Григор Лилов: Фалит! Държавата фалира! Парично-финансовата катастрофа вече е тук! Как дойде? Какво ще стане? Какво да се прави?

Премиерът вчера: „идват много тежки времена” Вицето му Дончев: „ще влезем в зловеща комбинация от кризи”
БЪЛГАРИЯ ЗАКЪСА, СВЪРШИ ПАРИТЕ!
**** Парично-финансовата катастрофа вече е тук.
**** Как дойде?
**** Какво ще стане?
**** Какво да се прави?
.
Давам официалното съобщение от вчера:
„Правителството одобри проект на официално искане до Европейската комисия за получаване на финансова помощ от 1 млрд. лв. под формата на заем по Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19, известен като „инструмента SURE“.
.
А ето онова, което то крие и се крие зад него!
ФАЛИТ!
ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА!
Това е смисълът на съобщението.
Каквото и да съобщава правителството за радостните новини около бюджета на държавата, то е лъжа. Каквото и да отчита официално, и то е лъжа.
Истината е в така нар. „Единна касова сметка на бюджета” в БНБ. Това са парите на държавата в лева и валута. Истинските. Защото става дума за счетоводство и финансови документи, за банковата сметка на България, а не за изявленията на този и онзи, пък бил той експерт, министър или дори премиер.
Като всяка банкова сметка и „Единната касова сметка на бюджета” се прави и отчита ден по ден.
.
Какво съдържа тя, какви пари брои?
**** парите на републиканския бюджет (на правителството);
**** парите на здравното осигуряване;
**** парите на социалното осигуряване;
**** парите на Сребърния пенсионен фонд;
**** парите, които дава ЕС;
**** парите на различните извънбюджетни фондове (напр. фонд АЕЦ „Козлодуй”, фонд „Земеделие” и т.н.);
**** парите от взетите заеми на международните финансови пазари;
**** парите от вътрешните заеми, взети от родния финансов пазар;
**** парите на различните държавни структури и на държавни предприятия.(например РВД- Ръководство въздушно движение)
И т.н.
.
Какво е нейното „салдо”?
То се отчита ежедневно.
§ Салдо означава:
**** „постъпили пари за деня” – „излезли пари за деня от нея” = „сума на равносметката по сметката”. ****
Тази сума може да е на „+”, ако са постъпили повече средства от изразходваните, може да е на „-„ ако изразходваните са повече от постъпилите.
.
А сега да видим как се стигна до днешната ситуация, в която поредният милиарден заем вместо да прогони фалита от България, ще захрани същия фалит чрез кражбите на властта (например 1200 евро за посаден квадратен метър тревичка на „Руски паметник” в София, 9000 евро на квадрат за построена градска тоалетна и т.н.)
.
ИЗХАРЧИХА ДОКРАЙ ЕДНИ 8 МИЛИАРДА ЕВРО
.
Кризата стартира през 2015 г. (след фалита на Корпоративна и едва удържания фалит на Фибанк – Първа инвестиционна.)
Тогава България изтегли 8 млрд. евро от международните финансови пазари. Те правеха равностойност от 15.7 милиарда лева. Изтеглихме ги, защото бюджетът остана без пари от драмата с Корпоративна и Фибанк/ПИБ през 2014 г. и нямаше как да си плаща – от заемите до заплатите и страната щеше да фалира.
.
Единната касова сметка на бюджета отчете следното:
• 2015 година: -5 204 179 800 лв. (минус 5.2 милиарда)
• 2016 година: -4 944 766 780 лв. (минус близо 5 млрд.)
• 2017 година: -3 419 990 800 лв. (минус 3.5 милиарда)
• 2018 година: -2 176 071 300 лв. (минус 2,1 милиарда)
.
Събираме и получаваме сума от 15 милиарда 745 милиона 8 хиляди и 680 лева на минус – общ недостиг за тези години, достигнат в началото на 2019.
Нещо да ви направи впечатление?
.
Ами да!
Разбира се!
Тези 15.7 милиарда, с които е олекнала касовата сметка на бюджета за тези години от 2015 насам, които са били неин натрупващ се в годините недостиг са напълно равни на онези 15.7 милиарда лева заеми, които взехме през онази година от международните финансови пазари. Финансистите затова наричат тези заеми „финансиране на дефицита“ – на недостига на пари.
Т.е. в началото на предишната година парите свършиха отново!
.
КАК СКЪРПИХМЕ 2019 ГОДИНА?
.
А сега да видим какво се случи през миналата година, след като в края на 2018 г. България свърши парите. И като по чудо не фалира въпреки това.
Ще го видим от същата Единна касова сметка:
2019 година: -3 196 122 800 лева (минус 3.2 милиарда)
.
Как тогава попълнихме и закрепихме дереджето ни с тези излезли на червено над 3 млрд. лева, с този минус-недостиг на пари за мин. г.?
Как България и банките ни не банкрутираха?
Ами повторихме гръцкия опит по пътя им към техния фалит: да се трупат непрекъснато нови и нови заеми и да крие истината за празната кесия.

А защо не фалирахме тогава – навръх Коледа, а сега ще фалираме?
Спасиха ни европейските субсидии и нови поредни заеми, взимани през 2019г.
Правителството пряко, от свое име пое дългове за 1 млрд.
Горе-долу също толкова изсипа у нас Брюксел.
Понеже в България всяко управление краде безобразно, парите пак не стигнаха.
За да не се увеличава държавният дълг и да се срамим като „образцова” в това отношение държава, се прибягна до различни видове маскировки. От едната страна това стана със сложни финансови операции на международните пазари (както постъпваше Гърция), а от друга – чрез нови заеми, които обаче се теглеха вместо правителството от държавните му банки. В част от тази маскировка на банкрута се превърна Българската Банка за развитие, която замести кабинетът във взимането на кредити от ЕС и света.
.
Така се наляха допълнително почти 3 милиарда, вкл. и над 1 млрд. от Китай!
• Сега разбрахте ли защо и как Китай изневиделица се появи и превърна в основен кандидат да строи АЕЦ „Белене” заедно с Русия?
• Проумяхте ли защо у нас се даде път на всякакви китайски регионални инициативи („Пътя на коприната” например)?
• Обяснихте ли си защо в тази връзка правителството започна да се натиска регионалният офис на Китайската банка за развитие и фондът им за Източна Европа да изберат за седалище София?
.
Какво е ставало зад кулисите, така и не разбрах в детайли.
Но след като розите на дружбата разцъфтяха след визитата на китайския премиер у нас (което не се беше случвало от много и много десетилетия насам), към края на миналата година повехнаха.
Отчаяният опит на президента Радев след този на премиера Борисов да осигури още пари от Пекин се провали с гръм и трясък. Чичко Си стисна кесията заради драмата с Ковид-а и не отпусна нито цент отгоре над вече дадените.
Освен това Москва се обърна на 180 градуса в общата идея и натисна колонията си България да другарува, ала да не влиза в спалнята да се гушка с Китай. Поиска го, понеже Кремъл също остана без пари. И в тази любовна тройка също щеше да се окаже от онази, еб… страна. (моля да ме извинете за цинизма, но в случая си е най-точното определение за ситуацията)
.
.
2020 ГОДИНА – В БЕЗИЗХОДИЦА?
.
В родната олигархия и политиците ни паниката нарасна.
И като гръм от ясно небе тази година те прегърнаха еврозоната и нейната чакалня, нейния банков съюз и се заклеха в тях. Направиха го съвсем реално – дори с промени в законите за разлика от преди, когато го дрънкаха само за нуждите на пропагандата и заглавичкането-вкарване с „200 км в час” на партньорите ни в ЕС.
.
~~~Чакалнята, Банковия съюз и надежда
за аванта от тях~~~~
.
Кое е същественото в механизма РМД (чакалнята) и Банковия съюз?
Ако централната банка (БНБ) няма възможност да разменя левове срещу валута (т.е. България фалира и Бордът се срути), то тогава Европейската централна банка започва да го прави вместо нея.
Ако родните банки закъсат и няма кой да ги спаси, Европейската централна банка им хвърля спасителният пояс, за да не се удавят.
.
Кога?
Не е отсега, както твърдят медиите! Не е, понеже все още не сме действителен член, макар че формално го обявиха.
А кога?
**** Не по-рано от 1 октомври, гласи съобщението за Банковия съюз. Без него еврочакалнята е като локомотив, сложен на голо поле без да има релси, върху които да се движи.
**** И евентуално от 1 октомври, ако подготвяният за целта специален доклад за така нар. конвергенция заяви, че наистина България е подготвена напълно за разни европейски чакални и съюзи.
Хм, а ако докладът не го заяви?
.
~~~~~~~~Каква е ситуацията сега~~~~~~~~
.
Нека пак да видим Единната касова сметка на бюджета в БНБ:
Януари…………………………… +520 517 800 лв.
Февруари……………………….. +723 142 300 лв.
Март………………………………. -118 850 300 лв.
Април…………………………….. -11 253 100 лв.
Май…………………………………-1 261 236 300 лв.
Юни………………………………..+28 265 000 лв.
Юли……………………………….. -664 095 500 лв.
Август (прогноза на МФ)… -474 439 500 лв.
.
Т.е. само до тук недостигащите пари са „-1 257 949 600 лв.”. Един милиард и 258 милиона на минус.
.
На минус!
Държавата е на минус и пак свърши парите, въпреки че през пролетта, през април България взе нов заем – специална кредитна линия от Европейската централна банка.
Тя е за 2 милиарда евро (3,91166 милиарда лева)!!!
Сумата се отпуска при необходимост само до края на тази година.
________________________________________________
________________________________________________
Суап означава, че Европейската централна банка временно – срещу предоставени на нея български левове ще ни дава валута, ако тя не достига в България. Това се прави, когато централната банка (БНБ) в някоя държава (България) и банките в нея се опасяват, че нямат пари и съответно няма да могат да обменят лева за евро, долари, англ. лири, швейцарски франкове и т.н.
В международния финансов свят тези суапи ги наричат „изкуствено дишане за удавника” . Наричат ги укрит „технически фалит”.
Такъв е терминът за тази временна неплатежоспособност на Валутния борд и банковата ни система с тенденцията временното да стане постоянно. У нас такива заеми властта ги определя като „стабилност”.
________________________________________________
________________________________________________
.
Та затова не се чудете защо на пожар парламентът промени Закона за БНБ, като отмени Валутния борд. Ще възразите – но депутатите в Решението си за влизане в еврочакалнята и в банковия европейски съюз записаха като условие запазване на фиксирания курс на лева към еврото.
Прах в очите!
.
Ако не знаете, запитайте някой правист: кое важи и кое всъщност действа и винаги се прилага при конфликт на противоположни текстове в Закон и в Решение?
Прилага се Законът, който е с обвързваща сила, докато Решението на парламента в случая е само политическа декларация за намерения! И нищо друго! Според Конституцията ни няма как Решение на парламента да отмени или промени какъвто и да е Закон.
.
НЯМА ЧУДЕСА
.
Мисля, че вече ви е ясна ситуацията в страната.
Мисля, че ви е ясно защо правителството на Борисов хем твърди, че ще управлява докрай, хем въпреки това си остава отворен пътя за оставка за премиера и/или кабинета (както заяви вчера на Националната конференция на ГЕРБ).
Защото може да се случат, но може и да не се случат онези чудеса от онзи спрян в последния момент фалит на банките, Борда и лева през 2014 г.
.
Заради надеждата за такова чудо кабинетът вчера реши на пожар да измоли още един 1 милиард лева – уж за безработицата според официалното съобщение.
Би помолил и за повече, но вече е изпросил 4 млрд от ЕЦБ, с тази молба проси още 1 млрд., та станаха 5 млрд. Засега не иска повече, защото по-големи суми се дават по-трудно от една страна, а от друга – дори и при тези суми тътенът на наближаваща финансова буря се чува по-силно и за повече институции, и за повече хора.
Към тези данни ще добавя и още 7 милиарда лева от кредити, искани за разсрочване в последните два месеца поради невъзможност за плащане. Реално те са нова сума, прибавяща се към и така голямата сума на „лошите заеми” в банковата система.
.
Сегашната ситуация едно към едно копира онези от преминали такива кризи.
__________________________
Пандемията от Ковида и икономическото цунами, вдигнато от него, се съединява с онова задаващо се финансово цунами от недостига на пари у нас.
