Доклад за ‹хавайския синдром› призовава за повече изследвания на въздействието на 5G върху здравето

Миналия месец Националната академия на науките, инженерството и медицината публикува доклад в който обобщава разследването си за заболяванията на 50 американски дипломати в Куба през 2016 г. и в Китай през 2017 г. Заболяванията обикновено се наричат „хавайски синдром“.

Според доклада „Оценка на заболяванията при държавните служители на САЩ и техните семейства в посолствата в чужбина“ симптомите, които са изпитвали участниците в разследването, са били подобни на сътресение на мозъка, но без удар на главата:

„При някои от тези пациенти случаят е започнал с внезапното появяване на силен шум, възприеман като насочен и придружен от болка в едното или двете уши или в широка област на главата, а в някои случаи и с усещане за натиск или вибрация на главата, замаяност, последвана в някои случаи от шум в ушите, зрителни проблеми, световъртеж и когнитивни затруднения.“

В доклада на Националната академия се заключава, че съществуват „множество хипотези“ за това какво е причинило тези симптоми, „но липсват доказателства, нито една хипотеза не е доказана и обстоятелствата остават неясни“.

Въпреки това някои експерти смятат, че атаките с микровълнови оръжия са най-правдоподобното обяснение за болестите, докладвани от дипломати и семейните членове.

ВЪОРЪЖАВАНЕ С МИКРОВЪЛНОВА ТЕХНОЛОГИЯ

Микровълновият слухов ефект, наричан още ефект на Фрей по името на учена, който го открива през 1961 г., е човешкото възприемане на звук и реч в мозъка, предизвикано от импулсни и насочени радиочестоти. Тази технология е използвана като оръжие от Русия, Китай и Съединените щати.

През 2018 г. Ню Йорк Таймс съобщи за заболявания на дипломати и техните семейства:

„Джеймс К. Лин от Университета на Илинойс, водещ изследовател на ефекта на Фрей, описва дипломатическите здравословни проблеми като вероятна причина за появата на микровълнови лъчи. Д-р Лин е главен редактор на Bio Electro Magnetics, рецензирано списание, което изследва въздействието на радиовълните и електромагнитните полета върху живите организми. В статията си той посочва, че микровълновите лъчи с висок интензитет са могли да причинят на дипломатите не само силен шум, но и гадене, главоболие и световъртеж, както и евентуално увреждане на мозъчната тъкан. Той добави, че лъчите могат да се изстрелват тайно и да поразяват „само набелязаната цел“.“

Статията на Ню Йорк Таймс включва препратка към работата на Беатрис А. Голомб, медицински лекар и професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего, която според Таймс до момента е направила „най-подробния медицински случай“ за микровълновите удари като причина за заболяванията, които изпитват дипломатите:

„В предстояща статия, която ще бъде публикувана през октомври в Neural Computation, рецензирано списание на MIT Press, тя излага потенциални медицински доказателства за кубинските микровълнови удари. Тя сравнява симптомите на дипломатите в Куба със симптомите, регистрирани при хора, за които се твърди, че страдат от радиочестотна болест. Д-р Голомб пише, че здравословните реакции на двете групи „са в близко съответствие.“

[бел. прев. – MIT Press е преса на Масачузетския технологичен институт]

Ню Йорк Таймс съобщава и за мнението на адвокат, който представлява някои от жертвите:

„Но г-н Заид, вашингтонският адвокат, който представлява осем от дипломатите и членовете на техните семейства, заяви, че микровълновите атаки може да са наранили клиентите му. „Наивно е да се мисли, че това е започнало едва сега“, каза той. В световен мащаб, добави той, тайните удари с мощни лъчи изглежда се провеждат от десетилетия“.“

РОЛЯТА НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ В МИКРОВЪЛНОВИТЕ ОРЪЖИЯ

Въпреки че много източници като The Diplomat бързат да припишат използването на скрити микровълнови оръжия единствено на Русия или Китай, всъщност САЩ имат дълга история на разработване на същите оръжия.

През 2002 г. учени от Военновъздушните сили на САЩ изобретяват (патентни номера US6,470,214 B1 и US6,587,729B2) метод за кодиране и предаване на реч чрез радиочестота. В доклада за патентите се посочва: „Изобретението осигурява ново и полезно кодиране на речта върху радиочестотен носител, така че речта да бъде разбираема за човешки субект чрез явлението на радиочестотна демодулация на слуха.“

Водещият изобретател Джим О’Лафлин обяснява в меморандум на военновъздушните сили как мощността на радиочестотните сигнали може да се модулира, за да се възпроизведат амплитудно-честотните характеристики на чуваемата реч, и след това термично да се предизвикат нервни сигнали, които да доведат до чуване на предадената, кодирана реч в мозъка:

