армения, в която карантинните мерки, включително и пропускателният режим, бяха въведени, когато в страната имаше само 25 случая на ковид, и в голямата си част те бяха отменени, когато заболелите станаха 120. Максимумът от 771 заболели беше стигнат след един месец.

Интересен е примерът и с испанската Валенсия, където в разгара на епидемията, на фона на забранените велосипедни разходки и плажуване, изведнъж се взе решението да се отворят баровете. Просто защото беше вече нетърпимо.

В Москва пък хората от различни жилищни кооперации можеха да излизат по индивидуален график; няма да говорим за глобите в метрото и на пътищата. Това излиза от рамките на забавната чиновническа глупост и уверено се зачислява към категорията „няма да забравим, няма да простим“.

Така че с голяма убеденост можем да предскажем, че крайности като т.нар. самоизолация през март-юни 2020 г. няма да бъдат повторени, поне в цивилизованите страни. Нито заради „втора вълна от ковид“, нито вследствие на каквито и да било нови глобални епидемични заплахи. Но идеята да се затварят училища и офиси по времето на епидемии от грип или остри респираторни заболявания може да се осъществи; нищо особено глупашко няма в това.

Глупостите се правят от хората, за да се стараят след това да не ги повтарят. Но вместо старите глупости, вършат нови, съвсем други. Защото глупашката човешка изобретателност не знае граници и фалшивата пандемия даде шанс да се убедим в това.

Третият въпрос – всичко ли научихме за коронавируса?

Краткият отговор е – не.

Грипът се изучава около един век, но нищо подобно като масово тестване, провеждано по времето на днешната „пандемия“, никога не е имало.

Епидемиологията на респираторните инфекции беше, меко казано, умозрителна дисциплина, тъй като нито един пациент не е получил досега сигурната диагноза – вие сте болен от „грип, щам еди-кой си“. Преди 20 години самото съществуване на вирусните пневмонии беше само хипотеза, а лекарите бяха убедени, че бактериите предизвикват възпаление на белия дроб.

Лекарите, разбира се, разбраха, че съществува вирусна пневмония и SARS1 много помогна в това.

Така че отговорът на въпроса е – за ковид разбрахме не много, но и то стига, за да се придвижат напред науката и здравеопазването.

Четвъртият въпрос – колко е опасен ковид?
Коронавирусната статистика, вече и децата разбраха, че се завишава, може и да се занижава, но със сигурност се манипулира.

Днес отношението на регистрираните смъртни случаи към броя на диагностицираните е 3,39%.

Разбира се, не можем да вярваме на тази цифра, защото тя постоянно намалява. Първата причина е съвсем проста и няма отношение към биологията – масовото тестване открива все повече и повече безсимптомни носители на вируса, а смъртта на един човек от самото начало на „пандемията“ изисква внимателно изясняване на причините за нея, дали е по причина или на фона на ковид.

Втората причина е вероятно биологическа. Покойниците са в гроба и никого не заразяват; тежко болните лежат в болници и заразяват поне лекарите, а леките и безсимптомните носители се разхождат навън и разнасят заразата.

За вируса това е сериозен фактор на естествения подбор: еволюцията ще поддържа и разпространи всяка мутация на вируса, която го прави по-малко опасен. Възможно е този процес вече да тече.

В италианско изследване за цялото време на пандемията частта на безсимптомните носители беше установена на ниво 40%, но позитивно диагностицирани с ковид – основно сред младежи и хора на средна възраст, този показател може да стигне до 90%, което означава, че много голям процент от хората са носители на вируса, но той не създава опасност.

Кога ще приключи всичкото това?

Един уважаван доктор ярък ковид-дисидент, в личен разговор отговори следното на въпроса: „Когато днешното ръководство на Световната здравна организация бъде дадено под съд!“

Има и такъв вариант на отговора: „Когато вирусът бъде победен“, но това е глупост, защото досега човечеството не е победило вирусите, в най-добрия случай могат да ги контролират и по-малко да умират от тях.
Третият отговор на въпроса е следният: светът никога няма да бъде както преди, защото човечеството няма да остане същото, след като направи толкова срамни глупости. От това възниква опит, но се разваля характерът.

Че всичкото това ще свърши, няма съмнение. Само да не ни е толкова срамно от глупостите, които натворихме.

Превод: издaтeлcтвo PACПEP

ПО ТЕМАТА

Коронавируса никога няма да изчезне

 

Последно от СВЯТ