Държавният департамент налага санкции срещу Евгени Бригозин, заради дейността му в Судан

 

В свое изявление говорител на Държавния департамент обяви, че са наложени санкции срещу собственика на частната военна компания „Вагнер“ Евгени Бригозин, съобщава „Шарк ал аусат“. Въпросният бизнесмен е близък с руския президент Владимир Путин и е известен като „готвача на Путин“. Санкциите идват, с цел „да се ограничи глобалната му дестабилизираща дейност“.

Министерството пояснява, че става въпрос за санкции, които включват субекти, позволили до този момент на Бригозин, да се измъкне от наказателните действия. Санкциите са срещу субекти, действащи на територията на Судан, в това число и на филиала на компанията Вагнер“ в тази страна. Сред мотивите на Държавния департамент се казва, че Бригозин финансира Руската агенция за интернет изследвания (IRA), която е направила опити да се намеси в президентските избори в САЩ, както и че компанията „Вагнер“ се използва от руското Министерство на отбраната за разширяване на руското влияние в чужбина.


Според американската външнополитическа институция интервенцията на Бригозин в Судан е реализирана по време на режима на бившия президент на Судан Омар ал-Башир, който той е подкрепял. В същото време субектите, свързани с него, са се насочили към експлоатация на суданските природни ресурси.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times