Да си дойдем на думата! Кирил Петков: Искаме нов подход към Скопие. От българска страна политиците няма да бъдат проблем

Кирил Петков и Асен Василев заявяват, че сега никой нито в България, нито в Република Северна Македония има полза от това, че между двете страни няма най-добри междусъседски отношения.

„Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София“, е цитиран да казва за МИА Кирил Петков.

„Този път, ако зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем“, подчертава още Петков

Медиите в Република Северна Македония информират за състоялите се вчера парламентарни и президентски избори в България. С голяма вероятност се налага бъдещо сътрудничество на три политически партии – Продължаваме промяната, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, пише информационният сайт „360 градуса“. Трите партии са част от промяната и се смятат за естествени партньори в бъдещо правителство. Трите партии няма да имат мнозинство и им е необходим четвърти партньор. С оглед на това, че изключват преговори с ГЕРБ и ДПС, потенциалният четвърти партньор трябва да се търси в БСП на Корнелия Нинова. Цитиран е Кирил Петков, който обяви, че ще води диалог с всички политически партии, представени в парламента, но без ГЕРБ и ДПС.

В изявления за агенция МИА Кирил Петков и Асен Василев посочват, че сега никой нито в България, нито в Република Северна Македония има полза от това, че между двете страни няма най-добри междусъседски отношения.
„Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София“, е цитиран да казва за МИА Кирил Петков.

„На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и разделенията в региона попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри“, казва Петков. Той подчертава, че преди няколко месеца на среща със заместник-министър на икономиката на Република Северна Македония се договорили да разговарят за общата търговия, както и за това кои са българските и македонските доставчици на стоки и услуги и кои са клиентите в двете страни.

„Видяхме, че София и Скопие имат много възможности за взаимна полза. Проблемите спряха тези възможности, от които двете страни може да имат полза и да напредват. България и Северна Македония трябва да работят заедно и това трябва да стане с работни групи, които трябва да бъдат съставени не само от историци, а и от хора от бизнеса, науката и културата, за да може да говорят за това, от което всички ще имат полза, а не за онова, от което едната или другата страна потенциално може да има загуби“, казва Петков.

Според него това трябва да се прави в последователен процес, неведнъж на четири месеца, а всеки месец с конкретни резултати, за да може България да види коя е темата, от която Северна Македония е най-заинтересувана.
Петков прави оценката, че в момента никой и в двете страни няма полза от това, че между двете страни няма най-добри междусъседски отношения.

„Трябва да сменим парадигмата на нашите отношения и да видим кои са общите икономически работи, които може да направят двете страни. Например защо няма авиокомпания, която лети от София до Скопие. Това трябва да бъде темата“, е казал Петков. Асен Василев казва също за МИА, че в отношенията между двете страни трябва да се говори за бъдещето и за настоящето.

„Хората трябва да се чувстват спокойни, никой да не бъде угнетяван, трябва да има общ бизнес, групи студенти от двете страни да могат да се посещават взаимно, да се организира балканско първенство по футбол, а не само българо-македонско, и хората да се опознаят и да живеят по-спокойно и в двете страни. Тогава фокусът на историята ще се прехвърли в настоящето и на онова, което можем да направим в бъдеще, тъй като ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред“, смята Василев.

Според Петков, ако историците в съвместната Комисия по историческите и образователните въпроси имат ясен мандат, ако се срещат веднъж месечно и постигат резултати, много по-бързо ще бъдат преодолени нещата, които правят невъзможна крачката, която иска Северна Македония – начало на преговорите с ЕС.

„Това се прави с работа, а не с „искам – не искам“. От двете страни трябва да си подадем ръка, да бъдем добри съседи и да започнем да говорим за всички положителни неща, които можем да получим, както и за всички неща, които трябва да бъдат разчистени между нас. Не е добре проблемите да бъдат замитани под килима. Проблемите трябва да се решат“, казва Петков.

Асен Василев и Кирил Петков са категорични в изявленията за МИА, че това може да се постигне със съвместна работа и действия на екипи от двете страни. Петков изтъква, че има много близки приятели в Република Северна Македония, които му казали, че хората от двете страни на границата имат симпатии едни към други, но някои политици „объркали работата“.

„Този път, ако зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем“, подчертава Петков.

ПО ТЕМАТА

Ето кой спечели изборите в България (ВИДЕА)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница