Дигиталният юан се тества за работнически субсидии

Появиха се нови подробности относно текущите тестове на китайския дигитален юан, по-конкретно неговото внедряване в Сучжоу – основен град в провинция Дзянсу.

На 16-ти април репортери на ChinSci-Tech – съвет за иновации за предприятия и публични компании, котирани на Шанхайската фондова борса – разкриха, че дигиталната валута на централната банка се тества като част от схемата за транспортни субсидии за работниците в местната власт и предприятията.

Втори официален доклад днес потвърди, че приложението Alipay за мобилни плащания, управлявано от филиала на Alibaba, Ant Financial, допринесе за изследването и развитието на хардуерната технология, дистрибуцията и каналите за разплащане.

Тестовете в Сучжоу

Този месец агенциите и предприятията в района на Сиенчън в Суджоу ще плащат 50% от субсидиите за транспорт на местните работници в новата дигитална валута (наричана също DC / EP, за „дигитална валута / електронно плащане“).

От предприятията, институциите и различните управителни комисии в областта се иска да подпишат споразумение за дистрибуция на дигитална валута със съответна банка за разпределение на заплати и да инсталират дигитален портфейл за всички, които са част от тяхната работна сила.

Четирите банки, участващи в схемата, са Индустриалната и търговската банка на Китай, Земеделската банка на Китай, Народната банка на Китай и Китайската строителна банка.

Официално писмо, видяно от репортери на ChinSci-Tech, разкрива, че тестът за дигитална валута трябва да се проведе чрез една от тези четири държавни банки. Предприятията са помолени да изберат една от банките (включително тези, които в момента използват други търговски или градски банки), да подпишат споразумението за издаване и да инсталират дигиталните портфейли за своите служители до края на май.

Технически дизайн и използваемост

Въпреки че централната банка все още не е публикувала официална и актуализирана информация за техническия дизайн на DC / EP, репортерите на ChinSci-Tech посочиха подробностите, разкрити в пет свързани патента от Alipay в началото на тази година.

Тези патенти показват, че DC / EP приема двупластова архитектура и двустепенна система за доставка, която дава възможност на лицензирани трети страни, под формата на платежни институции или банки, да участват във вторичното издаване на дигиталната валута.

Съобщава се, че самият Alipay, заедно с банките, участва в прилагането на схемата. Всички субекти, лицензирани да участват в издаване на DC / EP, очевидно ще имат резервна сметка в Народната банка на Китай, централната банка на страната.

Въпреки че самите потребители вероятно няма да почувстват голяма разлика при използването на системата, ако се сравнят с популярни канали за разплащания като Alipay и WeChat, докладът отбелязва, че блокчейн структурата на валутата ще осигури „проследяване, криптиране и надзор“.

Не е дадено официално указание за това как и къде може да се изразходва DC / EP, но репортерите на ChinSci-Tech отбелязват, че има голяма вероятност тази пробна версия да бъде използвана само за транспортни разходи. Предприятия и институции, участващи в процеса, все още трябва да потвърдят това.

Cryptodnes. BG

Китайската централна банкa се фокусира върху разработването на собствена криптовалута

Централната банка на Китай разработва собствена криптовалута

Дигиталната валута на Китай вече е разработена

Дигиталната валута на Китай е готова според централната им банка

Предишна Статия

Съдия заплашва да прекрати делото срещу Ружа Игнатова

Следваща Статия

Теглете моментално Биткойн и други криптовалути с карта VISA

Последно от Новините на новото поколение

Don`t copy text!