Джордж Сорос и Бил Гейтс финансират факт-чекърсите на Фейсбук

Социалният медиен гигант Facebook обяви, че борбата му с “фалшивите новини“ ще включва организации за проверка на факти като трета страна, но има сериозни опасения относно легитимността на тези групи, след като беше разкрито, че Джордж Сорос и Бил Гейтс, както и други донори на Клинтън, финансират проверката на фактите.

Много хора приемат за даденост, че тези факт-чекърси са класическо неутрално и безпристрастно отчитане. Е, преценете сами.

На 15 декември Фейсбук пусна заявление, в което известява потребителите, че са започнали програма за „работа с организации за проверка на фактите като трета страна, които са подписали Международния кодекс на принципите за проверка на фактите на Пойнтер (IFCN)“.

Ето един интересен факт за Пойнтер, самопровъзгласилия се за „световен лидер в журналистиката“. Те се финансират от фондациите на „Отворено общество“ на Джордж Сорос, фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, националната фондация за демокрация (която има финансови връзки с Държавния департамент), фондацията на Омидяр от Ebay и Крейг Нюмарк, основателят на Craigslist, който дари 1 милион долара на Пойнтер, за да създаде този механизъм за анти-фалшиви новини.

Крейг Нюмарк също е донор на кампанията на Клинтън. Както и Джордж Сорос и Бил Гейтс, и двамата са големи привърженици на фондацията „Клинтън“, както и на фонда на предизборната кампания на Хилари. И друг донор на Пойнтер, основателят на Ebay Пиер Омидяр, също е масов донор на Клинтън, давайки милиони долари на фондацията.

Датската журналистка Ибен Транхолм заяви, че е шокирана, че на такива очевидно партизански факт-чекърси ще бъде разрешено да контролират описанието в политиката на Съединените щати. „На мен ми се наложи да чуя тези имена, защото те всъщност имат много силна политическа агенда. Сякаш има много хора, които смятат, че е опасно да не могат да контролират медиите, така че да отделят предполагаемите истински новини и фалшивите такива, всъщност е начин да се контролира разказа. Така че, ако искате да бъдете в опозиция на тези политически сили, тогава ще бъдете цензурирани. Разбира се, това е вид цензура.“

Добре дошли в Министерството на истината от 1984 г., където е разрешено да съществуват само избрани факти, докато други факти, които не отговарят на неолибералния разказ на Вашингтон, ще бъдат обозначени като „фалшиви новини“ и потиснати.

Превод: Страничката „Монтагю Кийн“
Източник: george-soros-and-bill-gates-funding-facebooks-fact-checkers-australian-national-review/

ДОПЪЛНЕНИЕ

Конфликт на интереси: Ройтерс „проверява фактите“ за публикации в социалните медии, свързани с COVID, но не разкрива връзките с Пфайзер и Световния икономически форум

От Меган Редшоу, 11/08/2021

Ройтерс вече е в бизнеса на „проверка на факти“ във Facebook и Twitter публикации за ваксините за COVID, въпреки че има връзки с Пфайзер, Световния икономически форум и Trusted News Initiative.

От самото начало на пандемията гигантите в социалните медии, включително Facebook, Twitter и YouTube, отбелязват публикации, свързани с COVID, които според тях са „неверни или подвеждащи“.

Това не е новина – повечето потребители на социални медии са наясно с тази практика, особено на фона на последните заглавия, в които се споменава за засилен натиск от страна на Конгреса и Белия дом за агресивно противодействие на „дезинформацията за ваксините“.

Но ето един по-малко известен факт, който някои потребители на социални медии – и потребители на онлайн новини – може би не знаят: Ройтерс, собственост на международната мултимедийна компания Thomson Reuters Corporation, която е на стойност 40 млрд. долара, също се занимава с „проверка на фактите“ в социалните медии.

Ройтерс публикува онлайн коментарите си за проверка на фактите във формат, който наподобява нови истории, които се появяват при онлайн търсене.

Миналата седмица Ройтерс обяви ново сътрудничество с Twitter за „по-бързо предоставяне на достоверна информация в социалната мрежа като част от усилията за борба с разпространението на дезинформация“.

През февруари Ройтерс обяви подобно партньорство с Фейсбук за „проверка на фактите“ в социалните медии.

При обявяването на партньорствата си за проверка на фактите с Facebook и Twitter обаче Ройтерс не споменава следния факт: новинарската организация е свързана с Пфайзер, Световния икономически форум (СИФ) и Trusted News Initiative (TNI) – индустриално сътрудничество на големи новинарски и глобални технологични организации, чиято заявена мисия е „да се бори с разпространението на вредна дезинформация за ваксините“.

Ройтерс също така не предоставя никакви критерии за това как информацията ще бъде определена като „дезинформация“ и не разкрива квалификацията на хората, които отговарят за определянето на фактите в сравнение с невярна или подвеждаща „дезинформация“.

ЛЕКАР Е ИЗХВЪРЛЕН ОТ LINKEDIN ЗА ТОВА, ЧЕ Е РАЗКРИЛ ВРЪЗКИТЕ НА РОЙТЕРС С ПФАЙЗЕР, СИФ И TNI

Д-р Робърт Малоун, лекар и изобретател на иРНК ваксини и РНК лекарства, заяви, че според него всеки, който чете статиите на Ройтерс за „проверка на фактите“ относно съдържанието, свързано с COVID, трябва да знае за очевидните конфликти на интереси, както казва Малоун.

На 28 юни Малоун написа в Twitter следното:

„Във връзка с инициативата за надеждни новини (Trusted News Initiative или TNI) и цензурирането на информация относно безопасността на ваксината за COVID, моля, имайте предвид връзката между Пфайзер и Ройтерс. Бих нарекъл това журналистически конфликт на интереси. Какво мислите?“

В туита Малоун показва профила на Джим Смит в LinkedIn:

„Джим Смит, който е член на управителния съвет на Pfizer, е също така бивш президент и настоящ председател на фондация Thomson Reuters, както и главен изпълнителен директор и директор на компанията-майка на Reuters, Thomson Reuters Corporation – публично търгуван „доставчик на финансова информация… за предприятия, правителства и физически лица по целия свят“, на стойност 1.53 млрд. долара“.

Twitter не е цензурирал или премахнал публикацията. Но когато Малоун публикува същата информация в LinkedIn, на следващия ден той е изключен от платформата за нарушаване на правилата на LinkedIn „Споразумение с потребителя и политики на професионалната общност срещу споделяне на съдържание, което съдържа подвеждаща или неточна информация.“

LinkedIn беше закупена през 2016 г. за 26.2 млрд. долара от Microsoft, когато съоснователят на компанията Бил Гейтс все още беше начело. Главният оперативен директор и корпоративен вицепрезидент на Microsoft Кърк Кьонигсбауер също е член на борда на Thomson Reuters.

Гейтс, който ще получи значителни печалби от продажбата на ваксината за COVID, все още притежава акции на Microsoft – около 5.1 млрд. долара, според последните оценки. През март Гейтс се оттегли от управителния съвет на Microsoft, но продължава да работи като съветник по технологиите на главния изпълнителен директор на технологичната компания Сатя Надела.

В крайна сметка профилът на Малоун в LinkedIn е възстановен, но само след серия от имейли, инициирани от Малоун, между него и ръководството на LinkedIn.

Миналата седмица в интервю за The Defender Малоун обсъди публикациите си в Twitter и LinkedIn – защо ги е направил, какви реакции са предизвикали и защо е важно, че Ройтерс си партнира с компании от социалните медии, за да обявява това, което нейните проверители на факти решават, че е „дезинформация“.

Публикациите на Малоун в Twitter и LinkedIn са насочени към TNI и връзките ѝ с Pfizer и Reuters. В публикациите той пита последователите си дали смятат, че фактът, че TNI цензурира информацията за безопасността на ваксината за COVID – предвид връзките на TNI с Пфайзер и Ройтерс – представлява „журналистически конфликт на интереси“.

„Въпросът ми беше малко несериозен“, каза Малоун. „Но ако се върнете към публикацията в LinkedIn, имаше огромен брой отговори, в които хората единодушно казваха, че това е абсолютен конфликт на интереси.“

Малоун обясни:

„Това, което имаме тук, е хоризонтална интеграция между фармацията, големите технологии, големите медии, правителството и традиционните медии. Това не е само Trusted News Initiative. Отвъд нея е. Същото важи и за Merck и всички останали. Pfizer наистина играе доста агресивно тук.“

В допълнение към конфликтите на интереси, които Малоун посочи в публикациите си в Twitter и LinkedIn, Малоун заяви, че липсата на прозрачност – от страна на Ройтерс, Фейсбук или TNI – относно това кой определя „дезинформацията“, въз основа на какви критерии, е това, което го притеснява.

Малоун заяви пред The Defender, че според проучванията му повечето проверители на факти нямат опит в областта на науката или здравеопазването. Но дори и без такива квалификации и без да работят с прозрачно определение за „дезинформация“, проверяващите фактите са в състояние да прекратят онлайн комуникацията между учени и лекари, като маркират или изтриват публикации.

Още по-лошо, казва Малоун, ако проверяващите фактите определят публикациите на лекар като него като „дезинформация“, твърдението на проверяващия фактите потенциално може да бъде използвано като основание за отнемане на лекарския лиценз.

„Как това е в интерес на обществото?“ попита Малоун.

РОЙТЕРС, TRUSTED NEWS INITIATIVE И ПАРТНЬОРИТЕ ИМ ОТ СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ

Ройтерс и Институтът за журналистика на Ройтерс са членове на TNI, чиято цел е да „защитава аудиторията и потребителите от дезинформация, особено в моменти на опасност, като например избори“.

През декември 2020 г. TNI заяви в съобщение за пресата, че разширява фокуса си за борба с разпространението на вредна дезинформация и конспиративни теории за ваксините, тъй като общественото доверие във ваксините е от решаващо значение за тяхното приемане и успех.

Според Би Би Си сред другите партньори на TNI са Google/YouTube, Facebook, Microsoft, The Washington Post (собственост на Джеф Безос), Twitter, BBC, Associated Press, Agence France-Presse, CBC/Radio-Canada, European Broadcasting Union, Financial Times, First Draft и The Hindu.

В прессъобщението на TNI от декември 2020 г. се посочва:

„С въвеждането на няколко възможни нови ваксини за COVID-19 се увеличи броят на „антиваксиналните“ дезинформации, които се разпространяват онлайн сред милиони хора.

Примери за това са широко разпространените мемове, които свързват лъжите за ваксините със свободата и личните свободи. Други публикации се опитват да омаловажат рисковете, свързани с коронавируса, и предполагат, че зад разработването на ваксината има скрит мотив.

Партньорите на TNI ще се предупреждават взаимно за дезинформация, която представлява непосредствена заплаха за живота, така че съдържанието да може да бъде преразгледано незабавно от платформите, като същевременно издателите да гарантират, че няма да публикуват неволно опасни лъжи.“

Въпреки че прессъобщението на TNI предлага примери за „антиваксинална дезинформация“, то не съдържа изчерпателен списък с критерии за определяне на дезинформацията.

В съобщението за пресата се посочва следното: „… жизненоважно е аудиторията да знае, че може да се обърне към източници, на които има доверие, за точна и безпристрастна информация“, без да се разкрива, че членът на управителния съвет на Пфайзер Джим Смит е и председател на фондация „Томсън Ройтерс“, член на TNI.

ВРЪЗКАТА ПФАЙЗЕР-РОЙТЕРС

Както посочва Малоун в публикациите си в Twitter и LinkedIn, Смит е назначен в борда на Pfizer през 2014 г.

Според уебсайта на Pfizer Смит е член на комисията по одит и председател на комисията по възнагражденията, която, наред с други отговорности, определя годишните и дългосрочните цели и задачи на главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла и определя възнагражденията на Бурла и ръководния екип.

Но Смит е и председател на фондация „Томсън Ройтерс“, която се определя като „корпоративната фондация на Томсън Ройтерс, световната компания за новини и информационни услуги“.

Фондацията заявява, че нейната мисия е „да насърчава свободата на медиите, да стимулира по-приобщаващи икономики и да насърчава правата на човека“.

Според уебсайта на фондацията тя подкрепя „местните медии, за да създават точна, безпристрастна и надеждна журналистика, която подпомага отчетността на правителствата и бизнеса и осигурява публичен достъп до информация“.

Фондацията заявява, че обучава „репортери по целия свят, като насърчава почтеността, независимостта и свободата от пристрастия в отразяването на новините“.

Но както посочва Малоун, инициативата на Ройтерс за проверка на фактите редовно „проверява фактите“ в съдържанието, свързано с ваксините за COVID – включително ваксината на Pfizer – въпреки че Смит е член на борда на Pfizer и същевременно е председател на фондация „Томсън Ройтерс“.

СВЪРЗВАНЕ НА ТОЧКИТЕ МЕЖДУ ПФАЙЗЕР, РОЙТЕРС И СИФ

Според профила на Смит в LinkedIn той е член на управителните съвети на Pfizer и фондация „Томсън Ройтерс“, както и на управителния съвет на инициативата „Партньорство срещу корупцията“ на СИФ и е член на Международния бизнес съвет на СИФ.

Световният икономически форум (СИФ) е основан през 1973 г. от Клаус Шваб, 82-годишен германски икономист, който въвежда идеята за „капитализъм на заинтересованите страни“ – модел, който поставя частните корпорации в ролята на попечители на обществото.

Според уебсайта си базираната в Швейцария организация с нестопанска цел е „международна организация за публично-частно сътрудничество“. На уебсайта на СИФ също така се посочва, че той е „независим, безпристрастен и не е обвързан с никакви специални интереси“.

И все пак, според уебсайта на СИФ, сред партньорите му са: Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Facebook, Google, Amazon, фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и новинарски организации като TIME, Bloomberg и The New York Times.

През октомври 2019 г. СИФ проведе симулационно учение на живо за пандемия на високо равнище (събитие 201) в партньорство с фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“ като използва „нов коронавирус“, за да „подготви публичните и частните лидери за реакция при пандемия“.

СИФ – и неговите партньори – са част от глобална програма, наречена „Голямото нулиране“, която използва пандемията от COVID, за да призове за „пренастройване“

на световната икономика и за цялостна промяна на начина на живот на световното население.

Промоутърите на „Голямото нулиране“ представят плана като „устойчиво развитие“ и „капитализъм на заинтересованите страни“, но критиците на плана твърдят, че той се стреми да наблюдава и контролира света чрез дигитално наблюдение, противопоставя се на капитализма и свободното предприемачество и иска да замени свободното общество с технокрация.

СИФ си партнира и с TPG, водеща световна инвестиционна компания; Nielsen, фирма за информация, данни и измервания; McKinsey and Company, партньор в глобалната практика за информация и технологии; и Blackstone Group.

Настоящият президент, главен изпълнителен директор и директор на Thomson Reuters Стив Хаскър е бил старши съветник на TPG Capital, главен изпълнителен директор на CAA Global, компания от портфолиото на TPG Capital, глобален президент и главен изпълнителен директор на Nielsen и е работил повече от десетилетие в McKinsey.

На 14 юни фондация „Томсън Ройтерс“ назначи Ясир Хан за главен редактор, който ще ръководи екипа от репортери и ще следи за дигиталната трансформация на предлаганите новини. В съобщение за пресата фондацията съобщи, че е разширила екипа си за новини и дигитални технологии с финансиране от фондация „Скол“, която също е член на СИФ.

През 2018 г. Ройтерс обяви стратегическо партньорство с Блекстоун. Като част от сделката Thomson Reuters продаде мажоритарен дял от 55% в бизнеса си с финансови и рискови услуги – един от най-големите доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари в света – на фондове за частен капитал, управлявани от Blackstone, като оцени бизнеса на 20 млрд. долара.

Източник: Children’s Health Defense
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

 

Демонкрация в действие: факт-чекърсите няма да проверяват Байдън

 

ПО ТЕМАТА

“Fact Checking” (проверяването на фактите) се извършва от автори платени от фармафията

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Сорос и Гейтс ръководят поглъщането на компания за ковид тестове

Evil & Eviler: Bill Gates and George Soros Quietly Join Forces To Control COVID-19 Industry

 

Членовете на Global Access Health (GAH) са готови да инвестират над 41 милиарда долара за финансиране на придобиванията

Сделката ще включва покупка на всички съществуващи акции на Molodzik, включително тези, притежавани от две частни компании за управление на инвестиции – Forsatj Group и Calculus Capital.

Консорциум от инвеститори, воден от Фонда за икономическо развитие на Джордж Сорос (SEDF) и фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, финансира закупуването на британската компания Molodzik за диагностични технологии, която разработи бърз десетминутен тест за коронавирус, съобщи Financial Times.

За да извърши придобиването, консорциумът сформира социалното предприятие Global Access Health (GAH), което има за цел да разшири достъпа до наличните медицински технологии.

 

Ротшилд патентова метод за тестване на COVID-19 още през 2015 г. (ДОКУМЕНТИ)

 

Как Бил Гейтс спонсорира разработката на коронавируса

 

За излъчване по Нова ТВ, БТВ, БНТ и други анали: Тиери Боде говори за сценарий от 2010, в който Фондация Рокфелер описва днешната “Пландемия” (ИЗКАЗВАНЕ ПРЕД НИДЕРЛАНДСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА 04.06.2021 г. – ВИДЕО, БГ СУБ)

 

План от 1979 за въвеждане на тоталитарно общество чрез медицина (ВИДЕА-БГ СУБ)

 

Последно от ЛЮБОПИТНО

The Bulgarian Times

Фейсбук страница