Григор Лилов: Племенник на Тодор Живков е най-богатия олигарх у нас с около 1.5 млрд. евро

 

Банка-спирачка: ПО ПЪТЯ КЪМ ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОТО


Никой не иска да вземе хартишките – акции на Фибанк (Първа инвестиционна банка – ПИБ)


Институцията е проблем на финансовата ни система


Досега не е записана нито една нова акция от увеличението на капитала на Фибанк (Първа инвестиционна банка — ПИБ) с до 200 млн. лв.
Новите акции се предлагат по емисионна цена 5 лв.
На борсата се търгуват два пъти по-евтино – със зор на нива 2.50-2.80 лв.
Това става ясно от обявление на Българска фондова борса, според което всичките 110 млн. права ще бъдат предложени на аукцион в сряда. Това реално ще е и последният шанс.

Капитализирането на ПИБ е неизпълнен ангажимент на България по пътя й към валутно-курсовия механизъм ERM II – чакалнята на еврозоната.
Мин. г. Европейската централна банка, която също ще взима решение за влизането ни в нея констатира над четвърт милиард евро капиталов недостиг в ПИБ.

Основните собственици са Цеко Минев (Цеко от Алеко) и Ивайло Мутафчиев – племенник на Тодор Живков. По моите оценки са най-богатите олигарси у нас – около 1.5 млрд. евро.
Това е третата тяхна банка, която са повели по пътя на фалита. (първата е ПЧБ – Първа частна, втората – Агробизнесбанк)
Досега Фибанк-ПИБ беше спасявана няколко пъти от държавата, за да не банкрутира. По моя информация последната придобивка на двамата родни милиардери е банка в латиноамериканската държава Коста Рика. Капиталите им са навън, в чужбина, живеят в Швейцария и образно казано, според мен не им пука какво ще стане с оглозганата Фибанк-ПИБ.

Освен ако държавата за пореден път не се бръкне с над половин милиард, за да попълни капитала й. Това ще бъде пореден щедър подарък за олигарсите. Такъв „маньовър” по крилатия израз на Тодор Живков се замисля чрез държавната Българска банка за развитие – или пряко, или чрез др. финансови структури, на които ще раздаде депозити, а те ще вземат с тях акциите.

Банката е в сред четирите най-големи у нас и въпросителната пред нея е проблем на цялата ни банкова и финансова система.

  •  Григор Лилов

Григор Лилов: девалвират лева чрез фактически отказ от Борда с промени чрез друг закон на този за БНБ

Съвет: Обърнете всичките си спестявания в евро или долари! Валутният борд остава, но курсът ще се сменя 

 

В България имало 5 милиардери и 10 хил. милионери

 

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Предишна Статия

Васил Божков показа част от кореспонденцията си с Бойко Борисов

Следваща Статия

Васил Божков публикува сигнала си за рекет, злоупотреба с власт и изнудване и обвини прокуратурата, че бездейства (ДОКУМЕНТ)

Последно от БЪЛГАРИЯ

Don`t copy text!