Григор Лилов: 50 млн. долара подкуп за премиера Бойко Борисов (ДОКУМЕНТ)

СКАНДАЛЪТ С ПУБЛИКАЦИИТЕ ЗА ПОДКУП ОТ 50 МЛН. ДОЛАРА ЗА ПРЕМИЕРА НИ
И едни реактори за Белене

Хронологията:

1. Първа публикация за битката на двата обръча руски капитал за активите на нашата фалирала Корпоративна банка – на 21 септември сутринта в „Московский комсомолец“ със заглавие „Тревожен звънец – кой навлича нови санкции на Русия“
Аз самият също споделям тезата, че има такава битка, която се води не само у нас, но и в самата Русия.
Няколко думи за изданието – от големите в Русия, издателския му концерн е добре представен в чужбина със свои медии – от Израел през Европа до САЩ.
Гл. редактор и собственик – Павел Гусев: шеф на Съюза на журналистите в Москва (от 1991 г.), член на Обществената палата на Руската федерация.
И ВНИМАНИЕ – член на Съвета при Президента на Русия по развитието на гражданското общество и правата на човека.
И пак ВНИМАНИЕ – председател на Обществения съвет при Министерството на отбраната на Русия (от 2013 г.)

В същата дата – 21 септември на първо четене следобяд парламентът гласува да се дадат 620 млн. на руската „Атомстройекспорт“ по арбитражното решение за Белене.

2. На 26 септември следва кампания за руските обръчи капитал и битката помежду им и в редица други руски издания и сайтове, което говори за нейното дирижиране от някакъв център (Кремъл?)
Любопитна е интерпретацията в „Независимая газета“: как монархисти и забележете – руски патриоти, се изжалваха на Америка от руска държавна банка. Подобна е и позицията на агенцията „Регнум“.

На тази дата – 26 септември изгрява и сензацията със съобщението за подкуп от 50 млн. долара за Бойко Борисов, платен от хората на Внешторгбанк.
Изгрява вкл. и в много сериозни издания като например „Бизнес-газета“.
Изданието предупреждава, че има и друг такъв скандал: МВФ и шефката му Кристин Лагард вече е обвинила същата руска ВТБ заедно с швейцарската Credit Swiss в корупционни действия за 1 млрд. долара, отпуснати на Мозамбик, които така не ги и видели там.

Идеята е, че втори подобен корупционен скандал ще дойде вече „множко“ – поведението на руска държавна банка на международната сцена води и до негативни последици за цяла Русия. Тонът и съдържанието на тази статия (а и на др. публикации в сериозни медии) подсказват, че някъде другаде по света е възможно да имат данни и доказателства за такива корупционни действия.
Общо изброих над 50 съобщения и публикации.

3. Аз си загубих два дни, за да проверя цялата история, интересите на изданията, агенциите и сайтовете, техните собственици.
„Московский монитор“, който избрах с линка за подкупа за нашия премиер, е неутрален в тази история и претендира за обективност. В този случай я демонстрира (може би показно).
Защото там се появиха две скандални разследвания – едното за действията на ВТБ като представител на единия обръч капитал, другото – за действията на руския олигарх Малофеев и приятелите му като представители на другия обръч.
Изданието не е с откровен пропутиновски тон, но публикува и доста антизападни публикации.
То е продукт на общественото движение „Поколение“. Негов шеф е Юлия Александровна Максимова. Покрай всичко друго е и едра бизнесменка. Първите й фирми са с регистрация в Санкт Петербург.
Сред компаниите й забелязах и „Балтийски синдикат“. Счетоводна, за финансови консултации, за офшори и в тези области близка до редица хора в Кремъл и Центъра. Хм…

4. Ще отбележа, че когато в книгата си „Дуел“ и постове тук разглеждах Корпоративна банка и предстоящия й фалит, вкл. и паяжината около него, свързана с международния тероризъм, разгледах и ВТБанк.
Обърнах внимание и на едни 5 млрд. долара, които са се изгубили и натискът на Кремъл срещу банката. Съобщих и за една странна катастрофа, предизвикана от неизвестен, неоткрит и досега камион – със загиналия в лимузината му в центъра на Москва, на крачка от Кремъл син (един от двамата) на Андрей Костин – босът на ВТБанк.

5. След залпа от 26 септември от публикации за 50 млн. долара подкуп за премиера ни, на 27 септември разбрахме, че Бойко Борисов е звънял на Владимир Путин.

6. Случайностите си нямат работа и затова не твърдя, че има връзка.

Но на следващия ден след този разговор – на 28 септември в парламента беше гласуван окончателно законът, с който България ще плати около 650 млн.евро за едни атомни реактори за Белене.
Реактори, които никой не е видял, за които няма никакви документи и за които властите у нас непрекъснато обясняват всякакви небивалици.
Депутатите гласуваха този закон на ангро, без дори да видят и помиришат арбитражното решение или поне да са запознати с основните пунктове от него.