__________________________
Международните финансови пазари не желаят да ни отпуснат и цент. Те за разлика от нас чудесно знаят, че това управление е тотално банкрутирало и България върви към сценария „Жан Виденов”: вече официално рухване на привързания към еврото курс на лева, затваряне задълго на банките у нас, както се случи в Гърция и въвеждане на ограничения пред тегленето на влогове за година, може и повече напред.
Очаква ни и тежък инфлационен, може би и хиперинфлационен шок.
.
ИЗМИВАНЕТО НА РЪЦЕТЕ ОТ ВИНАТА
.
Вчера в речта си премиерът Борисов си върза гащите, сочейки преднамерено умишлено надути и неверни, напълно лъжливи данни за спада на брутните вътрешни продукти в САЩ и ЕС. Направи го нарочно, за да си измие ръцете от отговорност И ВИНА, когато му дойде времето и повторно си ги насапуниса за всеки случай:
– Поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата, в която ще си подам оставката. Подписал съм споразумение, под което пише, че правителството трябва да изкара мандата си. Трябва да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци, дори години.
.
Каза го, за да може утре, когато му дойде времето, да ви натърти „Нали ви предупредих да не разклащате стабилността!” и да си пише плюсът на ГЕРБ за изборите догодина.
.
Заради тази бъдеща вина вечният от години кандидат-премиер и първи заместник на Борисов, фактически оперативно ръководещ правителството Томислав Дончев за пореден път отказа да стане министър-председател, дори и по заместване.
Никой не бърка доброволно в торба с отровни змии. Първото вице на Борисов неволно се изпусна за трагедията с паричната торба на държавата и банките ни „ние ще влезем в ЗЛОВЕЩА КОМБИНАЦИЯ ОТ КРИЗИ”.
.
Всички политици знаят, че миналата година стабилността тежко заболя, а от тази е на смъртно легло.
****** И затова всякакви типажи „Маи Манолови” и „не-Маи”, иначе потайни дружки с Бойко Борисов, се включиха в протеста. За да ви кажат обратното-същото от премиера и също като него да си пишат плюс за себе си на изборите догодина „И ние предупредихме какво ще се случи!”
****** Затова премиер и президент се сбиха помежду си. Като по взаимно съгласие: всеки от тях да си измие отговорността от ръцете си за онова, което предстои.
****** Затова правителството не разгонва блокадата на кръстовищата и въобще протеста със сила, макар че пооредя. Затова вчера Борисов изиска настоятелно да „няма никакви провокации срещу протестиращите”. Протестът и блокадата заедно с рефрена „запазването на стабилността” са му чудесен претекст утре да посочи други като „виновни” за националната катастрофа.
****** Затова България прегърна еврочакалнята и банковия съюз. За да предостави за плащане от ЕС на сметката за десетките милиарди на финансовата катастрофа.
.
Знам, че чудеса, макар и много рядко, се случват.
Дори и в света на парите.
Но когато става дума за финанси, най-добре е да не се очакват. За да те запази чадърът от дъжд, трябва да го вземеш, да го носиш и отвориш преди пороят да се изсипе върху теб и намокри до кости.
.
Инвестиционните фондове (двата им фонда си размениха пакети акции един в друг) на Ротшилдови и Рокфелеровци (възможно най-, ама най-най-богатите родове в света) предупредиха акционерите си, че в сегашните и идващи времена въобще не е важно как да се множат парите.
Най-важното било да се опазят.
А парите са си пари, независимо колко са големи или малки по размер.
Запазете си ги!
Знаете как от историята на прехода ни.
*****
*****
*****
.
ПРОГНОЗИТЕ: КОЕ СЕ СБЪДНА И КОЕ – НЕ!
.
