Дворецът на Путин: История за най-големия подкуп в света (ФИЛМ-БГ СУБ)

/

Фондът за борба с корупцията (FBK) на Алексей Навални днес публикува голямо разследване за „двореца“ на президента Владимир Путин край Геленджик в Краснодарския край.
Навални го нарича “ най-голямата частна къща “ в Русия. (вероятно и една от двете най-големи в света, ако изключим някои дворци от миналото).
Разследването и снимките са направени преди отравянето му, а самото предаване е записано непосредствено преди завръщането и ареста в Русия.
Според официалните данни общата площ на комплекса замъци е 17 691 квадратни метра.
Цената на къщата се оценява на рекордните 100 милиарда рубли. 
Имението разполага със собствена спортна зала с ледена пързалка, църква, отделна „чайна“ с площ от 2500 кв. м, и подземен тунел с достъп до морето, открит амфитеатър, дендрариум (парк и оранжерии) с редки видове дървета и растения от целия свят и т.н.
В „Двореца“ има няколко спа зони с басейни, фризьорски салон, кинотеатър, театър с будоар на почти 200 квадратни метра, читалня, музикална зала, казино от 106 квадратни метра, наргиле бар с дансинг за танци, зала със забавни игри.
И изненада – зала, в която е построена огромна писта за електрически коли-играчки (има и шкаф за демонстрация на колекцията).
Най-скъпата маса в президентския „дворец“ струва повече от 4 милиона рубли. Цената на диваните варира – един от тях струва около 2 милиона рубли.

Съществуването на имението в Геленджик, което по-късно стана известно като „дворецът на Путин“, стана известно през 2010 г. от отворено писмо на бизнесмена от Санкт Петербург Сергей Колесников. Той твърдеше, че на брега на Черно море край Геленджик се строи луксозно имение за Владимир Путин.
Номиналният собственик на къщата беше дългогодишният приятел на Путин, бившият стоматолог, а сега бизнесмени и вече милиардер в днешни дни Николай Шамалов (от Петербург, личен приятел и зъболекар на Путин по онези времена на първоначалното натрупване на капитала)

Няколко месеца след публикуването на Отвореното писмо, „дворецът“ бе купен за 350 милиона долара от бизнесмена Александър Пономаренко, който е свързан с милиардера и друг приятел на руския държавен глава – Аркадий Ротенберг.
Самият Пономаренко потвърди, че е купил къщата през 2011 г, и я е регистрирал в своя кипърски офшор Керником,
Навални твърди, че тази сделка е била фиктивна. Епикът на Навални е установил, че бизнесменът е купил имението не за 350 милиона долара, а само за 350 000 долара (на цената на двустаен апартамент в Москва).


Според разследването, компанията Petromed, един от собствениците, на които е Николай Шамалов, има специална офшорна компания, към която различни бизнесмени, близки до Путин „даряват“ пари уж за медицина. Шамалов и бизнес партньорите му притежават 2% от офшорните акции, а самият Путин притежава 94% от акциите.


От този фонд е финансирано изграждането на имението. От 2017 г. „дворецът“ на Путин се управлява от компанията Binom, чиито служители включват хора, които работят във фирмата Accept, собственост на Михаил Шеломов, братовчед на президента. Същата компания притежава 7800 хектара земя с лозя и ферма за стриди, разположена до двореца, на който е посветено разследването.
Освен това Навални установил, че племенникът на Путин притежава ценни книжа на Газпром с пазарна стойност от 8 милиарда рубли: Шеломов печели поне 600 милиона рубли годишно от дивиденти с 0,2% от всички акции.

Едни 7000 хектара (70 000 декара – 70 квадратни километра) земя около „двореца“ на Путин, както установява Навални, се стопанисват от Федералната служба за сигурност на Русия (до 2068 г. площта е отдадена под наем от компанията, която се води собственик на имението). Достъпът от морето е напълно забранен, а районът в небето е официална зона за забрана за полети и се охранява от зенитни комплекси и ВВС на Русия. .

Видеото за разследването и двореца

Текстът му с документи, факти и доказателства
https://palace.navalny.com/

  • Григор Лилов

Ако субтитри не тръгват ги активирайте от зъбното колелце на плеъра. Как да ги включите стъпка по стъпка;

  • цъкнете на зъбното колело;
  • идете на “субтитри“ и натиснете “английски (автоматично генерирано)“,
  • пак на “субтитри“, натиснете “автоматичен превод“ и изберете “Български“.

Ето как се прави за телефон, ВИДЕО

 

ПО ТЕМАТА

 

 

 

 

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

 

 

Последно от ВИДЕО

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница