Дигитални следи: Как ФБР идентифицира, проследява и закръгля дисиденти

„Американците заслужават свободата да избират живот без наблюдение и правителствени разпоредби, които биха направили това възможно. Въпреки че продължаваме да вярваме на гледищата, се страхуваме, че скоро може да са остарели или без значение. Ние заслужаваме тази свобода, но прозорецът за нейното постигане се стеснява малко повече всеки ден. Ако не действаме сега с голяма спешност, може много добре да се затвори завинаги.“ – Чарли Уорзъл и Стюарт А. Томпсън, Ню Йорк Таймс

Бит по бит, ние изграждаме свои собствени електронни концентрационни лагери.

С всяка нова интелигентна част от смарт технологията, която придобиваме, всяко ново приложение, което изтегляме, всяка нова снимка или публикация, която споделяме онлайн, улесняваме правителството и неговите корпоративни партньори много по-лесно да ни идентифицират, проследяват и в крайна сметка да ни оградят. Невинен или не, няма значение, защото всички сме погълнати от масивна мрежа за дигитални данни, която не прави разлика между онези, които са невинни, заподозрени в неправомерни действия или престъпници.

Ето какво означава да живееш в подозрително общество.

Усилията на правителството да огради тези, които са участвали в бунтовете в Капитолия, показват точно колко сме уязвими всички ние откъм заплахата от държавата за наблюдение, която се стреми към богоподобна информираност за нашия живот. Разчитайки на селфита, публикации в социалните медии, данни за местоположението, снимки с географски етикети, лицево разпознаване, камери за наблюдение и краудсорсинг, правителствените агенти събират масивна информация за всеки и всички, които може да са били навсякъде в околностите на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Количеството дигитална информация е зашеметяващо: 15 000 часа наблюдение и кадри от бодикамери; 1600 електронни устройства; 270 000 съвета от дигитални медии (ВИЖ ТУК); поне 140 000 снимки и видеоклипове (ВИЖ ТУК); и около 100 000 пинга за местоположение за хиляди смартфони (ВИЖ ТУК).

И то само това, което ни е известно.

Над 300 лица от 40 щата вече са обвинени, а други 280 са арестувани във връзка със събитията от 6 януари. Още 500 други все още са преследвани от правителствени агенти.

В това събиране на данни са включени и лица, които може да не са имали нищо общо с бунтовете, но чиито данни за местоположението на мобилния телефон са ги идентифицирали като на грешното място в грешното време.

Забравете за това, че сте невинен до доказване на противното.

В подозрително общество като нашето доказателствената тежест е обърната: сега вие започвате да сте виновни и трябва да докажете своята невинност.

Например, дори не е трябвало да участвате в бунтовете в Капитолия, за да се класирате за посещение от ФБР: според съобщенията разследващите са проследявали и разпитвали всички, чиито мобилни телефони са свързани към Wi-Fi или пингират кули на мобилни телефони близо до Капитолия. Един мъж, който беше излязъл на разходка с дъщерите си, просто озовал се близо до тълпите в Капитолия, всъщност е бил посетен от ФБР агенти на вратата му дни по-късно. Използвайки Google Maps, агентите успяха да определят точно къде са стояли и за колко време.

Всички много зловещи, пресметливи, инвазивни инструменти за разследване и наблюдение, които правителството е придобило през годините, са изложени на показ в момента в непрекъснатите усилия на ФБР да изправи бунтовниците пред „правосъдие“.

Агентите на ФБР съпоставят снимки със снимки на шофьорски книжки; проследяване на придвижванията чрез четци за пътни такси; и увеличаване на физически отличителни знаци като бенки, белези и татуировки, както и марки, логота и символи върху дрехи и раници. Те разглеждат часове наред кадри от охранителни камери и бодикамери; изчистване на публикации в социалните медии; триангулиране на данни от кули за мобилни телефони и Wi-Fi сигнали; отгоре на всичкото наслояване на софтуер за разпознаване на лица; и след това препратки към кадри с публични публикации в социалните медии.

Не само ФБР е на лов, обаче.

Те са привлекли помощта на доброволци от частни граждани, като Deep State Dogs, за да си сътрудничат в противната работа. Както Dinah Voyles Pulver съобщава, след като Deep State Dogs открие човек и потвърди самоличността му, те заформят пакет заедно с името, адреса, телефонния номер и няколко изображения на човека и го изпращат на ФБР (ВИЖ ТУК).

Според USA Today ФБР разчита на американската общественост и доброволци за кибер детективи, за да подпомогне укрепването на своите случаи.

Това издига доносническите програми „Видиш нещо, кажи нещо“ до съвсем ново ниво.

Урокът, който трябва да се научи: Биг Брадър, Биг Систър и всички техни приятели ви наблюдават.

Те виждат всяко ваше движение: какво четете, колко харчите, къде отивате, с кого взаимодействате, кога се събуждате сутрин, какво гледате по телевизията и четете в интернет.

Всеки ваш ход се наблюдава, извлича се за данни, смачква се и се изчислява, за да се създаде представа за това кой сте, какво ви кара да маркирате и как най-добре да ви контролира, когато и ако се наложи да ви приведе в съответствие.

Просто да харесате или споделите тази статия във Facebook, да я препратите в Twitter (ВИЖ ТУК) или просто да я прочетете или някакви други статии, свързани с неправилни действия на правителството, наблюдение, полицейски нарушения или граждански свободи, може да е достатъчно, за да ви категоризират като определен тип хора с определени видове интереси, които отразяват определен вид мислене, който може просто да ви накара да се включите в определен вид дейности и следователно ви поставя в прицела на правителствено разследване като потенциален създател на проблеми, известен още като местен екстремист.

Шансовете са, както Washington Post съобщава, че вече сте получили цветово кодирана оценка на заплахата (ВИЖ ТУК) – зелена, жълта или червена – така че полицията е предупредена за потенциалната ви склонност да създавате проблеми, в зависимост от това дали сте имали военна кариера, публикували коментар, възприет като заплашителен във Facebook, страдате от определено медицинско състояние или познавате някой, който познава някой, който може да е извършил престъпление.

С други думи, може би вече сте маркирани като потенциално антиправителствени в правителствена база данни някъде – Main Core (ВИЖ ТУК), например -, която идентифицира и проследява лица, които не са склонни да маршируват под диктата на полицейската държава.

Правителството разполага с ноу-хау.

Отне дни, ако не часове или минути, на ФБР да започне процеса на идентифициране, проследяване и отбелязване на заподозрените, че са част от бунтовете в Капитолия.

Представете си колко бързо правителствените агенти биха могли да насочат и закръглят всеки сегмент от обществото, към който са поискали, въз основа на дигиталните следи и цифровите отпечатъци, които оставяме след себе си.

Разбира се, правителството усилено работи от години, придобивайки тези тоталитарни правомощия.

Много преди бунтовете на 6 януари ФБР трупваше активно инструментите за наблюдение, необходими за мониторинг на публикациите в социалните медии, проследяване и идентифициране на лица, използвайки сигналите от мобилния телефон и технология за лицево разпознаване, и отбелязване на „заподозрени“, които може да представляват интерес за правителството по една или друга причина.

Както The Intercept съобщава, ФБР, ЦРУ, АНС и други правителствени агенции все повече инвестират в технологии за корпоративно наблюдение, които могат да добиват конституционно защитена реч на социални медийни платформи като Facebook, Twitter и Instagram, за да идентифицират потенциални екстремисти и да предскажат кой може да се ангажира в бъдещи актове на антиправителствено поведение (ВИЖ ТУК).

Всичко, от което се нуждаят, са данните, които повече от 90% от младите и 65% от възрастните американци са щастливи да предоставят (ВИЖ ТУК).

Когато правителството вижда всичко и знае всичко и има изобилие от закони, за да превърне дори най-почтения гражданин в престъпник и нарушител на закона, тогава старата поговорка, че няма от какво да се притеснявате, ако вече няма какво да криете, вече не се прилага.

Що се отнася до Четвъртата поправка и нейните забрани за беззаконни издирвания и нахлувания в личния живот без вероятна причина, тези предпазни мерки са направени почти безполезни от крайни законодателни мерки, съдебни обосновки и корпоративни сговори.

