Два анализа на влиятелни информационни агенции в страни-гаранти на Сирия, респективно Русия и Турция, излизат със сходни виждания относно бъдещето на арабската страна

Зам-председателят на РСМД, неправителствена организация създадена през 2010 г. с указ на президента Путин, посланик Александър Аксененок счита, че Асад ще бъде отстранен от поста си вследствие на руско-турско-американски консенсус. Той анализира бъдещата иранска съпротива, която в край на краищата ще бъде преодоляна. Посланикът отбелязва интересна подробност сред множеството заплахи за руските интереси в Сирия. Според него около съпругата на Асад, Есма се оформя силен център на влияние в държавата. Тя е поданик на английската кралица и активните връзки с нейните близки, приятели и познати в Обединеното кралство са в противовес на руските стремежи в арабската страна. Отделно, според Аксененок опитите за реформа в сирийската армия окончателно са се провалили.


Статията на Анадолската агенция звучи в сходен дух. Анализът е озаглавен „Корона и нефт….бурята на промяната на баланса на силите в Сирия“

Турските коментатори считат, че пандемията на коронавируса и сриването на цените на нефта на международните пазари са променили коренно позицията на Кремъл към Башар Асад.
Аксененок счита, че след оставката на Асад трябва да се направи преходно правителство, включващо режима, опозиция и кюрдите.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Страница във Фейсбук

Страница във ВКонтакте

ПОДКРЕПА ЗА САЙТА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

The Bulgarian Times