„Всичко с акустичен характер се изпраща в мозъка от вътрешното ухо чрез нервни сигнали, мозъкът не може да чуе акустични сигнали директно, нито може да чуе радиочестотни сигнали директно. Всичко с акустична природа, получена от вътрешното ухо, е от два възможни източника, въздушната акустична стимулация, като реч, преминала през външното ухо, тъпанче, осикули, и кохлея; или чрез проводимостта на акустичен сигнал през костната/тъканната структура на главата директно към кохлеята. В рамките на кохлеята е базиларната мембрана, която превръща въведената акустика в нервни сигнали, бъдейки оригиналният източник на акустичния сигнал от външното ухо или от костна/тъканна проводимост. Нервните сигнали от базиларната мембрана отиват в мозъка и той не разпознава и не прави разлика между двата основни акустични източника. Акустичната стимулация в материал като кост/тъкан е механична вибрация, натиск или относително движение на материала под формата на компресии и редувания, които компрометират учебникарското определение за звук или акустични вълни. Тази стимулация може да се осъществи чрез прилагане на директна механична сила или, както в случая на изобретението, чрез термично индуцирана механична сила или вълна на налягане. Когато материал като кост/тъкан се нагрява, той се разширява или движи и ако топлината се прилага с периодична скорост, се получава термомеханична сила и съответната акустична вълна на налягане.“

През 2003 г. Военноморските сили на САЩ финансираха правителствен договор за разработване на система за микровълново звуково въздействие, наречена Mob Excess Deterrent Using Silent Audio (MEDUSA), за обезвреждане на нападатели или тълпи и за защита на активи. Военноморските сили съобщават за успеха на експеримента във фаза 1 на договора:

„Микровълновият слухов ефект води до силно звуково усещане в човешката глава, когато тя се облъчва със специално подбрани микровълнови импулси с ниска енергия. Чрез комбинацията от параметри и мощност на импулса е възможно да се повиши звуковото усещане до ниво „дискомфорт“, което да възпре персонала да навлезе в защитения периметър или, ако е необходимо, временно да обезвреди определени лица.“

Военните смятат, че тази технология, с която може да се целят дистанционно в отделни лица или тълпи с болезнени звуци, които не могат да бъдат блокирани, не е смъртоносна и има само временен ефект.

Но някои учени се опасяват от дългосрочно увреждане на мозъка и нежелани странични ефекти. В прессъобщение от 2008 г. в New Scientist ефектът на оръжието MEDUSA е описан по следния начин: „кратки микровълнови импулси бързо нагряват тъканта, предизвиквайки ударна вълна в черепа“.

ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ, МИКРОВЪЛНОВ СИНДРОМ

През 2001 г. Пентагонът обяви друго енергийно оръжие за контрол на тълпите, наречено „система за активен отказ“ (Active Denial System). Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че „оръжието ще изстрелва изблици на електромагнитна енергия, способни да предизвикат усещане за изгаряне на кожата на хора, стоящи на разстояние до 700 метра – без да ги изгаря в действителност“.

Според информационен видеоклип на Пентагона:

системата за активен отказ използва милиметрови вълни вместо микровълните в описаните по-рано оръжия. Това поражда ново ниво на загриженост за прилагането на 5G, технология с милиметрови вълни, която може да се превърне в оръжие при безредици под управлението на тиранично правителство.

Макар че медиите в САЩ споменават за мистериозен „хавайски синдром“, когато съобщават за нападенията срещу посолството на САЩ в Куба през 2016 г., научната общност нарича тези диагностицируеми симптоми микровълнов синдром или радиочестотна болест, както е установено през 1998 г.

Технически заболяването се нарича синдром на микровълновата радиация, но днес този термин не се използва, за да не се всява страх у широката общественост от действителното излагане на радиация. Терминът „микровълнова радиация“ започва да изчезва от литературата през 1960-те години, когато обществеността подава няколко съдебни жалби срещу военни радарни системи в близост до ценни крайбрежни имоти, позовавайки се на опасения за здравето и обезценяването на собствеността. Терминът е заменен с микровълнова енергия, микровълнови полета и радиочестотни полета във военните и търговските предприятия.

Проучване от 2003 г. на Е. А. Наваро, „Синдромът на микровълновата печка: Предварително проучване в Испания“, публикувано в Electromagnetic Biology and Medicine, съобщава за краткосрочните вредни последици за здравето от излагането на микровълнови и радиочестотни полета:

„Симптомите и признаците включват главоболие, умора, раздразнителност, загуба на апетит, сънливост, затруднена концентрация или памет, депресия и емоционална нестабилност. Този клиничен синдром обикновено е обратим, ако излагането на радиочестотно лъчение се прекрати. Друга често описвана проява е набор от лабилни функционални сърдечносъдови промени, включително брадикардия, артериална хипертония или хипотония (Johnson-Liakouris, 1998). Тази форма на невроциркулаторна астения също се обяснява с влиянието на нервната система. По-сериозни, но по-редки неврологични или невропсихиатрични смущения понякога се описват като диенцефален синдром (Johnson-Liakouris, 1998). За всички тези смущения след облъчване с ниски нива (от порядъка на микровати/см2) се съобщава от много години от Източна Европа.“

Наваро съобщава и за дългосрочните вредни последици за здравето от микровълновото излъчване:

„Безсънието, ракът, левкемията при децата и мозъчните тумори са по-често описваните клинични единици (Dolk et al., 1997; Hocking et al., 1996; Maskarinec et al., 1994; Minder and Pfluger, 2001; Selvin et al., 1992).“ Тъй като мозъкът е с високо съдържание на вода, той е едно от най-вероятните места за образуване на гореща точка от микровълновата радиация. Човешката глава се превръща в приемна антена за микровълните.“

Според проучване от 1993 г. публикувано в Journal of General Psychology, екстремно нискочестотните полета също така понижават съдържанието на мелатонин – мощен антиоксидант, който поддържа имунната функция.