Сега се оказваме в незавидното положение да бъдем наблюдавани, управлявани и контролирани от нашата технология, която отговаря не пред нас, а пред нашите правителствени и корпоративни управляващи.

Замислете се, че всеки един ден средностатистическият американец, който се занимава с ежедневните си занимания, ще бъде подложен на мониторинг, наблюдаван, шпиониран и проследяван по повече от 20 различни начина, както от правителствени, така и от корпоративни очи и уши. Страничен продукт от тази нова епоха, в която живеем, независимо дали се разхождате из магазин, карате колата си, проверявате имейл или разговаряте с приятели и семейството си по телефона, можете да бъдете сигурни, че някоя правителствена агенция, независимо дали е АНС или някоя друга единица, слуша и проследява вашето поведение.

Това дори не се докосва до корпоративните тракери, които следят вашите покупки, сърфиране в мрежата, публикации в социалните медии и други дейности, извършващи се в кибер сферата.

Например, полицията използва устройства Stingray (ВИЖ ТУК), монтирани на техните крайцери, за да прихваща разговори по мобилен телефон и текстови съобщения без издадени от съда заповеди за претърсване. Доплеровите радарни устройства (ВИЖ ТУК), които могат да засичат човешкото дишане и движение в дома, вече се използват от полицията за издаване на заповеди за арест.

Четците за регистрационни номера, още едно устройство за шпиониране на правоохранителните органи, станало възможно чрез финансиране от Департамента на националната сигурност (ДНС), могат да записват до 1800 регистрационни номера в минута (ВИЖ ТУК). Освен това, тези камери за наблюдение могат да заснемат и тези в движещата се кола (ВИЖ ТУК). Докладите показват, че Администрацията за борба с наркотиците използва камерите заедно със софтуера за лицево разпознаване, за да изгради „база данни за наблюдение на превозни средства“ на автомобилите, шофьорите и пътниците в страната.

Камери за тротоари и „публично пространство“ (ВИЖ ТУК), продавани на лековерни общности като сигурно средство за борба с престъпността, е поредната програма на ДНС, която покрива малки и големи градове подобно на държавно финансираните и следени камери за наблюдение. Всичко това е част от публично-частно партньорство, което дава на правителствените служители достъп до всякакви камери за наблюдение, на тротоари, на сгради, в автобуси, дори на тези, инсталирани в частна собственост.

Свържете тези камери за наблюдение с технологията за разпознаване на лица и засичане на поведението и вие имате качествата на камери за „предпрестъпление“ (ВИЖ ТУК), които сканират маниерите ви, сравняват ви с предварително зададени параметри за „нормално“ поведение и предупреждават полицията, ако задействате всички компютъризирани аларми като „подозрителни“.

Щатските и федералните правоохранителни органи настояват да разширят своите биометрични и ДНК бази данни, като изискват всеки, обвинен в нарушение, да му бъде взето и каталогизирано ДНК-то. Обаче вече е налична технология, която позволява на правителството да събира биометрични данни, като пръстови отпечатъци от разстояние, без съдействието или знанието на човека. Една система всъщност може да сканира и идентифицира пръстов отпечатък от разстояние почти 6 метра (ВИЖ ТУК).

Разработчиците усилено работят с радарен пистолет, който всъщност може да покаже дали вие или някой в ​​колата ви пишете съобщения (ВИЖ ТУК). Друга технология, която се разработва, наречена „текстализатор“ (ВИЖ ТУК), ще позволи на полицията да определи дали някой е шофирал, докато е разсеян. Отказът да се изпрати телефона за тестване може да доведе до спиране или отнемане на шофьорската книжка.

Сигурен залог е, че всичко, което правителството приветства (и финансира) твърде ентусиазирано, ще бъде троянски кон, пълен с гадни, инвазивни изненади.

Пример: полицейските бодикамери. Приветствани като лесно решение за полицейските злоупотреби, тези бодикамери, станали възможни с финансиране от Департамента на правосъдието (ВИЖ ТУК), превръщат полицейските служители в блуждаещи камери за наблюдение. Разбира се, ако се опитате да поискате достъп до тези кадри, ще се окажете въвлечен в завъртяно и скъпо преследване (ВИЖ ТУК) през километри бюрокрация, бюрократични лакеи и безполезни съдилища.

Интернет на нещата се отнася до нарастващия брой „интелигентни“ уреди и електронни устройства, които сега са свързани към интернет и са способни да взаимодействат помежду си и да се управляват дистанционно. Те варират от термостати и кафеварки до коли и телевизори. Разбира се, има цена, която трябва да платите за този лесен контрол и достъп. Тази цена представлява преотстъпване на крайния контрол и достъп до вашия дом на правителството и неговите корпоративни партньори. Например, докато смарт телевизорите на Samsung са способни да „слушат“ това, което казвате, като по този начин позволяват на потребителите да управляват телевизора с помощта на гласови команди, той също така записва всичко, което казвате, и го предава на трета страна, например правителството (ВИЖ ТУК).

От друга страна, правителството всъщност не трябва да ви шпионира, като използвате вашия интелигентен телевизор, когато ФБР може дистанционно да активира микрофона на мобилния ви телефон и да записва разговори ви (ВИЖ ТУК). ФБР може да направи същото нещо и с преносимите компютри, без собственикът да знае за това.

Дроновете, които масово излитат в небето, са точката на сближаване на всички оръжия и технологии, които вече са на разположение на правоприлагащите органи. Всъщност дроновете могат да слушат вашите телефонни разговори, да виждат през стените на дома ви, да сканират биометричните ви данни, да ви снимат и проследяват движенията ви и дори да ви ограждат със сложно оръжие.

Всички тези технологии създават общество, в което има малко място за несъобразителност, несъвършенства или актове на независимост, особено когато правителството може да слуша вашите телефонни обаждания, да следи шофьорските ви навици, да следи движенията ви, да разглежда вашите покупки и надникне през стените на дома ви.

Тези дигитални следи са навсякъде.

Както обясняват разследващите журналисти Чарли Уорзъл и Стюарт А. Томпсън, „тези данни – събрани от приложения за смартфони и след това подадени в шеметно сложна екосистема за дигитална реклама… предоставиха интимен запис за хората дали посещават центрове за лечение на наркотици, стриптийз клубове, казина, клиники за аборти или места за поклонение.”

В такава екосистема за наблюдение всички сме заподозрени и битове за данни, които трябва да бъдат проследявани, каталогизирани и на прицел.

Както Уорзъл и Томпсън предупреждават:

„Да мислим, че информацията ще бъде използвана срещу лицата само ако са нарушили закона, е наивно; такива данни се събират и остават уязвими за използване и злоупотреба, независимо дали хората се събират в подкрепа на въстание или справедливо протестират срещу полицейското насилие… Тази колекция само ще става все по-усъвършенствана… Тя става по-лесна с всеки ден… тя не дискриминира. Реколтата се събира от телефоните на бунтовниците от MAGA, полицаите, депутатите и минувачите. Няма доказателства от миналия или текущия ден, че властта, която предлага това събиране на данни, ще се използва само за добри цели. Няма доказателства, че ако позволим това да продължи да се случва, страната ще бъде по-безопасна или по-справедлива.” (ВИЖ ТУК).

Както отбелязвам в книгата си Battlefield America: The War on the American People, това е зловещият, пресметлив, но все пак дяволски гений на американската полицейска държава: самата технология, която сме приветствали като революционна и освободителна, се превърна в нашия затвор, тъмничар, пробационен служител, Биг Брадър и Father Knows Best, всички свити в едно.
Вече няма сива зона.

***Конституционният адвокат и автор Джон Уайтхед е основател и президент на Института „Ръдърфорд”. Неговите книги Battlefield America: The War on the American People и A Government of Wolves: The Emerging American Police State са достъпни на сайта на Amazon. С него може да се свържете на johnw@rutherford.org. Ниша Уайтхед е изпълнителен директор на Института „Ръдърфорд”. Информация за института е достъпна на www.rutherford.org.

Автор: Джон Уайтхед
Източник: Дейвид Айк
Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн”

ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

• COV = Certificate of Vaccination (Сертификат за Ваксинация)
• ID = Identity (Документ за самоличност)
• 19 = A I, A for 1 and I for 9 = A I – Artificial Intelligence (Изкуствен Интелект)

Последно от ЛЮБОПИТНО

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница