Дебатът Тръмп – Байдън: Разгром за демократите (ВИДЕО)

/

Огромното мнозинство коментатори, експерти, световни медии и социологически агенции дават безспорно предимство за Байдън.
С изключение на Брекзита (където подкрепих тяхното становище и не познах) досега винаги съм бил на обратното мнение: вкл. за изборите на „аутсайдерите“ Обама и Тръмп още в самото начало на кампаниите им.
Моето лично мнение – разгромна победа в дебата за Тръмп.

Защо?
Един такъв дебат има два аспекта – еднакво важни: телевизионно поведение и отправени послания към обществото. Това е така, понеже в жива дискусия човек подсъзнателно възприема речта, диалога и чрез емоцията си, чрез начина, по който се държи събеседникът. В това отношение никакво сравнение не може да има между Тръмп и Байдън – сегашният президент несравнимо го превъзхожда. Безспорно е, че принос за това има и огромния телевизионен опит на Тръмп от шоуто му „Стажантът”.

По смисловата част Тръмп също се представи много по-добре в качеството си на политик. Типичната му роля на шоумен, който привлича интереса на публиката и го задържа чрез скандални похвати беше напусната и видяхме образа на държавника.

А сега ще оценя представянето по конкретните теми. Американците гласуват чрез джоба си – за тях добър политик е онзи, който се грижи за личното им благосъстояние.
Това беше основното послание на Тръмп.
Онова на Байдън е тотално сгрешено – за бъдещето на планетата.
При избори човек не се интересува от бъдещето след 10 или 15 години, а от онова, което непосредствено предстои.
Анализирам по проблеми, а не по теми, които в редица отговори се преплетоха един в друг.

1. Работни места. Абсолютна победа за Тръмп с 10:0.
*** Байдън обеща да затвори нефтохимията на САЩ като замърсител заради опазването на природата и да спре федералните субсидии за нея. Освен това Байдън обеща да затвори цялата държава, ако се наложи заради епидемията (моя бел. – мярката е приложима за европейските държави, както вече посочих и в пост – вероятно ще се стигне и до нея, но е много трудно приложима в САЩ поради мащабите им)
*** Тръмп контрира с призрачния град Ню-Йорк, с разорението на бизнеса и съответно загуба на милиони работни места. Посочи, че затварянето на нефтохимията е загуба на 10 млн. работни места – „Чухте ли, щата Тексас?! Чухте ли всички – по-скъп бензин вместо евтиния сега!”

2. Климат. Победа за Тръмп с 6:4.
*** Байдън обеща да вкара отново САЩ в Парижкото споразумение и предупреди, че до 7-8 години според науката измененията в климата ще станат необратими. Оспори цената на програмата за намаляване на замърсяването с емисии.
*** Тръмп посочи факта, че Китай ще има ангажименти след 2030 г., че той, Русия и Индия – големи замърсители, ползват преференции по това споразумение и затова е извадил САЩ от него. Посочи преувеличена цена от 100 трилиона (оспорена от Байдън), но се аргументира, че каквото и да е цена (става дума за десетки трилиони) не е по възможностите на САЩ. – „Това са 6500 долара допълнително данъци от всяко семейство!”

3. Международната политика. 7:3 за Тръмп
*** Байдън заяви, че ще принуди Русия, Северна Корея и Китай да спазват правилата, но не можа да се аргументира убедително как ще го направи. Нападна Тръмп заради отношението му към севернокорейския лидер.
*** Тръмп се позова на Обама, който му казал – „Пхенян е най-големият проблем, който ти оставям”. Посочи, че няколко месеца САЩ и Северна Корея са били на ръба на ядрен сблъсък. Аргументира се, че 32 милиона души живеят в Сеул (столица на Южна Корея – населението не е 32 млн., а е 26 милиона на мегаполиса и агломерацията около него) и това е на само 40 километра от границата. Т.е. трудно ще бъдат защитени от ядрен удар, ако се отиде на конфронтация. Защити политиката си на икономически протекционизъм с конкретни примери.