НЯКОЛКО ПОЯСНЕНИЯ

Можеше най-спокойно да минем и без този закон.
Например както без никакъв закон за целта навремето през 2014 г. правителството се обърна към ЕК с молба да му се разреши да отпусне държавна помощ за закъсалата тогава Първа инвестиционна банка. И му разрешиха.

Но законът за плащане по абритража за Белене беше жизнено необходим на Москва.
С НЕГО, СЕГА И ПО ТОЗИ НАЧИН ПАРЛАМЕНТЪТ ЮРИДИЧЕСКИ ПАРАФИРА ЗАКОННОСТТА НА РУСКАТА ПРЕТЕНЦИЯ. И ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО С ТОЗИ ЗАКОН.
Иначе кой знае какво можеше да стане утре – с други управляващи у нас.

Защото руската претенция досега и самият арбитраж за Белене не отговаряха на чл. 85, ал. 1, т.5 от Конституцията – парламентът да ратифицира международни договори (споразумения), които предвиждат участие в арбитражно или съдебно уреждане на международни спорове.

За публиката остана това от същия този вчерашен ден:
„Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от „White and Сase“, в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между „НЕК“ ЕАД и „Атомстройекспорт“ във връзка с проекта „Белене“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.“

СПОРЕД ПРАВИЛНИКА НА АРБИТРАЖА, КАКТО И СПОРЕД ЗАПИСАНОТО В САМОТО АРБИТРАЖНО РЕШЕНИЕ, СРОКЪТ ЗА ОБЖАЛВАНЕ Е 30 ДНИ.
Арбитражното решение беше получено от „White and Сase“ на 15 юни. Срок от един месец означава последно време за каквото и да е обжалване на 15 юли!
15 ЮЛИ!
Чак на 13 септември властите съобщиха, че ще обжалваме лихвите.
Както навремето предсказах, че перфектно ще ни осъдят за реакторите (понеже парламентът прекрати Споразумението за Белене само 3 дни преди то да изтече), така и сега съм категоричен – перфектно ще загубим, понеже сме изпуснали срока.

На 28 септември ни успокоиха, че ще искаме обжалване и на самото решение. Е, срокът изтече – крайният беше 15 юли. Но е лесно да заблудиш хората – те не знаят детайлите. Журналистите, анализаторите, коментаторите, така нар. критикари на властта мълчат за тях.
А дори и най-четеният социален профил не може да се сравни с целокупната мощ на националните + регионалните медии.

Вчера изгубихме и възможността да се позовем и на Конституцията.
Ще плащаме 620 млн. засега (а може и нови плащания да има), без да получим нищо насреща. Но такава беше и целта на аферата Белене (да се задигнат едни близо 2,3 млрд.)

Днес БСП заяви вот на недоверие. За провала с Ирина Бокова.
Няма да е за нещо съществено, я!
Властта у нас е придворна, опозицията й – също придворна. Ясно на кого. И срещу какво!

ЦЕНАТА

Това е хронологията на дните 21-26-27-28 септември.
Те струваха на всеки български гражданин – от пеленачето до умиращия по 172,91 лв. Без лихвите и евентуални нови плащания. И по 641.46 лева за цялата афера „Белене“.

Послепис:
актуална бележка: получи се потвърждение на поста ми – писмото до правителството от адвокатската ни фирма „White&Case“, в което тя го уведомява, че няма как да жали решението и лихвите, понеже сме изпуснали срока. Ако има технически грешки при изчисленията, това можело да се оправи. Както разбирам, можело да се оправят едни евентуални 12 млн.

Според становището на адвокатите ни от адвокатската кантора White&Case (точка ІІ 6) НЕК носи отговорност при договорните задължения за реакторите и оборудването. Отговорност на НЕК за виновното поведение при предсрочното прекратяване на Споразумението (напомням – само 3 дни преди да изтече) арбитражният съд не е приел. Но то – виновното, си остава. За кого – ами за държавата, която го направи, т.е. България чрез правителството и парламента. Т.е. остава и възможност за нов арбитражен процес – този път срещу България.


Сумите на човек съм ги изчислил според обявеното от статистиката население на България на 31.12.2015 – 7 153 784 души. Напомням, че на 8 май 2014 извадих с факти и документи истинското население на България – от самата статистика по „конфедициални данни и таблици“ за преброяването – 5 758 301

Така че сумите на глава в действителност са с една четвърт по-големи.

  •  Григор Лилов, Фейсбук

 

ПО ТЕМАТА

Банков документ от досието на Бойко Борисов за 500 тона злато (ВИДЕО)

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Чуйте пълния запис на Радостин Василев от скандалното заседание на Националния съвет на ПП – Костадинов: Ръководството на ПП и ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна

Записът потвърждава, че сме колония и чуждите посолства ни редят правителствата и службите… Кирил Петков в