Подозрително е, че САЩ са заели такава неубедителна позиция по отношение на диагнозите на неотдавнашните атаки с микровълнови оръжия в Куба и Китай, като се има предвид прецедентът с микровълновите атаки в Москва през 1950-те години. Мери Елън О’Конър обобщава историята на атаките в Москва през 1993 г. в Journal of General Psychology:

„От 1953 г. до 1976 г. Съветският съюз насочва микровълнова радиация към посолството на САЩ в Москва от покрива на съседна сграда. Възможността това излагане на микровълни да предизвика здравословни проблеми у персонала на посолството накара правителството да започне секретни изследователски програми за здравните ефекти от излагането на микровълни. Една от тези програми, наречена проект „Пандора“, е организирана и ръководена от психологическия отдел на изследователската секция по психиатрия на Армейския научно-изследователски институт „Уолтър Рийд“ (Walter Reed Army Institute of Research, WRAIR). Общественото внимание не е привлечено от тези събития в Москва и от въпроса за възможните последици за здравето от излагането на нейонизиращи електромагнитни лъчи до публикуването на информация от Държавния департамент на САЩ през 1976 г., в която се обвинява Съветският съюз, че е бомбардирал посолството на САЩ в Москва с микровълнова радиация, с цел да наруши здравето на персонала.“

Много от засегнатите дипломати ще се пенсионират по-рано с изтощителни неврологични симптоми, вероятно причинени от импулсните микровълнови честоти. Какъв ще бъде ефектът от непрекъснатото излагане на милиметрови честоти върху широката общественост?

Липсата на прозрачност около неотдавнашната атака срещу американски дипломати с оръжие от тази технология, съчетана с факта, че стотици лекари поискаха мораториум върху радиочестотната технология 5G, докато негативните ефекти върху здравето не бъдат надлежно проучени и оценени, трябва да даде на широката общественост основание да преоцени необоснованите твърдения за безопасността на 5G.

За съжаление телекомуникационната индустрия е убедила правителствата да вярват в безрисковата парадигма за 5G, като е повлияла на научните доклади и комитети, използвайки пристрастни лица с конфликт на интереси.

Автор: Пам Лонг
Източник: Children’s Health Defense
Превод на български – Страничката “Монтагю Кийн”

ЗА АВТОРА:

Пам Лонг е завършила Американската военна академия в Уест Пойнт и е ветеран от армията в корпуса за медицински услуги. Служила е като офицер по медицинско разузнаване в Силите за стабилизиране на НАТО.

13 неща, които не знаете за скаларните оръжия

ПО ТЕМАТА

Защо микровълновите печки бяха забранени в Съветския съюз? 10 факта защо е вредна за здравето

Научен доклад: Мобилните телефони причиняват рак на мозъка (ВИДЕА)

Психотронни оръжия държат българина в покорно робство, или го убиват

Психотронното оръжие е най-голямата нова опасност, твърди британски агент

Скритата опасност от радиацията от безжичния интернет и клетъчните телефони

Интересни факти за 5G от Артур Фърстънбърг

5G – от покривало към куршуми

 

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

Въпреки стотици, а може би и хилядите статии на световноизвестни УЧЕНИ за вредата от 5G на 14.03.2020 г. управляващата “БГ“ ИЗМЕТ използвайки контролавируса и овчекоронодушната паника без никой да разбере тихомълком прокара и ИЗГЛАСУВА изграждането и поддръжката на 5G мрежата у нас, която НЯМА да изисква разрешение и НЯМА да подлежи на регулация в България!

Смъртоносната 5G мрежа ще се ползва за стерилизация, контрол на масите и депопулация. Има множество изследвания на учени, които доказват, че микровълновата радиация унищожава човешката репродукция.
5G мрежата е създадена в Израел, но е забранено да се ползва там!

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОВИД-19 геноцидът на 2020 (ДОКУМЕНТ+ВИДЕО)

SАRS-С0V-2, или всъщност отравяне с графенов оксид? Графеновите наночастици, свързани с нервните клетки, могат да се контролират с честотите на 3,4 и 5G мрежите! Наночастиците с графенов оксид и ПЛАНдeмиятa (ВИДЕО) Интервю с Керън Кингстън, бивш служител на Pfizer (ВИДЕО) Анализ на фрази от Д-р Мариа Албарасин в списание Discovery Salud nº 251

 

ПЛAHдeмия кapтa

Последно от ЛЮБОПИТНО

Фейсбук страница