Д-р по Конституционно право: Президентът може да бъде разследван

Публикуваме мнението на доктора по Конституционна право Борислав Цеков относно мотивите на Конституционния съд:

📌 Виждам, че решението на Конституционния съд се коментира през призмата на актуалното напрежение между президента и прокуратурата.

📌 По нашенски обичай всеки разбира от всичко, разчита на журналистически дописки, а конституционното право се «тълкува» от последна инстанция от юристи, които са специалисти в съвсем други отрасли, а не по конституционно право.

🚩 Та, затова, за онези, които искат наистина да разберат за какво става дума, давам на разбираем език какво казва КС относно разследване на президента (респ.вицепрезидента), претърсвания и изземвания в сградата на президентството и пр.:

Решението на КС изрично подчертава, че президентът МОЖЕ да бъде разследван за деяния:
а) извършени преди мандата;

б) по време на мандата, но които не са временно защитени от функционалния имунитет, който изключва наказателно преследване за действия при изпълнение на служебните функции;

в) не попадат в обхвата на конституционните понятия «държавна измяна» и «нарушение на Конституцията».

🚩 За «държавна измяна» и «нарушение на Конституцията», както е добре известно на конституционните юристи, преценката за повдигане на политическо обвинение НЕ е на прокуратурата, а на парламента, а решението се постановява не от съдилищата в съдебната власт, а от Конституционния съд (т.нар. импийчмънт).

 По отношение на т.»а» и т.»б» може да има разследване, НО президентът не може да се привлича като обвиняем в досъдебната фаза, докато заема длъжността. След това може. При такова разследване по време на мандата си президентът е защитен от процесуални и извънпроцесуални действия, които засягат неговите «лични права и свободи» — т.е. не може да бъде арестуван, подслушван, претърсван той или жилището, в което живее, или личния му кабинет. Всички други процесуални действия са допустими, а събраните с тях доказателства срещу президента се пазят «на трупчета» до изтичане на президентския мандат и — по израза на КС — до отдръпване на функционалния имунитет, което става с прекратяването на мандата.

 Но в рамките на такова разследване могат да се извършват всички процесуални и извънпроцесуални действия срещу други лица, включително служители в неговата администрация, включително с претърсвания и изземвания на техни жилища и работни помещения в сградата на «президентството», както е наричана на популярен език.

  •  Борислав Цеков
Предишна Статия

Малко преди 16:00, депутатите излязоха на заслужена "едномесечна" ваканция... чааак до 15-20 септември... Вие бачкайте и протестирайте

Следваща Статия

Велизар Енчев: ДАНС да отнеме допуска до секретна информация на Борисов

Последно от България

Don`t copy text!