Григор Лилов: Данчо ментата ще контролира милиарди! Власт и опозиция договориха парите – всички седнаха на трапезата

 

На фона на текущите скандали най-големият скандал в държавата остана в сянка.
Кой е той?
Знае се, че се изразходват и ще се изразходят милиарди за борбата с епидемията.
Ще се изразходят и с претекст същата борба.
Отчетност и контрол върху тези милиарди няма. Обществото не подкрепи искането за създаване на публичен регистър, в който да се отразява всеки разход. (петицията, за която и аз призовах, има само 3 256 подписа до днес)

БСП обаче възседна гребена на тази вълна. Корнелия Нинова предложи създаването на временна анкетна парламентарна комисия, която да следи харчлъка на милиардите.
Това е познато властово правило: искаш ли да приглушиш, да укриеш нещо, създай комисия!


Така информацията и контролът върху милиардите набързо бяха капсуловани в тесен кръг – само парламентарно представените партии, само в доверени лица – по двама души от всяка. Т.е. за милиардите ще следи нещо като контролен орган на мафията, която ни управлява чрез различните й властови и опозиционни пръсти.


За председател на тази комисия беше избран Йордан Цонев – депутат от ДПС, ковчежник на движението.
По-известен е като Данчо Ментата още от периода на социализма, когато е бил крупие в казиното на „Слънчев бряг” и в бургаския хотел „България”.
За него, кариерата му и подвизите му през десетилетията на прехода съм писал много пъти, за да се повтарям отново сега.
Затова сега само ще го цитирам:

За него си
•  „Първо не съм милиардер, второ, омръзна ми да обяснявам навсякъде колко кредити съм взел, каква дейност съм развивал, как съм ги върнал и какво съм спечелил. Омръзна ми да казвам, че в декларациите, които съм пускал, цялото ми имущество е описано – и кола, и къща, и т.н. Ако искате да минем още по-назад. Примерно да обясня как съм спечелил чейндж-бюрата, да обясня дали чичо ми е от Държавна сигурност, ако искате да обясня и защо съм бил крупие, дали ДС ме е сложила, пък ме няма в списъка, да обясня като малък дали не съм крал.
Простете ми, че съм забогатял, моля ви се, аз честно съм забогатял, аз съм много честно момче. Щом съм могъл да направя някаква политическа кариера, щом хората са ми повярвали, щом като отида в залите, те са пълни, щом ме слушат и ми задават въпроси – от това произтича следният извод: до този момент хората са ми повярвали. Разбрали са, че честно съм си печелил парите, разбрали са, че това, което им обещавам, ще го изпълня.”

За политиката:
•  „политиката е интелектуална игра за богати хора”
•  „не политиката ме е направила богат, а аз съм направил богата политиката“
•  „практиката партии да лобират за фирми срещу осигуряване на подкрепа от избиратели е за предпочитане пред това партиите да се купуват директно от олигарси“

Това е тезата на Ахмед Доган за разликата между толкова приличащите си руски и български модел на перестройката-преход: в Русия политиците са зависими от олигарсите, докато в България партиите си създават олигарси.

 Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

Русофобите, които не признават ролята на Русия за нашето Освобождение и я считат за най-големия враг на България, да четат внимателно: Речта на Цар Борис III при откриването на Паметникът на свободата на връх Шипка на 26 август 1934 г.

РЕЧТА НА ЦАР БОРИС III ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА НА ВРЪХ ШИПКА НА 26

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times във Facebook

The Bulgarian Times във VKontakte

The Bulgarian Times