§ През 1994 г. в огромно разследване – поредица прогнозирах рухването на финансовите пирамиди, разказвайки за всяка от тях как, защо и от кого са създадени и какво ще последва до година време. Те рухнаха на следващата година.
Съветът ми тогава беше един:
ТЕГЛЕТЕ, ВЪВ ВАЛУТА!
.
§ В края на 1995 г. (декември) и началото на 1996 г. (януари и февруари) в поредица статии и анализи прогнозирах курс на долара от 3000 лева, хиперинфлация, рухване на банковата система.
Дори изброих с имената им всички банки, които ще фалират.
Кризата започна през март 1996 г. и се развихри до февруари вкл. 1997 г. Левът от курс 71 за долар отиде на посочените от мен 3000. Прогнозата уцели точно, вкл. и изброените поименно банки.
Съветът ми тогава беше един:
ТЕГЛЕТЕ, ВЪВ ВАЛУТА!
.
§ От средата на 2013 г. тук, в профила ми, както и в ТВ ми предаване предупреждавах, че предстои фалит на: 1. Корпоративна банка; 2. Фибанк ((Първа инвестиционна); 3. заплашени банки (изброих ги поименно и по ред); 4. опасност от банкова ваканция; 5. много вероятно рухване на Борда.
Кризата започна през юни 2014 г.
Двете банки в т.1 и т.2 хлопнаха веднага кепенците. Сега вече се знае от най-официални публикувани документи и изказвания на първите ни банкери и ръководителят на Борда, че по т. 3 тогава, в онези дни 13 банки са изпаднали в неспособност да плащат.
(бел.: не прогнозирах напълно успешно: бях посочил към двете първи още 7, които ще ги последват, а те се оказаха повече)
В драматичната събота на 28 юни, когато спасение вече не се виждаше, на заседание, започнало сутринта и привършило чак привечер, в голямата зала на БНБ банкерите и правителството прибегнаха до последното средство преди рухването на Борда – решение за банкова ваканция, започваща от понеделник. Пазеше се пълна секретност, но въпреки това аз го съобщих. Без файда, понеже в почивни дни нищо не можеше да се направи (и в Гърция решението за банкова ваканция го взеха в почивен ден).
В неделя, на 29 юни ЕС, Еврокомисията и ЕЦБ, както и двете междудържавни банки на ЕС спешно се намесиха, като веднага отпуснаха пари.
На първо време дадоха 3.3 милиарда за закрепване на ситуацията (без да спасяват Корпоративна, както настояваше родния елит, но разрешиха с част от тези пари да се закрепи Фибанк/Първа инвестиционна).
Едно отклонение: Фибанк (Първа инвестиционна) по моята оценка тогава дори не беше закрепена. Впоследствие се наложи пак да се закрепва (тази година отново и за трети пореден път). Пак по моята оценка банката е удавник отдавна, изкуственото дишане не помага, което се вижда по многобройните й „закрепвания” от държавата. За мен тя е един изпразнен докрай, продънен и раздрипен кош, който за нищо не става освен за изхвърляне.
На 28 юни 2014 г. България фалира. На следващия ден – 29 юни, западните ни партньори ни спасиха и решението за банкова ваканция беше отменена.
Тогава, преди 6 години по едното чудо избегнахме фалита и падането на Валутния борд, едногодишна ала-гръцка ваканция на банките, обезценката на лева и хиперинфлационния шок.
Съветът ми тогава, преди да настъпят онези драматични дни беше един:
ТЕГЛЕТЕ, ВЪВ ВАЛУТА!
.
****снимките са за отчаяната илюзорна надежда за спасение на парите от близко и по-далечно минало

  • Григор Лилов

ПО ТЕМАТА

Григор Лилов: девалвират лева чрез фактически отказ от Борда с промени чрез друг закон на този за БНБ

Съвет: Обърнете всичките си спестявания в евро или долари! Валутният борд остава, но курсът ще се сменя 

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня

70% Продължаваме… 2020 бензина беше 1.52 лв. 2020 пропан бутана беше 0,69 лв.   1 000

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times