4. Коронапандемията. 9:1 за Байдън.
*** Байдън посочи, че няма национални стандарти, че няма национален план, че 230 000 американци са загинали, че Тръмп неглижира пандемията, лъже обществеността, обещава невъзможни неща, в конфликт е с д-р Фаучи и учените.
*** Тръмп се опита да контраатакува: първи затворил границите. Защити политиката си „трябва да се научим да живеем с Короната”. „Да живеем с труповете на близките ни” – репликира Байдън. Тръмп обеща ваксина за няколко седмици, после се поправи – около Нова година.

5. Расизмът. 8:2 за Тръмп.
*** Байдън се плъзна по идеологеми и общи приказки за разделение на нацията и обществото. Характеризарайки Тръмп, изпусна неволна реплика срещу Ейбрахам Линкълн (президента-републиканец, отменил робството), което е голям гаф.
*** Тръмп посочи работните места, създадени за цветнокожи, предоставеното дългосрочно финансиране за специализираните черни колежи, расистки позиции на Байдън, заети в предишни години, вкл. и по приети закони.

6. Пенсионни и здравни реформи. 8:2 за Байдън
*** Байдън защити плана за общи държавни медицински осигуровки. Заяви, че това е основно човешко право и здравето не може да е обект само на бизнес. Защити политиката на държавно регулиране на здравните услуги и лекарствата.
*** Тръмп си послужи с идеологеми за социализъм, който щял да съсипе блестящото здравеопазване в САЩ. За социализъм, който ще се наложи и в пенсионното дело.

7. Лични квалификации и оценки на съперника 7:3 за Тръмп.
*** Байдън атакува с данъчните декларации на Тръмп, които все още са неизвестни, за разлика от неговите собствени, за банковата сметка на Тръмп в Китай, за това, че Тръмп не плаща данъци и го счита за достойнство.
*** Тръмп атакува финансовите афери на семейството на Байдън в Украйна и парите, получавани от руски олигарси и от Китай. Парира с факти упрека за банковата му сметка в Китай. Посочи факти на лобизъм за Байдън за огромни суми. Въобще не беше убедителен за данъчните си декларации.

8. Воля и решителност за промени 8:2 за Тръмп
*** Байдън се закле, че ще проведе реформите, които описа. Посочи, че републиканците пречат на тях с всички сили.
*** Тръмп успешно го контрира – „разговаряйте с всички за прокарването им, както аз разговарям за моите и съм благодарен на конгресмени“. Многократно акцентира, че Байдън и демократите са били в Белия дом 8 години и нищо не са свършили и затова отново обещават същото от онова, на което Байдън не намери добри контрааргументи.

***

Разбира се, такава дискусия, независимо от представянето на съперниците в нея не може да промени начина на гласуване на твърдите електорални ядра. Но влияе на активността им, което Тръмп постигна в по-голяма степен от Байдън.
Освен това тя влияе и на целия потенциален електорат. Според мен ще увеличи активността на гласуването. По принцип от висока активност печелят републиканците, но сега вероятно разликата няма да е голяма, а може и да е равна.

В проценти от електоралния вот вероятно успехът на Тръмп е около 3-4%. Това е разгромен резултат въпреки относително ниския процент. Правилото е, че въпреки значението, което се отдава на тези диспути, те не влияят така решително върху предпочитанията на неопределилите се избиратели. По-скоро ги замислят евентуално към кого да се насочат, но решението се взима в последния ден.
От тази гледна точка Тръмп има безспорно предимство – неговата кампания е несравнимо по-активна от тази на Байдън въпреки по-ниското й финансиране. Затова нарекох диспута разгромен – тези проценти преляха към сегашния президент.

Показателно е проучването на телевизия CNN сред аудиторията й. 53% са за Байдън, 39% са дали предимство за Тръмп. Тази телевизия е най-яростното оръжие на демократите. Аудиторията й е от техните среди, симпатизанти и потенциален техен електорален вот. Това не значи, че 39% ще гласуват за Тръмп, но разочарованието от представянето на Байдън е много голямо. А това ще повлияе най-малкото на активността.

Макар че Короната я наредих заедно с другите проблеми и по същата скала на оценките, тя също е решаващ фактор. Ако в близките дни последва бум на епидемията в САЩ, както се случи в Европа, Тръмп ще загуби много.

На снимката: Байдън си поглежда часовникът си по време на дискусията. Много, наистина много лош гаф.

  • Григор Лилов

 

Последно от ВИДЕО