Григор Лилов: Братовчед на Бойко Борисов с офшор на Бахамите върти милиардите на България! Нови 5 милиарда за наливане във фалита… По-паралиите – теглете! Във валута

НОВИ 5 МИЛИАРДА ЗА НАЛИВАНЕ ВЪВ ФАЛИТА
Братовчед на Бойко Борисов с офшор на лазурните Бахамски острови върти милиардите на България!

С новите 5 милиарда, спешно взети назаем от международните финансови пазари, постовете ми се потвърдиха.

**** Постът от 16 август
Дупка от почти 8 милиарда, полузакърпена с намалени разходи за над 6 млрд.
БЪЛГАРИЯ ТИЧА КЪМ ФАЛИТА

България тича към фалита! Спасявайте се!

***** постът от 6 август
БЪЛГАРИЯ ЗАКЪСА, СВЪРШИ ПАРИТЕ!
Парично-финансовата катастрофа вече е тук

Григор Лилов: Фалит! Държавата фалира! Парично-финансовата катастрофа вече е тук! Как дойде? Какво ще стане? Какво да се прави?

Няма да се спирам на параметрите на емисиите, които пропагандата представя за успех. При безумно ниски лихви и дори отрицателни лихви по света ниската лихва не е успех, а плод на международна конюнктура.
**** у нас вече почти всички банки, вкл. Булбанк и ДСК въведоха за депозитите на фирмите отрицателни лихви – държиш 100 лева, в края на годината имаш 99 или 98 лева. Предстои същото да се въведе и за депозитите на гражданите. Да ви е честито с новите цени на газа (скъпо парно и топла вода), с инфлацията, която яде спестяванията дори и при тези жалки лихви, с премахването на минималната работна заплата от догодина, която е основа за изчисляване на маса др плащания, вкл. и за най-богатите (напр. за майчинство, детски и т.н.)
––––––––
Ще посоча само един параметър. Виждате го на картинката, която давам (заглавната страница на проспекта на България за финансовите гиганти и акули по света):

10 000 000 000 ДЕСЕТ МИЛИАРДА ЕВРО – ДВАДЕСЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА!

За толкова е програмата GMTN, която правителството е подписало с шестте банки – наши дилъри (дилър – посредник между продавача и купувача на световните финансови пазари)
–––––––––
Успехът с двата нови заема е „неуспех”. Защо?
1. Защото заемите, както знаете от личен, опит, се взимат от немай-къде – когато няма никакви други възможности.
2. Успех щеше да бъде, ако България е дала заем, а не е взела, както го представя правителствената пропаганда.
3. Успех щеше да бъде, ако България удържа на ситуацията без актуализации на бюджета, а сега предстои втора поредна такава за тази година. Така когато започна да гърми държавата и банковата система през 1996 г., при управлението на Жан Виденов, на два пъти актуализираха бюджета, накрая го направиха и трети път.
4. Успех щеше да бъде, ако тези 5 милиарда се взимаха за цели на развитието на България, а не за кърпене на дупки. Финансовият министър Ананиев: „Парите ще бъдат използвани за погасяване на стар дълг, за финансиране на дефицита, за попълване на фискалния резерв…”.
5. Опаа!!!! Как се изпуснал – с нови дългове да плащаш старите е ФАЛИТ! Макар и все още необявен публично. Да пълниш фискалният резерв чрез заеми също е фалит!
Нарича се „технически” – временна неплатежоспособност, необявен, но е смела крачка към истинския и вече не можещия да се скрие.

ДОВЕРИЕТО – ВЯТЪР

Кой дава пари на България като дълг? 30-годишен заем при българския кредитен рейтинг е абсурд да се получи от чужбина. Няма такива идиоти по света.
Отговорът е сложен, понеже купувачите се пазят в тайна.

Аз обаче имам един – ЕЦБ (Европейската централна банка), която игра чрез 8 големи посредника на аукциона за облигациите.
Как да ви го обясня – взимате жилище чрез заем. Вие го купувате, води се на ваше име, но то е на кредит и всъщност го заплаща банката, макар че формално вие сте собственик.
Ама не сте никакъв собственик, защото докато не погасите кредита, не може да го продадате, да го заложите, да го разделите като наследство с роднините и да вършите каквито и да е сделки с този дом.

Участието на ЕЦБ е лош сигнал.
Това означава, че реалният имидж на България във финансовия свят е скандален и тя вече се счита като ненадежден платец.
Напомням, че с ЕЦБ сключихме споразумение и за 1 милиард евро за така нар. „суап” – тя ни дава временно, за някакъв период евро, защото то вече не достига у нас, а държавата й предоставя левове в замяна.
Временно! Срокът е до края на годината! После ЕЦБ си прибира еврото, а България – нейните си хартишки.
Не я обвинявайте – за пореден път през тази година ЕС и ЕЦБ ни спасяват (посочил съм половин милиард отгоре безвъзмездни в предишния пост, за който дадох линк).
Но България се оказа бездънна яма за парите. Крадат се!

Такива сделки с ЕЦБ са нещо много, много лошо. Защото както МВФ е „кредитор от последна инстанция“ – когато никой не иска да ти даде и цент назаем, така е и ЕЦБ – при голяма закъсвация пристигат тези две институции.

За досегашните международни дългове на България се знае кой даде парите за заемите.
Официално облигациите са продадени на международните финансови пазари и срещу това са получени пари.
Неофициално парите са получени от родни и руски финансови акули. Само родните – български физически и юридически лица са дали на държавата 3 милиарда 953 милиона и деветстотин и шестдесет хиляди евро – почти две трети – 60% от взетите 6 милиарда и 637 милиона евро облигационни заеми от държавата
Взети са ЧРЕЗ („чрез”, а не „на”) международните финансови пазари. Дали са ги при изгодни лихви, с всички гаранции, ако не им се плати, да приберат цялата българска собственост, каквато и да е и където и да е (без имотите на посолствата и военните гарнизони), да чопнат всички активи на Валутния борд и т.н.

Родните банки (не са западни, както се смята – едноименните им банки на Запад не носят финансови отговорности към тях, ако закъсат), държат 2 милиарда 733 милиона и 470 хиляди евро. Т.е. фалитът на държавния бюджет, гръмването на балона „финансова стабилност” ще повлече и тях с милиардни загуби към дъното на пропастта.
Както потънаха едни много милиарди евро, взети също назаем преди няколко години.

И последно – да развенчая един мит за публиката.
Въобще не е толкова важно дългът каква част е от брутния вътрешен продукт на нацията, както се представя на публиката. Важното е колко е размерът на плащанията по него.

Защото може да имате имот за милиони, но да не можете да платите вноската по кредита, понеже доходите ви не стигат и затова ще ви го приберат.
И затова при един кредит се гледат първо вноските! Например САЩ са с огромен дълг, Великобритания – с още по-огромен, Япония – с фантастичен, но нямат никакви проблеми. Имат работещи икономики и плащанията по тези дългове не ги стресират.
На фона на този мит най-изгодни са по-дългосрочните кредити, защото при тях месечната вноска като общ размер пада. Освен това и парите се обезценяват, а макар и бавно доходите растат. Затова да пресмяташ колко пари ще надплатиш, докато върнеш кредита е идиотизъм. Това е кукичката на банкерите за шараните – да си приберат даденото по-скоро, за да го завъртят отново за други шарани

САКРАЛНИЯ ВЪПРОС, КОЙТО ЗАДАВАМ ОТ МНОГО И МНОГО ГОДИНИ НАСАМ

И имам един въпрос, който задавам от много и много години наред към БНБ и правителството на Република България, който довежда властта до ярост и на който никога досега не е даван никакъв, какъвто и да е отговор.
Това е въпрос, който и опозицията не желае и не иска да зададе, макар че чудесно знае за какво иде реч. Дори и сега Корнелия Нинова, задавайки поредица въпроси за дълга, фискалният резерв и т.н., се разсея за този въпрос.

_______________________
Въпросът:
Кой ще докладва на гражданите на България какви ги е вършила и какви са балансите на „Дебт Асет Кепитълс”
– офшорка, регистрирана на Бахамските острови. (бел. сякаш по съвпадение съществува и друга едноименна, регистрирана на абсолютно непрозрачните Кайманови острови – фигуриращи в световен списък на най-мръсните офшори)
_______________________

През „Дебт Асет Кепитълс” минават милиардите от взиманите заеми от България, тя оперира с активите на Валутния борд, който тази пролет парламентът го прекрати. През нея се оформиха и операциите по онези 8 милиарда евро заеми, които навремето поискахме от света.
На нея й бяха поверени с решение на БНБ и на правителството такива операции – „текущото управление на свободните наличности“.
„Дебт Асет Кепитълс” се ръководи от Продан Борисов.

****** СЛУЧАЙНО ИЛИ НЕ ПРОДАН БОРИСОВ Е … БРАТОВЧЕД НА БОЙКО БОРИСОВ!!! ********

Резонен е въпросът къде са парите, какво стана с тях?
Затова за по-паралиите пак ще напиша – теглете! Във валута.
Ще има защо да се протестира на площада на 22 септември. От всички, понеже всички ще плащаме това.

  • Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

Съвет: Обърнете всичките си спестявания в евро или долари! Валутният борд остава, но курсът ще се сменя 

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница