ТБ

Дебатът Тръмп – Байдън: Разгром за демократите (ВИДЕО)

/

Огромното мнозинство коментатори, експерти, световни медии и социологически агенции дават безспорно предимство за Байдън.
С изключение на Брекзита (където подкрепих тяхното становище и не познах) досега винаги съм бил на обратното мнение: вкл. за изборите на „аутсайдерите“ Обама и Тръмп още в самото начало на кампаниите им.
Моето лично мнение – разгромна победа в дебата за Тръмп.

Защо?
Един такъв дебат има два аспекта – еднакво важни: телевизионно поведение и отправени послания към обществото. Това е така, понеже в жива дискусия човек подсъзнателно възприема речта, диалога и чрез емоцията си, чрез начина, по който се държи събеседникът. В това отношение никакво сравнение не може да има между Тръмп и Байдън – сегашният президент несравнимо го превъзхожда. Безспорно е, че принос за това има и огромния телевизионен опит на Тръмп от шоуто му „Стажантът”.

По смисловата част Тръмп също се представи много по-добре в качеството си на политик. Типичната му роля на шоумен, който привлича интереса на публиката и го задържа чрез скандални похвати беше напусната и видяхме образа на държавника.

А сега ще оценя представянето по конкретните теми. Американците гласуват чрез джоба си – за тях добър политик е онзи, който се грижи за личното им благосъстояние.
Това беше основното послание на Тръмп.
Онова на Байдън е тотално сгрешено – за бъдещето на планетата.
При избори човек не се интересува от бъдещето след 10 или 15 години, а от онова, което непосредствено предстои.
Анализирам по проблеми, а не по теми, които в редица отговори се преплетоха един в друг.

1. Работни места. Абсолютна победа за Тръмп с 10:0.
*** Байдън обеща да затвори нефтохимията на САЩ като замърсител заради опазването на природата и да спре федералните субсидии за нея. Освен това Байдън обеща да затвори цялата държава, ако се наложи заради епидемията (моя бел. – мярката е приложима за европейските държави, както вече посочих и в пост – вероятно ще се стигне и до нея, но е много трудно приложима в САЩ поради мащабите им)
*** Тръмп контрира с призрачния град Ню-Йорк, с разорението на бизнеса и съответно загуба на милиони работни места. Посочи, че затварянето на нефтохимията е загуба на 10 млн. работни места – „Чухте ли, щата Тексас?! Чухте ли всички – по-скъп бензин вместо евтиния сега!”

2. Климат. Победа за Тръмп с 6:4.
*** Байдън обеща да вкара отново САЩ в Парижкото споразумение и предупреди, че до 7-8 години според науката измененията в климата ще станат необратими. Оспори цената на програмата за намаляване на замърсяването с емисии.
*** Тръмп посочи факта, че Китай ще има ангажименти след 2030 г., че той, Русия и Индия – големи замърсители, ползват преференции по това споразумение и затова е извадил САЩ от него. Посочи преувеличена цена от 100 трилиона (оспорена от Байдън), но се аргументира, че каквото и да е цена (става дума за десетки трилиони) не е по възможностите на САЩ. – „Това са 6500 долара допълнително данъци от всяко семейство!”

3. Международната политика. 7:3 за Тръмп
*** Байдън заяви, че ще принуди Русия, Северна Корея и Китай да спазват правилата, но не можа да се аргументира убедително как ще го направи. Нападна Тръмп заради отношението му към севернокорейския лидер.
*** Тръмп се позова на Обама, който му казал – „Пхенян е най-големият проблем, който ти оставям”. Посочи, че няколко месеца САЩ и Северна Корея са били на ръба на ядрен сблъсък. Аргументира се, че 32 милиона души живеят в Сеул (столица на Южна Корея – населението не е 32 млн., а е 26 милиона на мегаполиса и агломерацията около него) и това е на само 40 километра от границата. Т.е. трудно ще бъдат защитени от ядрен удар, ако се отиде на конфронтация. Защити политиката си на икономически протекционизъм с конкретни примери.

4. Коронапандемията. 9:1 за Байдън.
*** Байдън посочи, че няма национални стандарти, че няма национален план, че 230 000 американци са загинали, че Тръмп неглижира пандемията, лъже обществеността, обещава невъзможни неща, в конфликт е с д-р Фаучи и учените.
*** Тръмп се опита да контраатакува: първи затворил границите. Защити политиката си „трябва да се научим да живеем с Короната”. „Да живеем с труповете на близките ни” – репликира Байдън. Тръмп обеща ваксина за няколко седмици, после се поправи – около Нова година.

5. Расизмът. 8:2 за Тръмп.
*** Байдън се плъзна по идеологеми и общи приказки за разделение на нацията и обществото. Характеризарайки Тръмп, изпусна неволна реплика срещу Ейбрахам Линкълн (президента-републиканец, отменил робството), което е голям гаф.
*** Тръмп посочи работните места, създадени за цветнокожи, предоставеното дългосрочно финансиране за специализираните черни колежи, расистки позиции на Байдън, заети в предишни години, вкл. и по приети закони.

6. Пенсионни и здравни реформи. 8:2 за Байдън
*** Байдън защити плана за общи държавни медицински осигуровки. Заяви, че това е основно човешко право и здравето не може да е обект само на бизнес. Защити политиката на държавно регулиране на здравните услуги и лекарствата.
*** Тръмп си послужи с идеологеми за социализъм, който щял да съсипе блестящото здравеопазване в САЩ. За социализъм, който ще се наложи и в пенсионното дело.

7. Лични квалификации и оценки на съперника 7:3 за Тръмп.
*** Байдън атакува с данъчните декларации на Тръмп, които все още са неизвестни, за разлика от неговите собствени, за банковата сметка на Тръмп в Китай, за това, че Тръмп не плаща данъци и го счита за достойнство.
*** Тръмп атакува финансовите афери на семейството на Байдън в Украйна и парите, получавани от руски олигарси и от Китай. Парира с факти упрека за банковата му сметка в Китай. Посочи факти на лобизъм за Байдън за огромни суми. Въобще не беше убедителен за данъчните си декларации.

8. Воля и решителност за промени 8:2 за Тръмп
*** Байдън се закле, че ще проведе реформите, които описа. Посочи, че републиканците пречат на тях с всички сили.
*** Тръмп успешно го контрира – „разговаряйте с всички за прокарването им, както аз разговарям за моите и съм благодарен на конгресмени“. Многократно акцентира, че Байдън и демократите са били в Белия дом 8 години и нищо не са свършили и затова отново обещават същото от онова, на което Байдън не намери добри контрааргументи.

***

Разбира се, такава дискусия, независимо от представянето на съперниците в нея не може да промени начина на гласуване на твърдите електорални ядра. Но влияе на активността им, което Тръмп постигна в по-голяма степен от Байдън.
Освен това тя влияе и на целия потенциален електорат. Според мен ще увеличи активността на гласуването. По принцип от висока активност печелят републиканците, но сега вероятно разликата няма да е голяма, а може и да е равна.

В проценти от електоралния вот вероятно успехът на Тръмп е около 3-4%. Това е разгромен резултат въпреки относително ниския процент. Правилото е, че въпреки значението, което се отдава на тези диспути, те не влияят така решително върху предпочитанията на неопределилите се избиратели. По-скоро ги замислят евентуално към кого да се насочат, но решението се взима в последния ден.
От тази гледна точка Тръмп има безспорно предимство – неговата кампания е несравнимо по-активна от тази на Байдън въпреки по-ниското й финансиране. Затова нарекох диспута разгромен – тези проценти преляха към сегашния президент.

Показателно е проучването на телевизия CNN сред аудиторията й. 53% са за Байдън, 39% са дали предимство за Тръмп. Тази телевизия е най-яростното оръжие на демократите. Аудиторията й е от техните среди, симпатизанти и потенциален техен електорален вот. Това не значи, че 39% ще гласуват за Тръмп, но разочарованието от представянето на Байдън е много голямо. А това ще повлияе най-малкото на активността.

Макар че Короната я наредих заедно с другите проблеми и по същата скала на оценките, тя също е решаващ фактор. Ако в близките дни последва бум на епидемията в САЩ, както се случи в Европа, Тръмп ще загуби много.

На снимката: Байдън си поглежда часовникът си по време на дискусията. Много, наистина много лош гаф.

  • Григор Лилов

 

Предишна Статия

Събудете се! Хора сте! Не роби на системата

Следваща Статия

Турбо-ГЕРБ: Данък вода (ВИДЕО)

Последно от ВИДЕО

Да си дойдем на думата! Вижте непубликуван официално запис на премиера на Канада Джъстин Трюдо за „Голямото зануляване“ на конференция на ООН от 29.09.2020 (ВИДЕО – БГ СУБ)

ВИДЕО     Изтекъл френски правителствен документ потвърждава Голямото зануляване, планирано от Новия световен ред: Un

Don`t copy text!